Ministerija skriaudžia vaikus?

Neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) programos vasarį gali negauti nė euro. Tokį raštą savivaldybė išsiuntinėjo įstaigoms, nes iš  Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nesulaukia patvirtinto finansavimo.

Smūgis tėvams

Nevyriausybinių organizacijų atstovai įsitikinę, kad nutraukus finansavimą dalis tėvų neišgalės sumokėti už vaikų būrelius.

Vaikų būrelių organizatoriai stumiami į nepavydėtiną situaciją, nes sutartys jau seniau pasirašytos ir yra priimti įsipareigojimai. Rašte dėstoma, kad keičiasi NVŠ finansavimo sąlygos ir savivaldybė dar negavo patvirtinimo, kokia suma bus skirta. Aišku tik tiek, kad finansavimas mažės.

"Kauno miesto savivaldybės įsteigtoms biudžetinėms įstaigoms finansavimas už NVŠ programų 2020 m. vasario mėn. nebus skiriamas. Prašome informuoti mokinių tėvus (globėjus), su kuriais sudarytos mokymosi sutartys, apie sutarties sąlygas", – rašoma rašte.

Finansavimą gaus tik viešosios įstaigos ir savivaldybė iš savo rezervų finansuos krepšelį vienam mėnesiui.

Kaltininkas – ministerija

Neformalųjį vaikų ugdymą VII forte vykdantis Vladimiras Orlovas "Kauno dienai" aiškino, kad finansavimas stringa ne savivaldybės, o ministerijos koridoriuose.

"Savivaldybė iki šios dienos neturi NVŠ patvirtinto finansavimo iš ministerijos. Miestas mėnesį laukė žinių iš centrinės valdžios, bet kai suprato, kad jų nėra ir neaišku, kada bus, informavo jai priklausančias įstaigas apie tai, kad vasarį neverta tikėtis pinigų. O jai nepriklausančias įstaigas, kartu ir mus, antradienį pakvietė, kad  vienam mėnesiui pasirašytume sutartį", – pasakojo V.Orlovas.

Vadinasi, finansavimą gaus tik viešosios įstaigos, nepriklausančios miestui. Savivaldybė iš savo rezervų finansuos krepšelį vienam vasario mėnesiui.

"Tikimasi, kad per tą laiką atsiras valstybės finansavimas", – apie kompromisą, kurį pasiūlė savivaldybė, kad bent jau dalis vaikų galėtų tęsti neformalųjį ugdymą, kalbėjo V.Orlovas.

Jis svarstė, kad miestui priklausančioms įstaigoms savivaldybė bandys pagelbėti iš kitų savo sričių lėšų, o dėl viešųjų įstaigų NVŠ programų finansavimo Kaunas viltingai žiūri į Vilnių. V.Orlovas informavo, kad kaip tik trečiadienį turėjo vykti Švietimo ir mokslo komiteto posėdis, kuriame politikai turėjo svarstyti NVŠ klausimą.

"Tas protokolas taip surašytas, kad ministras, ko gero, turėtų dėti atsistatydinimo pareiškimą. Aišku, tai tik projektas, neaišku, kas bus patvirtinta, bet komitetas reikalauja iki vasario 15 d. užtikrinti NVŠ krepšelį visiems metams. Bet pagrindinė bėda ta, kad valstybės biudžete pinigų šiai sričiai nėra numatyta. Kai jų nėra, gali rašyti ilgiausius raštus, bet nuo to pinigų neatsiras.

O skelbiamas noras, kad tie pinigai ateis iš ES, nebuvo suderintas su europiniais fondais ir jų pozicija. Nes, kiek aš supratau, ES instancijos pasakė, kad tokios lėšos negali būti naudojamos einamajai veiklai. Jie gali prisidėti sprendžiant kažkokias radikalias problemas. Jie pasiūlė finansuoti NVŠ programas, skirtas tik moksleiviams iš socialinės atskirties šeimų. Bet masinis vaikų ugdymo finansavimas turėtų būti iš valstybės biudžeto", – stebėjosi VII forto valdytojas V.Orlovas.

Stabdžiai iš Vilniaus

Kauno miesto savivaldybės atstovai dienraščiui taip pat aiškino, kol neturi valstybinio finansavimo, negali būti sklandžiai vykdomos NVŠ programos.

"15 eurų suma yra skiriama už neformaliojo švietimo programų finansavimą, kai programas vykdo nevyriausybinės organizacijos ir laisvieji mokytojai. Sausio 28 dieną Kauno miesto savivaldybė neturi oficialiai patvirtintos informacijos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) apie tai, kiek lėšų bus skirta Neformaliojo švietimo programoms finansuoti iš Europos struktūrinių fondų. Tik gavus oficialiai patvirtintus dokumentus iš ministerijos, bus galima nustatyti finansavimo tvarką ne tik vasariui, bet ir kitam laikotarpiui", – aiškino Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

Ji nurodė, kad kai bus gautas ir pasirašytas projekto "Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra" susitarimas, tuomet bus galima dėlioti tolesnę finansavimo eigą. Ji pridūrė, kad kol nėra valstybinio finansavimo, tėveliai gali rinktis savivaldybei priklausančias ugdymo įstaigas ir už vaikų būrelius mokėti tarybos patvirtintus mokesčius.

