Pereiti į pagrindinį turinį

Meras be atsakomybės – butaforija

2014-02-17 05:30

Jeigu tik Kaune ar miesto savivaldybėje kas nors nutinka, miesto meras Andrius Kupčinskas skuba pranešti, kad jis – niekuo dėtas, o atsakomybę turėtų prisiimti kiti. Ar gali Kaunui vadovauti žmogus, kuris už nieką neatsakingas?

"Vieningo Kauno" nuotr.

Jeigu tik Kaune ar miesto savivaldybėje kas nors nutinka, miesto meras Andrius Kupčinskas skuba pranešti, kad jis – niekuo dėtas, o atsakomybę turėtų prisiimti kiti. Ar gali Kaunui vadovauti žmogus, kuris už nieką neatsakingas?

Meras – niekuo dėtas?

"Jei girtas vicemeras darbe, meras už tai neatsako. Jei kitas vicemeras prisidirba ir papuola teisėsaugos akiratin, meras irgi niekuo dėtas. Jeigu netvarka savivaldybės kontroliuojamose bendrovėse – tai ne mero kompetencija. Už ką tada atsakingas meras? Jeigu kratosi bet kokios atsakomybės, tada jis ne meras, o butaforija", – palygino "Vieningo Kauno" lyderis Visvaldas Matijošaitis.

"Vieningo Kauno" narius nemaloniai nustebino mero A.Kupčinsko pareiškimai viešojoje erdvėje po to, kai teisėsaugos pareigūnai krėtė savivaldybės kontroliuojamą bendrovę "Kauno vandenys" ir už galimą kyšininkavimą belangėn pasodino tarybos narį Valį Venslovą.

"Šiandien žiniasklaida teiravosi. Tiksliau, reikalavo atsakyti už kitus. Sakiau aiškiai: nevadovauju "Kauno vandenims", supraskite kompetencijas pagaliau. Kai merą rinks tiesiogiai ir jis galės skirti pavaldžius vadovus, tada ir reikalaukite!" – išsiliejo A.Kupčinskas socialiniame tinkle.

"Vieningo Kauno" nariai įsitikinę, kad "Kauno vandenų" problemos nėra vien tos bendrovės problemos. "Buvę skandalai panašių dalykų leidžia įžvelgti ir kitose savivaldybės įmonėse bei pačioje savivaldybėje", – pastebėjo "Vieningo Kauno" frakcijos miesto taryboje vadovas Povilas Mačiulis.

Rūpi savos kišenės

"Vieningo Kauno" frakcijos narys Tomas Bagdonavičius atkreipė dėmesį, kad po teisėsaugininkų apsilankymo "Kauno vandenyse" vėl prabylama apie viešųjų pirkimų trūkumus. "Tik greičiausiai tikrovėje vėl niekas nesikeis", – atkreipė dėmesį T.Bagdonavičius.

Anot V.Matijošaičio, jau gerą dešimtmetį savivaldybės ir jos kontroliuojamų bendrovių viešieji pirkimai kelia abejonių. "Privatus verslas visada ieško kuo geresnės kokybės už patrauklią kainą. Susidaro įspūdis, kad savivaldybei ir jos įmonėms svarbu tik grąža į asmeninę kišenę", – sakė "Vieningo Kauno" lyderis.

Po rinkimų į savivaldybės tarybą 2011-aisiais "Vieningas Kaunas" siūlė, kad visi viešieji pirkimai būtų organizuojamai centralizuotai. Taip pat siūlyta centralizuotai tvarkyti finansus bei valdyti savivaldybės ir jai pavaldžių bendrovių personalą.

Vienas pagrindinių siekių buvo savivaldybei pavaldžių įmonių vairą atiduoti į išmanančių specialistų rankas ir siekti, kad įmonės dirbtų efektyviai. Teoriškai apie tai kalba visi politikai, tačiau iš tiesų įmonių valdybose ar stebėtojų tarybose klesti politinėms partijoms ištikimi statytiniai. Paskui ne be jų žinios darbo nerandantiems partijų bendražygiams patikimos šiltos kėdės savivaldybei pavaldžiose įmonėse.

"Po rikimų suformuota valdančioji koalicija iširo, nes koalicijos partneriams nebuvo svarbus įmonių efektyvumas ir jie nenorėjo įgyvendinti "Vieningo Kauno" pasiūlymų. Jiems rūpėjo, kas kokį savo partijos narį kurioje įmonėje įdarbins", – kritikos buvusiems bendražygiams pažėrė V.Matijošaitis.

T.Bagdonavičius priminė, kad savivaldybė kontroliuojamos bendrovės jau senokai pravardžiuojamos lesyklėlėmis, iš kurių minta partijoms reikalingi žmonės. Tačiau tokia miesto valdžios politika veda tik į miesto gyventojų skurdinimą. "Juk ne kas nors kitas, o kauniečiai sumoka už tuos lesalus. O lesyklėlės tik didėja", – atkreipė dėmesį "Vieningo Kauno" atstovas.

Reikia daugiau skaidrumo

"Mūsų siekis – kad kiekvienas kaunietis galėtų matyti, kokie savivaldybės ar jos įmonių viešieji pirkimai įvyko ir kiek už ką buvo sumokėta. Tik taip įmanoma pasiekti skaidrumo", – sakė P.Mačiulis.

"Vieningo Kauno" nariai net neabejoja, kad tokią politiką turėtų formuoti ryžtingus sprendimus priimantis miesto vadovas. Anot T.Bagdonavičiaus, kai meras kratosi atsakomybės, problemos nesprendžiamos, savivaldybės įmonių teikiamos paslaugos brangsta, nes politinėms partijoms reikia finansavimo rinkimams.

V.Matijošaitis atkreipė dėmesį, kad mero dešinioji ranka savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis po skandalo "Kauno vandenyse" taip pat nesiėmė jokių veiksmų, nors kaip pagrindinis akcininko – savivaldybės – atstovas savo įsakymu galėjo atleisti ir bendrovės valdybą, ir direktorių. Atsakomybės besikratantis meras pats yra bendrovės "Kauno energija" stebėtojų tarybos pirmininkas.

"Kas gali paneigti, kad didesnėje ir įtakingesnėje bendrovėje "Kauno energija" viešieji pirkimai taip pat organizuojami ne miestui palankiomis sąlygomis?" – retoriškai klausė V.Matijošaitis.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų