Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus

2012-04-25 10:35
Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus Menininkai apdovanojo Garliavos budėtojus

Grupė aktorių, režisierių, literatų, rezistentų atvyko į Klonio gatvę ir padėkojo budintiems prie Kedžių namo žmonėms, įteikę jiems naujai įsteigtą apdovanojimą „Už pilietiškumą“.

Režisierius, dainų autorius ir vaikų rašytojas Vytautas V.Landsbergis susirinkusiems Klonio gatvėje žmonėms kalbėjo, kad šis sumanymas gimė spontaniškai. „Po kunigo Roberto Grigo apsilankymo Garliavoje ir jo publikacijos „Kauno dienoje“, mes, laisvi nepriklausomos Lietuvos menininkai nusprendėme įsteigti nominaciją, skirtą tiems, kurie nebijo pareikšti savo valią, būti paniekintais“, – kalbėjo jis.

Apie 20 menininkų, rezistentų pasirašytą padėką kunigas R.Grigas įteikė budėtojų atstovui Viktorui Narvilui, su vaizdo kamera fiksuojančiam visus Klonio gatvės įvykius.

„Nuo kovo 23 d. čia jau lieku budėti ištisomis paromis. Šis apdovanojimas skirtas visiems ateinantiems palaikyti mergaitės“, – sakė vyras.

Verslininkas Arvydas Vaičiūnas teigė, kad raštišką apdovanojimą artimiausiu metu papildys materialus simbolis – iš granito iškalta širdis su kryžiumi. „Apdovanojimą sukūrė menininkas Gytenis Umbrasas. Manau, tai taps tradicine metų nominacija už pilietiškumą“, – kalbėjo A.Vaičiūnas.

Iš Garliavos kilęs poetas Robertas Keturakis pasidžiaugė, kad prie Kedžių ir Venckų namų vykstanti drama atkreipė meno žmonių dėmesį. „Tai rodo, kad jau prabudo ir inteligentija“, – portalui 1kaunodiena.lt akcentavo poetas.

Režisierius Arūnas Matelis piktinosi neseniai Kultūros ministerijos pareikšta pozicija, kad nepritaria menininkų pasirodymams Garliavoje. „Nesupratau, ar čia sapnas, ar kas pakeitė Konstituciją. Sužinojęs, kad aktoriai, režisieriai patiria spaudimą ir jiems liepia čia nevažiuoti, pagalvojau, kaip gali jaustis šalia manęs stovintys vyresni kolegos, kurie buvo Sibire, kovojo už Lietuvą, rašė krauju maldaknyges, ką galvoja buvę geto kaliniai, jeigu Lietuvoje menininkui uždrausta pasakyti čia žodį. Nuo kada menas skatina žudyti, keršyti? Man baisu, kad mes negalime išgyventi laisvi ilgiau kaip 20 metų“, – apgailestavo žymus režisierius.

Aktorė Rimantė Valiukaitė pareiškė, kad daugeliui aktorių gėda ir dėl Nacionalinio dramos teatro, draudžiančio naudoti ši vardą per pasirodymus Garliavoje. „Mūsų yra daug, mes jus palaikome ir žemai lenkiamės jums“, – teigė R.Valiukaitė.

Renginio pabaigoje buvusi sovietmečio rezistentė ir politinė kalinė Nijolė Sadūnaitė tvirtino, kad susirinkusiems ir toliau nereikia nieko bijoti. „KGB budeliams sakydavau: prieš Dievą jūs – nulis“, – guviai kalbėjo susirinkusiems N.Sadūnaitė.

Scenoje fleita pagrojo velionio Drąsiaus Kedžio dukra. Ji simboliškai atliko motyvą iš filmo „Kaukazo belaisvė“. Ta pati melodija filme skambėjo tuo metu, kai nusikaltėliai mėgino jėga pagrobti heroję.

Po šio renginio apie 15 val. Į Klonio gatvą pas mergaitę atvyko Kauno rajono ir Kauno miesto Vaiko teisių apsaugos skyrių atstovės. Su mažamete pabendravusios apie pusvalandį, jos išvažiavo.

Anstolė Sonata Vaicekauskienė yra sakiusi, kad jau beveik pasirengta paimti mergaitę jėga ir taip įvykdyti gruodžio 16 dienos Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą perduoti mergaitės globą motinai L.Stankūnaitei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų