Lygių galimybių kontrolierė aukščiau už teismą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Lygių galimybių kontrolierė realiai kovoja su diskriminacija ar švaisto mokesčių mokėtojų pinigus ir ignoruoja teismų sprendimus? Toks klausimas kilo Kauno miesto poliklinikos (KMP) atstovams.

Nutartis neskundžiama

KMP viešojoje erdvėje ne kartą buvo atakuota Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ir politikų, nes 1974 m. pastatytas Šilainių padalinio pastatas, esantis Aleksote, nepritaikytas neįgaliesiems.

Poliklinikos atstovai iš pradžių pateikė dokumentus, o gegužę įrengė pandusą neįgaliesiems, tačiau tai nesudomino Lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės. Jos tarnyba kreipėsi į teismą. Vienos instancijos teismas buvo pritaręs tarnybai, tačiau vėliau ne kartą nuspręsta, kad kontrolierė buvo neteisi.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nustatė, o rugsėjo viduryje pasisakė pakartotinai, kad tai nėra pacientų diskriminacija. Ši nutartis neskundžiama.

LVAT atkreipė dėmesį, kad poliklinika įsikūrusi sename pastate, o "besąlygiškas reikalavimas pritaikyti specialiesiems neįgaliųjų poreikiams turi būti vykdomas, kai šie pastatai yra statomi, rekonstruojami, remontuojami arba keičiama statinių paskirtis".

"Tokiais atvejais privalu vadovautis normatyvinių statybos techninių dokumentų reikalavimais. Vienas tokių reikalavimų – pagrindinis įėjimas į pastatą ir prieigos prie jo turi būti įrengtos taip, kad žmonėms su negalia nebūtų kliūčių savarankiškai patekti į pastato vidų; jei prie pagrindinio įėjimo yra laiptai, greta jų turi būti įrengtas nustatytų dydžių pandusas", – atkreipė dėmesį KMP vyriausioji teisės specialistė Renalda Kablytė.

Pasak teismo, poliklinikos administracija neturėjo tikslo diskriminuoti pacientų su negalia, be to, buvo planuojama pastato rekonstrukcija.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pritaikė dar pavasarį

KMP vadovas Paulius Kibiša "Kauno dienai" teigė, kad tokio teismo nutarimo ir tikėjosi. "Dar prieš kontrolierei kreipiantis į teismą, buvome pradėję ruošti paraišką finansavimui gauti ir pastatą padaryti prieinamą neįgaliesiems, tai aiškiai raštu buvome išdėstę Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai. Visa tai, ką planavome, jau yra įgyvendinta – pastatas pritaikytas", – kalbėjo P.Kibiša.

Kai paskutinį kartą kontrolierė kreipėsi į teismą ir siekė bylinėtis toliau, KMP Aleksoto padalinys jau buvo spėtas pritaikyti neįgaliesiems.

"Džiaugiamės pranešdami, kad įgyvendinant ES projektą "Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas", Kauno miesto poliklinikos Aleksoto poskyryje įrengta nauja įvaža neįgaliesiems su judėjimo negalia, neįgaliųjų tualeto patalpa, atlikti įėjimo į pastatą rekonstrukcijos darbai bei atlikti remonto darbai, užtikrinantys laisvą judėjimą neįgaliesiems pirmame aukšte. Remonto darbai atlikti Europos regioninės plėtros fondo ir Kauno miesto poliklinikos lėšomis", – šių metų gegužę paskelbė poliklinika savo tinklalapyje.

Nagrinės iš naujo

Kontrolierė A.Skardžiuvienė "Kauno dienai" komentavo, kad tarnyba ėmėsi iš naujo nagrinėti nukentėjusio asmens skundą dėl galimos diskriminacijos negalios pagrindu.

"LVAT nepaneigė diskriminacijos Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio Aleksoto Šeimos sveikatos priežiūros poskyryje fakto. Pažymime, kad Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijoje, kurią Lietuva ratifikavo prieš dešimt metų, skelbiama, kad visos konvencijos šalys "imasi atitinkamų priemonių, kad užtikrintų neįgaliesiems lygiai su kitais asmenimis fizinės aplinkos, transporto, informacijos ir ryšių, įskaitant informacijos ir ryšių technologijų bei sistemų, taip pat kitų visuomenei prieinamų objektų ar teikiamų paslaugų prieinamumą tiek miesto, tiek kaimo vietovėse". Ši nuostata apima pastatus, kelius, transporto priemones bei kitus vidaus ir lauko objektus, įskaitant mokyklas, būstus, medicinos įstaigas ir darbo vietas. Todėl, pagal konvenciją, pastatų, kuriuose teikiamos viešosios paslaugos, neprieinamumas laikomas žmonių su negalia diskriminacija", – komentarą atsiuntė A.Skardžiuvienė.

Lygių galimybių kontrolierė kritikavo teismo sprendimą, esą jis "sukėlė žmogaus teisių srityje dirbančių teisininkų nerimą ir jie kreipėsi į tarnybą dėl šio sprendimo galimo prieštaravimo nusistovėjusiai teismų praktikai."

Itin ydinga kontrolierės praktika yra savaip interpretuoti LVAT sprendimą ir kurti poliklinikos, kaip toliau diskriminuojančios įstaigos, įvaizdį.

"Visuomeninių pastatų neprieinamumas yra viena opiausių problemų, apribojančių žmonių su negalia galimybes gauti visuomenines (sveikatos apsaugos, kultūros, pašto ir kt.) paslaugas, todėl yra laikomas netiesioginės diskriminacijos apraiška. Dėl to ir nusprendėme prašyti atnaujinti bylinėjimosi procesą. Deja, minėtas tarnybos prašymas nebuvo tenkintas. Nors esame tikri, kad naujai formuojama teismų praktika gali neigiamai paveikti teisinę žmonių su negalia apsaugą", – teigė A.Skardžiuvienė.

Ar tikslinga tęsti bylinėjimąsi dėl objekto, kuris jau yra pritaikytas neįgaliesiems?

"Džiaugiamės, kad poliklinikos pastatas pagaliau yra prieinamas žmonėms su judėjimo negalia. Tačiau LVAT sprendimu tarnyba įpareigota papildomai patikrinti 2018 m. skundą pateikusio asmens galimos diskriminacijos faktą", – toliau kartojo kontrolierė.

Įvaža neįgaliesiems į polikliniką jau senokai įrengta, bet Lygių galimybių tarnyba savo tyrimo nenutraukia. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Stebina interpretacijos

Tokie Lygių galimybių kontrolierės pareiškimai nustebino KMP vyriausiąją teisės specialistę R.Kablytę.

"Itin ydinga kontrolierės praktika yra savaip interpretuoti LVAT sprendimą ir kurti poliklinikos, kaip toliau diskriminuojančios įstaigos, įvaizdį. Pabrėžtina, kad LVAT sprendimas panaikino neteisėtą Kontrolierės 2018 08 08 sprendimą, t.y. išnyko bet koks teisinis pagrindas polikliniką laikyti diskriminuojančiu neįgaliuosius subjektu", – pastebėjo teisininkė.

Ji atkreipė dėmesį, jog kontrolierė toliau viešai platina melagingus pareiškimus, kad LVAT esą leido toliau diskriminuoti neįgaliuosius arba "LVAT nepaneigė diskriminacijos Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio Aleksoto Šeimos sveikatos priežiūros poskyryje fakto".

"Savo pasisakymais kontrolierė kritikuoja aukščiausios teisminės institucijos priimtą ir įsiteisėjusį sprendimą, tokiu būdu instituciniu lygmeniu kvestionuodama teisinės valstybės ir teisės viršenybės principus", – stebėjosi KMP teisininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ta teisininkė, tai...

Ta teisininkė, tai... portretas
LVAT priima daug su teisingumu apsilenkiančių sprendimų, man asmeniškai teko su tuo susidurti. O šiuo atveju kontrolierė Skardžiuvienė elgiasi visai logiškai, nes jei poliklinikoje klausimas jau ir išspręstas, ydingas LVAT sprendimas turi būti panaikintas. Priešingu atveju juo remiantis atsiras galimybė kitoms įstaigoms įgnoruoti neįgaliųjų teises. Rašinėlio autorė nesupranta kas yra teisinės valstybės ir teisės viršenybės principas ir skleidžia dezinformaciją.

Rūta

Rūta  portretas
Reikia vyti lauk su šū/dina mazgote tą genderinę dogmatišką bobą . Tokia pat galimai "fanatikė už pinigus" kaip galimai Sabatauskaitė ir Šakalienė. Primena savo aršumu man jos tą pusiau moterišką, pusiau vyrišką žmogystą su odiniu švarku iš filmo "Šuns širdis".

Lukka

Lukka portretas
Bet 2018 ten lifto nebuvo. Vadinasi byla turi buti išnagrinėta pagal 2018 m situaciją. Gal žmogus kreipsis į teismą dėl moralinės žalos. Vat kodėl pas mus teismai tęsiasi taip ilgai...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių