Pereiti į pagrindinį turinį

Lankyti artimųjų kapų – su guminiais batais

2013-10-30 09:03

Šias Vėlines sinoptikai prognozuoja lietingas. Kauno rajone, netoli Giraitės esančiose Ledos kapinėse, artimųjų kapus lankysiantys žmonės ir vėl turi nusiteikti braidyti purve.

Šias Vėlines sinoptikai prognozuoja lietingas. Kauno rajone, netoli Giraitės esančiose Ledos kapinėse, artimųjų kapus lankysiantys žmonės ir vėl turi nusiteikti braidyti purve. Situacija Ledos kapinėse nepasikeitė – amžinos balos, pažliugę molini takeliai ir skendintys vandenyje kapai.

Vis dar skandina

Net ir tada, kai nelyja, Ledos kapinėse dalis kapų skendi vandenyje. Pavasarį ir rudenį lietingomis savaitėmis situacija tampa išvis katastrofiška. Paskutinėn kelionėn savo artimuosius lydintys kauniečiai su siaubu kalba, kad tenka ne laidoti velionį, bet jį skandinti.

Kova su vėjo malūnais tampa čia amžinojo poilsio vietą artimiesiems gavusių žmonių pastangos deramai sutvarkyti šią ramybės vietą. "Mūsų kapavietė šiek tiek aukštėliau, tai nedidelė bėda", – pripažino prieš porą metų vyrą Ledos kapinėse palaidojusi Aldona Vanda Miklasevičienė.

Moteris aiškino, kad žmonės patys kaip išmanydami tvarkosi. Tik negelbsti nė aukštesnės išbetonuotos kapavietės sienelės. Jei ne kapavietėje, tai aplinkui telkšo balos.

Klaidos nebeištaisysi

Prieš Vėlines artimųjų kapą tvarkiusi Marija Kazickienė atsiduso: "Jeigu per Vėlines lis, tik guminiai batai gelbės". Moteris mėgino prisiminti, ar per tuos kelerius metus, kai mirusius kauniečius leista laidoti šioje vietoje, kas nors pasikeitė.

"Gal prie pagrindinės įvažos pagrindinį kelią kažkiek patvarkė", – dairėsi moteris. Arčiau pagrindinio tako kapavietę tvarkiusi Birutė Mockevičienė taip pat sutiko, kad situacija Ledos kapinėse nepagerėjo, klampynės nesumažėjo.

"Tačiau ką čia padarysi, kai pačioje pradžioje buvo pasielgta ne taip. Molis yra molis, kitaip nebus", – kaunietė mano, kad kapinėms išrinkta netinkama vieta. Bet moteris ne pyko, o džiaugėsi, nes pagaliau valdžia iki kapinių viešąjį transportą nukreipė. Anksčiau ir to nebuvo.

Tuoj bus pilnos

Ledos kapinių administratorius Povilas Saveljevas situacijos nedramatizavo: "Dar kelios savaitės, ir tos kapinės bus užlaidotos. Bet ten jau nieko nepakeisi – tokia vieta."

Ledos kapinėse nėra drenažo sistemos, todėl lietingomis dienomis į iškastas duobes plūstelėja vanduo. Vanduo skverbiasi iš senos melioracijos sistemos. Kai kasama kapavietė, neretai pažeidžiami vos 70 cm gylyje esantys jos kanalai. Tuomet vanduo be paliovos srūva į duobę.

Uždarys ir tvarkys

P.Saveljevo skaičiavimu, Ledos kapinėse jau užpildyta apie 80 proc. kapaviečių. Anot jo, dar kelios savaitės ir kapinės jau bus pilnos, po to – pusmetis, kol artimieji sutvarkys vėliausiai palaidotų artimųjų kapus, ir tada jau esą bus galima galvoti apie tvarką.

"Iki šiol nebuvo prasmės kažką daryti. Todėl ir buvo nutarta palaukti, kol visi artimieji susitvarkys kapavietes, tada ir bus imtasi tvarkyti takelius", – planus dėstė P.Saveljevas.
Dar neskaičiuota nei kiek kainuos, nei kaip tinkamai įrengti takus. Jei tik bus papilta žvyro, be abejo, jis tuoj prasmegs purve ir takelių nebeliks.

"Papildomų lėšų, kiek žinau, neskirta. Tikimės, kad "Kapinių priežiūra" skirs, ir tų pinigų užteks pagrindiniams takams sutvarkyti", – vylėsi administratorius, bet negalėjo garantuoti, kad kitąmet guminių aulinukų per Vėlines nebereikės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų