Dvi dienas Kaune truksiantis maisto kultūros festivalis „Skanaus“ kviečia paragauti įvairių skanumynų bei išmokti maisto gaminimo paslapčių.
Kauno Rotušės aikštėje penktadienį nuo pietų galima įsigyti Lietuvos ūkininkų produkcijos, paskanauti įvairios žuvies, gėrimų.
Medaus ir įvairių žolelių arbatomis pasivaišinti kviečianti „Apiterapijos centro“ direktorė Asta Vaitkevičienė akcentavo, kad tokia šventė yra sveikintina jau vien todėl, kad išvilioja žmones iš namų. „Bendravimas, teigiamos emocijos yra pats didžiausias vaistas ir jaunatviškumo šaltinis“, – teigė A.Vaitkevičienė.
Geriausių restoranų šefų patarimus keičia įvairios degustacijos, koncertai, konkursai, dovanos.
Nedaug trūko, kad į koldūnų valgymo varžybas būtų užsirašęs ir po festivalį dairęsis premjeras Algirdas Butkevičius. Vis dėlto prasidėjus šioms varžyboms tarp dešimties dalyvių jo neišvydome. Dalyviai turėjo kuo greičiau suvalgyti 1 kg koldūnų.
„Štai tokį kuklų dubenėlį“, – parodė porciją renginio vedėjas aktoriaus Andrius Žiurauskas. Jo komentaras, kad pažįsta žmonių, kurie po tiek suvalgo po tris kartus per dieną ir tai vadina dieta, žiūrovai palydėjo dar didesniu juoku.
„Beje, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vadas Kęstutis Ignatavičius, pristatydamas bajorų mitybos papročius, tikriausiai nepaminėjo, kad koldūnų valgymo čempionatai buvo labai populiarūs. Buvo tokių, kurie vienu kartu suvalgydavo iki 400 koldūnų, tiesa, mažesnių nei šie“, – pasakojo A. Žiurauskas.
Dalyviams pradėjus kimšti, kai kurių tempas greitai sumažėjo. „Ar gardūs?“ – klausė skubančios kramtyti moters A. Žiurauskas. „Ar vis dar skanūs?“ – po kiek laiko su šypsena teiravosi kito rajūno.
Šį konkursą ir 10 kg koldūnų laimėjo Egidijus, porciją įveikęs per 4 min. 9 sek. Kiek pasistengę 1 kg koldūnų įveikė, tiesa, ne taip greitai, dar trys dalyviai. Likusieji šeši pasidavė.
Rytoj festivalio programoje laukia daugiau smagių rungčių, trenerių, mitybos specialistų konsultacijų, grupių "Rondo", "16 Hz" ir kt. koncertai. Ypatingą patiekalą gamins gražuolė Rūta Mazurevičiūtė, apie maistą pasakos maisto kritikas Andrius Užkalnis. Intriguoja ir laikinojo restorano „Pestaurant" parengta programa „Vabzdžiai, kenkėjai? Mmm, skanumėlis!”
„Gastronomijos festivaliai pasaulyje turi senas tradicijas ir pastaruoju metu vis labiau populiarėja. Vis dėlto Lietuvoje toks aukšto lygio renginys vykta pirmą kartą. Kadangi maisto kultūros tema mūsų šalyje pastaruoju metu tampa vis aktualesnė, viliamės, kad lietuviams tokia šventė patiks ir taps gražia tradicija“, – sakė vienas iš renginio organizatorių Erikas Kundreckas.
Naujausi komentarai