"Kauno miesto biudžetinėms neformaliojo švietimo įstaigoms išlaikyti (neformaliajam ir formalųjį ugdymą papildančiam ugdymui) per 2019 m. iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto buvo skirta daugiau nei 8,61 mln. eurų, taip pat buvo skirta 1,2 mln. eurų iš ES struktūrinių fondų neformaliojo švietimo programoms finansuoti", – apie praėjusių metų NVŠ programų finansavimą kalbėjo A.Keruckė ir pridūrė, kad miestas panašiai tiek pat vaikų būreliams norėtų gauti ir šiemet.

Tikėtina, kad bus finansuojami tik tam tikrų sričių vaikų būreliai.

Linkę viską neigti

ŠMSM "Kauno dienai" tikino, kad esą informacija apie neskirtą finansavimą vaikų būreliams yra klaidinanti ir NVŠ programos sulauks pinigų. Tik liko neaišku, kodėl apie tai nežino šalies savivaldybės.

"Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią klaidinančią informaciją, kad mažinamas ar nutraukiamas NVŠ finansavimas, dar kartą atkreipia dėmesį, kad 2020 m. NVŠ veiklos bus ir toliau finansuojamos, išlaikant 2019 m. finansavimo lygį. Kaip kad ir buvo, krepšelio dydis gali svyruoti nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą nusistato savivaldybė", – rašoma atsiųstame komentare.

ŠMSM atstovai pažymėjo, kad šiemet savivaldybės pasirašė papildomus susitarimus su projekto vykdytoju – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru – dėl veiklų pratęsimo iš sutaupytų projekto "Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra" lėšų, kurias savivaldybės, priklausomai nuo veiklų finansavimo pradžios, gali naudoti sausio–vasario mėnesiais. Ši suma siekia 1,3 mln. eurų.

"Dabar rengiami teisės aktai ir artimiausiu metu savivaldybes pasieks informacija apie skiriamas NVŠ lėšas projekto veikloms tęsti iki kalendorinių metų pabaigos. Ministerija dar antradienį kreipėsi į visas savivaldybes, prašydama jas informuoti NVŠ teikėjus apie finansavimo tęstinumą 2020 m.", – teigė ŠMSM atstovai.


Kreipėsi į ministrą

Nemažai Seimo narių kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių tam, kad būtų atšauktas jo įsakymas dėl NVŠ finansavimo ir būtų grąžinta tvarka, kuri galiojo praėjusiais metais. 80 raštą pasirašiusių politikų teigė, kad ministro įsakymas yra galimai diskriminacinis.

"Švietimo, mokslo ir sporto ministro 2019 m. lapkričio 18 d. įsakymas parengtas skubotai, nesitariant su suinteresuotomis organizacijomis, juo įtvirtinamos diskriminuojančios nuostatos, kurios mažina NVŠ prieinamumą ir įvairovę. Tokie sprendimai griauna nuo 2015 m. visos Lietuvos mastu gan sėkmingai veikiančią sistemą. Kyla reali grėsmė, kad dešimtims tūkstančių šeimų už būrelius teks mokėti gerokai daugiau", – rašte dėstė Seimo nariai.

"Esu girdėjusi tuos pačius ministerijos pažadus. Jie kalba, kad nuo praėjusių metų finansavimas nesumažės ir NVŠ programos bus finansuojamos iš ES fondų. O kaip bus iš tikrųjų, aš negaliu atsakyti. Kol kas yra ministro įsakymas, kuris yra diskriminacinio pobūdžio, nes prioritetai yra gamtos mokslų būreliams, o dėl to nukenčia menų būreliai.

Deja, po kreipimosi, ministro įsakymas nebuvo panaikintas. Dabar su paklausimo iniciatoriais svarstome, ko toliau turėtume imtis tam, kad finansavimas būtų užtikrintas visiems būreliams. Mes manome, kad pernai galiojusi finansavimo tvarka buvo tinkama, todėl buvome nurodę, kad būreliams pinigai turi būti skirti būtent iš valstybės biudžeto, – "Kauno dienai" kalbėjo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė Aušra Papirtienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o man tai

o man tai portretas
Labiau panašu, kad tie NVŠ tik europinigų plovykla.

Anonimas

Anonimas portretas
Man atrodo dabar Kauno miesto merui BBD į vaikų ir sociaines problemas, va čia visko esmė. Pasidarė piarą su savo „bunkėm" ir gerai, vsio zakono, matai Vilnius neduoda pinigų, o kur savivaldybės indėlis į likimo nuskriaustų vaikų laisvalaikį, užimtumo organizacvimą. Dabar svarbiausia tai Kauno rajono žemeles prichvatizuoti, dvarą plėsti. Tfu, kaip neskanu, o dar gyrėsi - dirbu Kauno žmonėms

H

H portretas
Kalčiausias kaip visada liks pats vaikas ir tas kas bureliui vadovauja. Ko norėt kai dabartiniai valdžioje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių