Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai sportuoti pradėjo prieš 90 metų

2009-05-21 13:49
Lietuviai sportuoti pradėjo prieš 90 metų
Lietuviai sportuoti pradėjo prieš 90 metų / Antano Slavinsko nuotr.

Kauno Senamiestyje įsikūrusiame Lietuvos sporto muziejuje įrengta ekspozicija, skirta trims sukaktims. Šiuo metu minimas Lietuvos sporto sąjungos įkūrimo 90-metis, dalyvavimo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 85 metų sukaktis, Kauno sporto halės atidarymo ir joje vykusio Europos krepšinio čempionato 70-metis.

Vienas vertingiausių parodos eksponatų - Lietuvos sporto sąjungos, susikūrusios 1919 metų gegužės 18 dieną, įstatai. Juose pirmą kartą išdėstyta, kas yra sportas, kam jis reikalingas, kokie jo tikslai. Jau tada buvo kalbama ne tik apie profesionalų sportą, bet ir jo populiarinimą visuomenėje.  „Sportas tada lietuviams buvo naujovė. Juo pradėjo domėtis inteligentija, studentija, nors tuomet laikmetis buvo labai sunkus, valstybė buvo neseniai atkurta“, - pasakojo Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas.

Lietuviško sporto užuomazgos prasidėjo nuo lengvosios atletikos. P.Majausko žiniomis, pirmosiose parodomosiose varžybose dalyvavo kareiviai ir moksleiviai. Vėliau vyrai pradėjo žaisti futbolą, moterys - krepšinį. 1920 metais iš Amerikos į Lietuvą atvyko Steponas Darius, kuris atvežė įvairių sporto šakų taisykles.

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 1924 metais dalyvavo Lietuvos futbolininkų komanda, dviratininkai. Dalyvauti žaidynėse Lietuva gavo oficialų Prancūzijos pakvietimą. Šį renginį parodoje iliustruoja nuotraukos.

Lietuviai prizinių vietų Paryžiaus žaidynėse nelaimėjo. Tačiau parodoje eksponuojamas dviratininko Juozo Vilpšausko parsivežtas atminimo medalis.

Kauno sporto halės statybos istoriją rodo kelios išlikusios nuotraukos, kūrėjų portretai. Tarp eksponatų - originalus bilietas į Europos krepšinio pirmenybes, anuomet kainavęs 4,3 lito. Palyginimui, tuo metu kilogramas sviesto kainavo 2 litus.

Tris progas pažyminti paroda Lietuvos sporto muziejuje veiks iki birželio mėnesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų