Lietuvos zoologijos sodo gyvūnai ruošiasi žiemai: keičiasi ne tik išvaizda

  • Teksto dydis:

Šis ruduo džiugina neįprastai gražiais ir saulėtais orais, tačiau ar žinote, kad būtent lapkričio 12-ąją pagal senovės lietuvių papročius piemenys aplink beržą tris kartus apvesdavo baltą ožką, tikėdamiesi greičiau prisikviesti žiemą? Senovėje lietuviai šią dieną šventė Ožio šventę. Nors žiemos laukia ne visi, tačiau Lietuvos zoologijos sode gyvenantys gyvūnai jau ruošiasi artėjančiai žiemai.

Kaip ir gamtoje, zoologijos sode gyvenantys paprastieji meškėnai, arktiniai vilkai, rudosios lapės, korsakai – mažosios Azijos laputės, kupranugariai ir stumbrai bei kiti plėšrūnai ir kanopiniai, artėjant šalčiams, pasirūpina šiltu kailiu. Jie šeriasi ir keičia vasarinį, gerokai vėsesnį ir plonesnį kailį į šiltą žieminį. Atėjus šalčiams, keičiasi ne tik jų išvaizda, bet ir mityba. Šiuo laikotarpiu svarbu tinkami pašarai, taip pat kad būtų subalansuotas maistas ir papildai. Mėsos kiekis padidinamas visiems plėšrūnams.

Vasaros laikotarpiu liūtams, tigrams, leopardams vieną kartą per savaitę skiriama iškrovos diena, bet esant šaltai žiemai, tai nedaroma. Jeigu gyvūnas sotus, šalčio nebijo. Skirtingai nei plėšrūnams, kanopiniams gyvūnams žiemos laikotarpiu pašarų kiekiai nedidėja, keičiasi tik sudėtis, jie gauna daugiau daržovių.

Zoologijos sodo paukščių karalystėje žiemai ruošiamasi skirtingai. Pavyzdžiui, vandens paukščiams (žąsims, antims, rausviesiems pelikanams) žiemojimui patalpos ruošiamos jau vasarą. Spustelėjus stipresniam šaltukui ir užšąlus tvenkiniams, šie paukščiai perkeliami į žiemojimui skirtas patalpas. Sukeliami ir gandriniai paukščiai, tokie kaip juodieji gandrai, ibisai; iš vištinių: povai, patarškos.

Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Fazaninių paukščių žiema nebaugina. Svarbu, kad paukščiai turėtų kur pasislėpti nuo žiemos darganų, todėl žiemai paukščių prižiūrėtojai daro palapines iš eglių šakų. Šiltą plunksnų drabužį turintys plėšrieji paukščiai žiemoja lauko voljeruose, tačiau kaip ir fazaniniai paukščiai turi pastogę, kad galėtų apsisaugoti nuo žiemos speigų.

Gamtoje plėšrieji paukščiai kaip ir žinduoliai grobį pasigauna ne kiekvieną dieną. Tačiau jie nesimaitinti gali ilgą laiką. Zoologijos sode plėšriesiems ir pelėdiniams paukščiams vasaros ir žiemos racionas skiriasi. Vasarą jie turi dvi iškrovos dienas per savaitę, kai negauna pašaro, o žiemą – vieną dieną. Įdomiausi pasaulio tropinių rūšių paukščiai zoologijos sode kaip ir gamtoje gyvena nuolat besitęsiančioje vasaroje – terariume, o jų spalvų ir balsų įvairovė džiugina lankytojus visus metus.

Ropliai, gyvatės, driežai, vėžliai ir krokodilai atšalus orams neįminga taip giliai kaip meškos ar barsukai. Tuo laikotarpiu mažinamas pašaro kiekis, drėgmė ir keliais laipsniais sumažinama aplinkos temperatūra. Įdomu tai, kad žiemojimo metu ropliai gali prarasti 20 proc. savo kūno svorio. Viskas daroma palaipsniui, netgi gyvūnų maitinimas nutraukiamas, kad organizmas išsivalytų ir pasirengtų žiemai.

Sulėtėjus medžiagų apykaitai, maisto likučiai gyvūnui gali būti pražūtingi. Kartais ropliai pabunda ir ieško vandens atsigerti. Dykumų, pusdykumių ir tropikų driežai gamtoje nepatiria temperatūrų skirtumų, tačiau jie turi poilsio periodą sausuoju metų laikotarpiu. Zoologijos sode sukuriamos panašios sąlygos. Toks periodas trunka du, tris mėnesius.

Pasižiūrėti, kaip žiemai ruošiasi skirtingų rūšių gyvūnai, kaip kinta jų išvaizda – įdomu. Tai galite pamatyti apsilankę Lietuvos zoologijos sode.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kata

kata portretas
Vasara, atvaziavus sveciams, nutareme apsilankyti Zoologijos sode. Labai nusivyleme - tokio sodo SUNYKIMO (ar sunaikinimo) nesitikejome!

zmona vienai nakciai

zmona vienai nakciai portretas
Cia filmasoks, o siaip kuom Lape skiriasi nuopoliarineslapes / na cia LAPE O TEN PECEC ;)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių