Ligoninėse – dėl plikledžio traumas patyrusių žmonių antplūdis: ribojamos planinės operacijos

Šalies ligoninės dėl sekmadienį ir kai kur pirmadienį susiformavusio plikledžio teigia sulaukiančios bent dukart daugiau įvairias traumas patyrusių pacientų.

Respublikinė Vilniaus universiteto ligoninė iki pirmadienio ryto dėl traumų sulaukė 179 pacientų, 25 iš jų hospitalizuoti, dar per šimtas pacientų pristatyti iki pirmadienio 15 val., BNS sakė ligoninės atstovė komunikacijai Dalia Smagurauskaitė.

„Situacija iš esmės nesikeičia, tikriausiai turėsime dar daugiau tų pacientų. Skubios pagalbos skyrius yra perpildytas, situacija labai sudėtinga ir įtempta. Turime papildomas brigadas, kurios dirba su šiais pacientais, bet jų vis dar atvažiuoja labai daug“, – kalbėjo ji.

Anot D. Smagurauskaitės, gyventojai patyrė įvairių lūžių, daugiausiai riešų, kulkšnių, daug kam diagnozuoti raiščių patempimai, taip pat yra paguldytų į ligoninę dėl smegenų sutrenkimo.

Ligoninė vėliau pranešė, kad iš viso per parą į įstaigą pristatyta 330 pacientų, tad laikinai bus stabdoma dalis planinių operacijų.

„Dėl padidėjusio „ekstrinių“ pacientų srauto šią savaitę RVUL Ortopedijos ir traumatologijos centre taip pat bus ribojamos planinės operacijos, prioritetą teikiant pacientams, kuriems reikalinga neatidėliotina pagalba čia ir dabar“, – feisbuke pranešė ligoninės atstovai.

 

Tuo metu Vilniaus savivaldybės Teritorijų tvarkymo poskyrio vedėja Rasa Ražanskienė sakė, kad sostinėje, kaip ir didžiojoje dalyje Lietuvos, pastarosiomis dienomis minusinė temperatūra keitė pliusinę, o sniegą – lijundra ir tai apsunkino miesto tvarkymo įmonių darbą.

 

„Šis orų „kokteilis“ yra pats nedėkingiausias, nes pašalusių šaligatvių valymas tampa bergždžiu darbu – ledą tirpdančias druskas kaip mat nuplauna lietus. Visos 6 miesto tvarkymo kompanijos su krituliais kovojo tiek vakar vakare, tiek šiandien. Pirmadieniui persiritus į antrąją pusę situacija kiek pagerėjo, nes nustojo lyti. Tai leidžia pakartotinai pabarstyti šaligatvius druska ir ištirpdyti susidariusį leduką paviršiuje“, – sakė ji.

 

Pasak R. Ražanskienės, šaligatviai barstomi ir pirmadienio pavakare, tačiau sudėtingesnė situacija lieka mažiau vaikščiojamose Vilniaus vietose, kiemuose, gyventojai raginami susilaikyti nuo nebūtinų kelionių.

Kaune pirmadienį vyravo teigiama temperatūra, tad daugiau nei įprasta pacientų dėl traumų pristatyta sekmadienį, kai buvo susiformavęs plikledis.

Kaip BNS sakė Kauno ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas, per parą dėl įvairių sumušimų, lūžių sulaukta 119 pacientų, kai įprastai jų būna apie 70-80.

„Iš viso stacionarizuoti 27 žmonės, iš jų 19 vakar. Tai yra sudėtingos traumos, vyravo šlaunikaulių, blauzdikaulių, riešo lūžiai. Neįprastai daug buvo lūžimų, ne tik patempimų, sumušimų, dėl kurių žmonės kreipiasi dažniau“, – sakė jis.

„Dvidešimt žmonių hospitalizuoti su sunkesnėmis traumomis, kur reikia betarpiško medikų įsikišimo: lūžiai, stiprūs patempimai, kur reikia imobilizacijos, medikų priežiūros“ – pridūrė S. Tvirbutas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovas Renatas Siaurusaitis sakė, kad registruotų eismo įvykių ypatingai nepadaugėjo, tačiau neatmetė, kad dalis vairuotojų, patyrusių vadinamuosius „techninius“ įvykius, kuriuose nenukentėjo žmonės, apie juos tiesiog neinformavo.

„Iš viso informacinėje sistemoje ryte buvo registruota 18 eismo įvykių, vienas žmogus sužeistas. Bendrai, šis rytas nėra ypatingai išsiskiriantis, tačiau eismo sąlygos kai kur yra sudėtingos. Jei gyventojai mato, jog lauke yra slidu, reikėtų ir važiuoti su papildomu atsargumu“, – tvirtino jis.

Uostamiesčio gydymo įstaigoms dalinantis traumuotų pacientų priėmimą paromis, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmąją Naujųjų naktį ir dieną sulaukta 46 pacientų, didžioji dalis jų – dėl traumų paslydus, BNS patvirtino ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Dovilė Černiauskienė. Anot jos, daugiausiai žmonės pristatyti dėl lūžių, patempimų, yra nemažai ir krūtinės ląstos traumų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės duomenimis, sekmadienis ir pirmadienio rytas niekuo nesiskyrė nuo įprasto režimo, kadangi mieste vyravo teigiama temperatūra.

„Ženkliai pagausėjimo nematėme, negalime sakyti, kad ženkliai traumų skaičius išaugo“, – tvirtino įstaigos atstovė spaudai Aistė Noreikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Prie kiekvieno užpakalio po pagalvę nepadėsi. Reikia eiti atsargiai. Ir labai įdomų kur anksti ryte šliaužia pensininkai. ? Sėdėk namuose ir palauk vidurdienio.

Nu

Nu portretas
Butu paskiepyti, tai nekritinetu ant ledo

O2

O2 portretas
Kaip sakė Kasčiūnas, asilui eiti geriausia užsičiaupus. Tada lengviau pusiausvyrą palaikyti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių