Pereiti į pagrindinį turinį

Laisvės alėjos konkursas – lyg užkeiktas

2015-01-06 12:35

Kauno valdžios pažadai pernai pradėti Laisvės al. rekonstrukciją subyrėjo į šipulius, tačiau ir prasidėjus 2015-iesiems lieka neaišku, ar šiemet pavyks bent kiek pasistūmėti į priekį.

Evaldo Virkečio nuotr.

Kauno valdžios pažadai pernai pradėti Laisvės al. rekonstrukciją subyrėjo į šipulius, tačiau ir prasidėjus 2015-iesiems lieka neaišku, ar šiemet pavyks bent kiek pasistūmėti į priekį.

Įžvelgia tyčinį vilkinimą

Vakar savivaldybės vadovai tikėjosi pasirašyti sutartį su darbų rangovu, kuris pagaliau pradėtų Laisvės al. rekonstrukciją. Tačiau atrodo, kad rekonstrukciją teks atidėti neribotam laikui. Sėkmingai konkurso baigčiai koją kiša mistinė mažoji bendrija "Forintas", konkursui pateikusi pigiausią pasiūlymą.

"Ten yra žmogus, kuris vykdo kažkieno politinius užsakymus, kitaip nebus. Jis tikrai žinojo, kad teikia netinkamą pasiūlymą, ir toks buvo jo tikslas – pateikti pasiūlymą, kuris neatitinka mūsų skelbto konkurso reikalavimų. Jis žinojo, kad iš konkurso bus pašalintas ir net neslėpė nuo mūsų, kad tai žino ir kad daro tai tyčia. Laukė iki paskutinės dienos ir pasistengė, kad mes negalėtume pasirašyti sutarties su rangovu", – situaciją apibūdino savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas.
"Kauno diena" pernai lapkritį rašė, kad atplėšus konkurso vokus kilo įtarimų, jog procesą bus bandoma vilkinti. Tuomet Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus darbuotojai patvirtino, kad mažiausią kainą pasiūliusio konkurso dalyvio voke nebuvo esminių dokumentų ir net darbų sąmatos.

"Mažoji bendrija "Forintas" Laisvės al. atkarpą nuo Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki A.Mickevičiaus g. siūlė rekonstruoti už 15 mln. litų. Savivaldybės sąmatoje numatyta 17 mln. litų suma. Brangiausias konkurso pasiūlymas šiems darbams – 25 mln. litų. Iš viso konkurse panoro varžytis aštuoni dalyviai. Iki tol net kelis kartus buvo atidėtas konkurso dalyvių vokų plėšimas. Savivaldybė tuomet aiškino, kad konkurso dalyviams kilo nemažai klausimų rekonstrukcijos projektą rengusiam architektui Šarūnui Kiaunei.

Gresia teismai?

R.Mačikėnas patvirtino, kad "Forintas" buvo pašalintas iš konkurso, nes neatitiko kvalifikacijos ir jokių tai patvirtinančių dokumentų nepateikė.

Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas priminė, kad vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu pirmiausia vertinama visų konkurso dalyvių kvalifikacija.

"Jeigu nėra kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų arba mums jie neaiškūs, mes privalome klausti konkurso dalyvių. Suformavome prašymą pateikti trūkstamus dokumentus. Šito prašymo "Forintas" nevykdė, jokių dokumentų nepateikė, neprašė termino pratęsti ir visai nesidomėjo tuo konkursu. Visiškai aišku, kad tai žaidimai", – įsitikinęs R.Mačikėnas.

Anot jo, sulaukusi paskutinės termino dienos, sausio 2 d. mažoji bendrija "Forintas" pateikė pretenziją, taip užkirsdama kelią pasirašyti sutartį su konkurso laimėtoju.
"Forintas" pateikė pretenziją, kad nesutinka su formaliomis pašalinimo iš konkurso priežastimis. Esą neturėjome teisės teigti, kad jis neatitinka kvalifikacijos ir negalėjome žinoti apie jo kvalifikaciją, nes nebuvo pateikti dokumentai", – pretenzijos turinį atskleidė R.Mačikėnas.

Pasak jo, įstatymas numato per penkias dienas pretenziją išnagrinėti ir atsakyti. Visiems konkurso dalyviams dar reikės išsiųsti laiškus ir informuoti, kad sutartis nebus pasirašoma.

Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas užsiminė, kad greičiausiai pretenzija bus atmesta kaip nepagrįsta. Galutinį sprendimą turės priimti savivaldybės sudarytos Viešųjų pirkimų komisijos nariai.

"Tada lauksime penkiolika parų. Tikėtina, kad jis kreipsis į teismą – tokį kelią numato įstatymas. Tai galima tęsti metų metais", – pripažino R.Mačikėnas.

Savivaldybės vadovai užsimena, kad tokiu atveju bus bandoma reikalauti atlyginti patirtą žalą.

Bandys pasiskolinti

Pagrindinės Kauno pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijai ruošiamasi jau dešimtmetį, o garsiau apie tai prabylama artėjant rinkimams. Miesto valdžia žadėjo, kad Laisvės al. rekonstrukcija prasidės dar pernai, nors, tvirtinant 2014-ųjų savivaldybės biudžetą, lėšų tam nebuvo numatyta.

Savivaldybė teisinosi, kad Laisvės al. rekonstrukcija ne kartą atidėliota dėl krizės, dėl arenos ar "Girstučio" baseino statybos, dėl A.Juozapavičiaus pr. rekonstrukcijos.
Kauno meras Andrius Kupčinskas yra užsiminęs, kad Laisvės al. rekonstrukciją būtų galima įtraukti ir į valstybės 100-mečio programą.

Nors anksčiau planuota Laisvės al. rekonstrukciją pradėti nuo sankirtos su Vilniaus g. iki Centrinio pašto arba atkarpoje nuo alėjos pradžios iki Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, dabar vykstantis konkursas ieško rangovo atkarpai tarp Soboro ir A.Mickevičiaus g.

Praėjusią savaitę savivaldybė dėl per didelių palūkanų atmetė Šiaulių banko ir DNB banko pasiūlymus ir dar kartą bandys pasiskolinti 7,24 mln. eurų (beveik 25 mln. litų) Laisvės al. rekonstruoti, Panemunės tiltui ir kitiems investicijų projektams – jau paskelbtas naujas paskolų konkursas. Ketinama su bankais derėtis dėl mažesnių palūkanų.
Savivaldybė paskelbė trijų paskolų konkursus: 10 metų trukmės 3,98 mln. eurų (13,742 mln. litų), 7 metų – 1,76 mln. eurų (6,076 mln. litų) ir 1,5 mln. eurų (5,179 mln. litų). 1,5 mln. eurų paskolą ketinama skirti Laisvės al., 1,76 mln. eurų – Panemunės tilto statybai, o 3,98 mln. eurų – inžinerinių statinių projektams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų