Lietuvos obelų motina pasidabino baltu nuometu

"Neatsimenu, kada ši senolė buvo šitaip žiedais apsipylusi", – tvirtino Lietuvos obelų motinos šeimininkė Vanda Šiupienienė, kurios su vyru kruopščiai prižiūrimoje Kauno pakraščio sodyboje auga seniausia obelis mūsų šalyje.

Vanda su vyru į Kazliškių kaimą atsikraustė 1960 m., kai čia tebuvo vos keli gyventojai. "Kai pradėjome kurtis, nutarėme nupjauti seną obelį, kuri trukdė pastatyti sandėliuką. Tačiau mūsų sena kaimynė paprašė to nedaryti, nes ta obelis mena čia gyvenusį jos prosenelį. Kaimynės prašymą įvykdėme. Tik vėliau sužinojome, kokią obelį ketinome nukirsti", – sakė V.Šiupienienė.

Tais pačiais metais naujakurių sodyboje pasirodę gamtosaugininkai pritvirtino ant didelio akmens, dunksojusio šalia senosios obels, metalinę lentelę. Joje buvo įrašyta, kad senoji obelis – gamtos paminklas, kuriam tuomet buvo apie 300 m. Vadinasi, Lietuvos obelų motina jau sulaukusi maždaug 360 m.

"Anuomet, kai čia atsikraustėme, trys vyrai, susikibę rankomis, vos galėjo jos kamieną apkabinti. Dabar vos gyvo jos kamieno, kurio išpuvusiame ir išdžiūvusiame viduje galiu stovėti, apimtis – 3,3 m. Šlubuoja ne tik senolės sveikata. Primiršo ją ir moksleiviai, anksčiau atvažiuodavę kelti inkilų. Beje, seniai nuo paminklinio akmens pavogta ir metalinė informacinė lenta, neaplanko obels ir gamtosaugininkai", – vardijo obels senolės nuoskaudas šeimininkė.

Beje, obels šaknys jau nebegeria vandens iš baseino – jo vietoje dabar auga gėlės. Tačiau obels šeimininkai girdo jos šaknis vandeniu, kuris atbėga pas senolę obelį lietvamzdžiu. Žinia, nedaug iš to lietvamzdžio naudos šį sausringą pavasarį. Bet senoji obelis, kažkokiu tik jai vienai žinomu būdu drėkindama savo šaknis, sukrovė gausybę žiedų. Šios įspūdingos senolės dažnai nesimato per dulkių debesis, kuriuos sukelia žvyruota Senosios obels gatve lekiantys motociklai ar automobiliai.

Verdant aplinkui asfaltavimo darbams, Senosios obels gatvė vis pamirštama, nors aplankyti gamtos paminklo čionai atvažiuoja ne vienas ekskursantas. "Kiek mes, šios gatvės gyventojai, rašėme raštų, prašydami išasfaltuoti šią gatvę – jokios reakcijos. Gal spauda mums padėtų?", – nedrąsiai paklausė V.Šiupienienė. Paskambinome į Aleksoto seniūniją, norėdami sužinoti, ar Senosios obels gatvė įtraukta į asfaltuotinų gatvių sąrašą. Pasirodo, įtraukta. Tokių gatvių sąrašas pateiktas savivaldybei.

Pasak V.Šiupienienės, jai malonu, kad Senoji obelis turi palikuonių, nes kiekvieną rudenį ekskursantai išsiveža senolės obuoliukų. "Taip, jie rūgštūs, nebeskanūs, bet turi sėkliukių, iš kurių žmonės išsiaugina Lietuvos obelų motinos palikuonių", – didžiuodamasi kalbėjo obels šeimininkė.

Sunku pasakyti, kiek dar pavasarių sulauks Lietuvos obelų motina – kasmet silpsta jos jėgos, vis mažiau subrandina rūgščiųjų obuoliukų. Nebent šiemet senolei pavyks subrandinti gausesnį derlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam

Kam portretas
Paminklas, gerai kad šeimininkė šalia. Trukdytu statyboms, savivaldybė klerkams tai ne medis,kirsti leidimo nereikia.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
tai gamtos paminklas...

AČIŪ

AČIŪ portretas
ŠAUNŪS ŠEIMININKAI
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių