Mamą palaidojusi kaunietė: net nepasakė, kur išvežė

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į Kauno klinikas kaunietės mama atvežta sunkios būklės. Vėliau, neinformavus artimųjų, moteris pervežta į kitą gydymo įstaigą, kur neišgyveno. Klinikų medikų elgesys šokiravo artimuosius.

Nuolat skambino

Kaunietė Irma Kirgetovienė "Kauno dienai" guodėsi, kad 77-erių mamą Anastasiją Kubilienę ji globojo ir slaugė ne vienus metus: prieš aštuonerius metus moteris patyrė insultą, tuomet dešinė kūno pusė buvo paralyžiuota, ji kalbėjo tik sau suprantama kalba. Vėliau A.Kubilienę vargino inkstų nepakankamumas, prieš porą metų diagnozuota plaučių embolija.

"Vasarą mėnesiui ar dviem palieku mamą slaugos namuose – ir taip ketverius metus. Turėjau ją į namus parsivežti anksčiau, bet ji susirgo šlapimo takų uždegimu, tad slaugos namuose ji liko iki rugsėjo pradžios. Rugsėjo 2 d. paskambino iš slaugos namų ir pasakė, kad mama dūsta, vemia krešuliais. Iš slaugos namų ją greitoji medicinos pagalba išvežė į Kauno klinikas", – pasakoja moteris.

Kai paklausiau apie mamos sveikatą, man atrėžė: ji gi nekalba, tai ką aš galiu jums pasakyti.

Į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių ligonė buvo atvežta apie 11.30 val., artimieji į gydymo įstaigą nebuvo įleisti dėl koronaviruso apribojimų.

"Liepė skambinti kas dvi valandas. Pasakė, kad daro tyrimus, ir nors labai maldavau leisti būti šalia savimi negalinčios pasirūpinti mamos, tačiau gydytojai atsakė, kad jokiu būdu to neleis. Paskambinus 14 val., pasakė, kad mamai ir toliau daromi tyrimai. Kai paklausiau apie mamos sveikatą, man atrėžė: ji gi nekalba, tai ką aš galiu jums pasakyti, – pamena I.Kirgetovienė. – Paskambinus 16.30 val., man buvo pasakyta, kad mamą ištiko infarktas, ji laukia kardiologo konsultacijos. Vėl liepė skambinti vėliau – paskambinus po dviejų valandų išgirdau, kad mamos Kauno klinikose nebėra. Ji dingo. Nesuprantu, kaip tokį sunkų ligonį galėjo išvežti į kitą gydymo įstaigą apie tai neinformavus artimųjų. Aš juk sakiau, kad mano mama yra bejėgė, kad aš ją globoju, bet jie net nepaklausė mano telefono numerio, jog būtų perspėję, kad išveža į kitą gydymo įstaigą."

Ieškoti po visą Kauną?

Anot pašnekovės, buvo pasakyta, kad ligonė išvežta į ligoninę, priklausančią pagal gyvenamąją vietą. "Gydytojai sakė, kad sistemoje nerodo, į kurią ligoninę ją išvežė. Aš nesu gulėjusi ligoninėje, tad net nežinau, kuri gydymo įstaiga mums priklauso pagal gyvenamąją vietą. Susidarė įspūdis, kad mamos man reikia ieškoti po visą Kauną", – pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

Medikai pakraupo, kad mums, artimiesiems, nebuvo pranešta, į kurią gydymo įstaigą buvo pervežta mama.

Pasirodo, kad A.Kubilienė buvo išvežta į Laivės alėjoje esančią LSMU Kauno ligoninę. "Su personalu kalbėjomės apie dešimt minučių ir tik tuomet į sistemą įkrito mano mamos vardas bei pavardė. Medikai pakraupo, kad mums, artimiesiems, nebuvo pranešta, į kurią gydymo įstaigą buvo pervežta mama, – sakė pašnekovė ir pridūrė. – Paminėjus infarktą, medikai taip pat nustebo, nes dokumentuose buvo įrašyta kita diagnozė – širdies nepakankamumas ir problemos su inkstais."

Į Kauno ligoninę A.Kubilienė buvo atvežta praėjusią savaitę, trečiadienio vakarą, po maždaug paros jos gyvybė užgeso. "Mirties priežastis – progresuojantis širdies ir kvėpavimo nepakankamumas, šlapimo takų infekcija, progresuojantis inkstų funkcijos nepakankamumas ir kitos lėtinės išeminės širdies ligos formos. Skaudžiausia, kad per visus šiuos draudimus nukenčia ligoniai ir jų artimieji. Mama kankinosi, negavo nei valgyti, nei gerti, o aš net negalėjau prie jos būti", – sielojosi moteris.

Negali skirti laiko

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Vaikšnoraitė teigė, kad į Skubios pagalbos skyrių 77-erių moteris buvo atvežta dėl kvėpavimo funkcijos nepakankamumo.

"Tokią pacientės būklę galėjo sukelti ūmus miokardo infarktas, plaučių arterijų embolijos, gretutinės ligos ir amžinių pakitimų pasekoje paūmėjęs lėtinis širdies nepakankamumas, o taip pat kitos plaučių ligos. Pacientę skyriuje konsultavo gydytojas kardiologas, jai buvo atlikti reikiami kraujo tyrimai, širdies ultragarsinis tyrimas ir krūtinės ląstos kompiuterinė tomografija. Po šių tyrimų ūmaus miokardo infarkto ir plaučių embolijos diagnozės buvo atmestos bei paaiškėjo, kad būklė pablogėjo dėl gretutinių ligų ir dėl pacientės amžiaus nulemto paūmėjusio lėtinio širdies nepakankamumo, kuris gali būti gydomas II lygio sveikatos priežiūros gydymo įstaigoje, į kurią pacientė ir buvo pervežta", – sakė gydymo įstaigos atstovė.

Anot K.Vaikšnoraitės, pacientams, kuriems dėl neaiškios būklės yra nežinoma, kokių medicininių intervencijų gydymo metu gali prireikti, valgyti ir gerti neduodama, nes susikaupęs maistas ir dujos, kurios atsiranda žarnyne virškinimo metu, gali apsunkinti tyrimo eigą ir vaizdų kokybę.

"Šiuo atveju pacientei buvo parodytas maksimalus dėmesys ir atliktas labai detalus ištyrimas, siekiant nustatyti būklės paūmėjimo priežastį, – tikino Kauno klinikų atstovė. – Apgailestaujame, kad dėl didelio skyriaus užimtumo ir COVID-19 pandemijos metu pasikeitusių darbo sąlygų personalas mažiau dėmesio galėjo skirti pacientės artimiesiems. Skubios pagalbos skyriaus darbuotojai sulaukia daugybės skambučių iš pacientų artimųjų, o ypač daug jų sulaukia COVID-19 pandemijos metu, kai artimųjų lankymas ir lankytojų patekimas į ligoninę yra ribojamas. Suprantame, kad tai kelia nerimą artimiesiems, todėl ligoninės personalas nuolat stengiasi artimiesiems suteikti būtiną informaciją apie paciento būklę ir nuraminti, tačiau dėl intensyvaus darbo ne visada spėja atsiliepti į skambučius ir atsakyti į visus rūpimus klausimus."

Anot K.Vaikšnoraitės, į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių dėl įvairiausių priežasčių per parą kreipiasi apie 200 asmenų, kurių daliai pagalbos reikia nedelsiant. "Artėjant gripo sezonui pacientų srautas dar labiau didės, todėl iš anksto norime atsiprašyti artimųjų, jeigu ne visada galėsime parodyti tiek dėmesio, kiek norėtume", – sakė gydymo įstaigos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu

Baisu portretas
Teko ir man pernai pabūti tame Skubios pagalbos skyriuje. Aš tikrai jį pervadinčiau Skubios mirties skyriumi. Detalios apžiūros teko laukti 8 val.. Buvau išvežta iš poliklinikos, nei gėrusi, nei valgiusi, esu diabetikė ir man būtina dažnai valgyti. Iš skyriaus išeiti negali, valgykla toli, o iš aparatų gali nusipirkti tik saldžių šokoladukų, pyragaičių ir sausainių. Net paprasto geriamo vandens nebuko (gėriau iš krano tualete). Po gydytojų apžiūros buvo nutarta mane guldyti į kardiologijos skyrių, bet tik ryte, visą naktį praleidžiant naktį Skubios pagalbos skyriaus fotelyje. Žodžiu, košmaras tame skyriuje ir pačiose Klinikose. Prieš 2 savaites nuotoliniu! būdu konsultavo kardiologė 7 min. ir nustatė panikos priepuolio . Atlikus detalius tyrimus kitoje poliklinikoje buvo nustatytas kraujotakos sutrikimas. Yra puikių gydytojų iš pašaukimo, bet yra daug šundaktarių laukiančių tavęs su voku. Ne Veryga reikia karti, bet vyti lauk tokius šundaktarius.

GAILA,

GAILA, portretas
SUPRANTU ARTIMŲJŲ SKAUSMĄ IR,ŠIUO ATVEJU,NEVILTĮ.BET KAS MAŽINA ETATUS-VALDŽIA.JUK YRA SAKOMA,KAD PERSONALAS NIEKO NEDIRBA,TIK ATEINA ALGOS PASIIMTI.TĄ GIRDŽIU JAU DAUGIAU NEI 15 METŲ.AŠ NEKALBU APIE GYD.-JIE MOKA VISKĄ PATEISINT.AŠ KALBU APIE VIDURINĮ PERSONALĄ,KURIO NIEKAS NEUŽSTOJA,O IŠTISAI DARO PSICHOLOGINĮ SPAUDIMĄ.TAI KO NORĖT-JAUNIMAS IR BĖGA Į UŽSIENĮ,NES TENSU JAIS SKAITOSI.VYRESNIO AMŽIAUS VID.PERSONALUI NĖRA KUR DĖTIS,TODĖL IR DIRBA NE UŽ VIENĄ, O,DAŽNIAUSIAI,IR UŽ TRIS-ŽODŽIU-VISIŠKA ANARCHIJA,BAISU...

ANA

ANA portretas
Su skausmais greitosios atvežtą ir dar aktyvų 90 artimąjį paguldo į stebėjimo palatą. Mane išsiunčia į koridorių laukti. Lauki lauki.. valanda dvi. Koridoriuje nei seselių, nei gydytojų nepasirodo. Galiausiai paklaidžiojus koridoriumi randi palatoje artimąjį, ten jokio personalo nėra nei poste nei aplink nematyt. Pamačius artimasis prašo padėti į tualetą skubiai nueiti, nes jau kurį laiką kenčia , atsistoti negali plius lašalinė... Greta gulinti jaunesnė moteris irgi prašo paieškoti seselės, nes nėra iškvietimo mygtuko, o ji atsistoti taip pat negali. Nejau paguldo 8 stebėjimui asmenis atvežtus naktį greitosios ir vsio ?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių