Mėlynių ir braškių kainos turgelyje dar nedžiugina

Kaitrią vasaros dieną populiariame Kauno šeimos ūkininkų turgelyje senamiestyje nuolatiniai bei atsitiktiniai lankytojai negailėjo eurų braškėms, mėlynėms, medui, daržovėms ir tikino dažniausiai perkantys pas patikrintus prekeivius.

Išėjo agurkų, nupirko mėlynių

Net ir karštą šeštadienį ūkininkų turgelyje lankytojų netrūko. Dauguma jų tokiu oru dažniau pirko ne mėsos, bet vaisių, daržovių, šviežio medaus.

"Pinigai laimės neatneša, tad juos reikia leisti, – šmaikštavo vienas nuolatinis turgelio lankytojas, vilkėjęs šortais ir šlepetėmis. – Mes čia su draugu kaip vasarotojai."

Netoli turgelio gyvenantis renginių vedėjas Vytautas Mikaitis – nuolatinis lankytojas.

"Tiesa, ne visada pavyksta apsilankyti, nors labai stengiuosi – šeštadienį atsikeliu pernelyg vėlai ir dažniausiai turgelis jau nedirba, – šmaikštavo pokštauti mėgstantis Vytautas ir parodė į atsineštą tuščią stiklainį. – Atėjau nusipirkti raugintų agurkų, bet girdėjau gandus, kad jų jau nėra. Reiks pirkti šviežius ir užsiraugti."

Tačiau raugintų agurkų išėjęs pirkti V.Mikaitis pinigus išleido ridikėliams, svogūnams ir mėlynėms.

"Mėlynės vilioja labiau nei braškės, nors 3 eurai – labai brangu, – atsiduso Vytautas. – Įprastai, išgirdęs kainą, teatrališkai nusistebiu – "Kiek?!" Kartais padaro nuolaidą. Bet turguje nesideru. O braškių kaina beprotiška – pusketvirto euro."

Braškės šeštadienį ūkininkų turgelyje kainavo nuo 2,5 iki 3,5 euro, kilogramas trešnių – 3 eurai, obuolių – nuo 40 iki 90, bulvių – 60 centų.

Būtent ne vieną maišelį obuolių ir sulčių tyrę vaikams pirko Vytauto draugas Paulius, už viską sumokėjęs 7,47 euro.

"Perku čia kiekvieną šeštadienį, nuolatinių prekeivių neturiu, tikiu, kad lietuviai sąžiningi ir ūkininkai nėra melagiai", – šypsojosi Paulius.

"Neturiu žalio supratimo, pas kurį geriau pirkti, – prisipažino V.Mikaitis. – Geriausia turbūt ten, kur didelė eilė žmonių, nors kartais galvoju, kad suvilioti pirkėjus galima pasamdyti aktorių grupę."

Dėmesį atkreipia į rankas ir veidus

Į turgelį atskubėjusi Gražina čia apsiperka nuo jo įsikūrimo pradžios.

"Svarbu, kad nebūtų pasirinkimas kaip maksimose. Jei rugsėjo pabaigoje ar spalį turguje dar pamatysi baklažaną, jis nebus užaugintas Lietuvoje. Jei prekiautoją pamatysi pardavinėjantį maistą visuose turgeliuose, taip pat kils įtarimas, jog jis parduoda ne savo užaugintą produkciją, – patarimus žarstė tik ūkininkų turgeliuose apsiperkanti kaunietė. – Ar žmogus spės auginti, šerti gyvulius, daržoves, vaisius ir kasdien dar pardavinėti turguje? Ir, žinoma, svarbu žmonių veidai, rankos. Perku dažniausiai iš jau patikrintų ūkininkų."

Su tuščiu krepšeliu Gražina suskubo prie vaisių ir daržovių: petražolės čia kainavo 50, salotos – 30, burokėliai – 60, ridikėliai – 40, agurkai – 60-80 centų, žirniai – 1,5-3 eurai, brokoliai –1,5, morkų ryšulėlis, cukinija – eurą.

Nuolatinė lankytoja – ir Senamiesčio centre gyvenanti verslininkė Edita Renevė.

"Perku iš nuolatinių ūkininkų. Matau jų įdiržusias rankas, vėjo nugairintus veidus, akis. Su dauguma jau dalijamės receptais. Deja, kai kurie, matyt, tik perpardavinėja ne savo ūkyje užaugintą, o bazėje ar kur nors kitur pirktą ne pačią kokybiškiausią produkciją. Tai išduoda ir jų veidai. Kainos? Deja, jos šoktelėjusios nesaldžiai", – sakė ji.

Medus ir kiaušiniai

Pasaldinti gyvenimą ir sveikatą prie Žemaičių šeimos bityno medaus stovėjo keli žmonės. 700 gramų – 7 eurai.

"Liepų medus tik vakar išimtas, ankstesnis – pavasarinis – pienių, sodų, – davė paragauti medaus ūkininkas. – Prekiaujame jau nuo pat turgelio įsikūrimo pradžios. Iš pradžių tėvas, dabar jau ne pirmus metus aš."

"Turiu testuotoją", – šyptelėjo vyras, o jo žmona po akimirkos nušvito. – Oi, perkam šviežią liepų medų."

Po akimirkos pora jau rinkosi kiaušinius: kainos šokinėjo nuo 1,2 iki 1,8 euro.

"Laimingų vištų laimingi kiaušiniai, – šyptelėjo prekeivė Sigita, pardavinėjanti nedidelius jauniklių vištų kiaušinius. – Todėl pas mus dabar jie kainuoja pigiau – 1,2 euro. Bet mes produkcijos nebranginome, tik iškart po euro įvedimo suapvalinome po kelis centus."

Dar kitoje vietoje prie kiaušinius besirenkančios prekeivės jaunas vyrukas pašmaikštavo: "Nedrįstate iš vyro pirkti kiaušinių?"

"Drįstu. Bet šiais laikais parsidavinėja ne tik moterys, bet ir vyrai, – nesutrikusi atkirto moteris. – Svarbu, kad produkcija būtų ekologiška."



NAUJAUSI KOMENTARAI

džiugins

džiugins  portretas
kainos tada ,kai pirkėjai gaus trigubus atlyginimus o pensijo bus 1000eurų anot seimūno V. Juozapaičio Geros vasaros visiems

mobilus turgeliai

mobilus turgeliai portretas
vadina save kaimieciais kasdien stovi kaune turguose.tai kada jie augina.superka is bazes ir pardavineja.niekas ju netikrina.nusipirkau antradieni braskes isbere visas alergija gavosi.tai turgelyje prekiavo2merginos jomis.geras biznis

kauniete

kauniete portretas
Uzdirbant minimuma apie braskes, melynes, darzoves gali pasvajoti. Laisvoje Lietuvoje tai prabanga
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių