Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras peikia Kauno valdžios užmačias jungti teatrus

2012-03-15 10:55
Ministras peikia Kauno valdžios užmačias jungti teatrus
Ministras peikia Kauno valdžios užmačias jungti teatrus / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas sako, kad Kauno kultūros įstaigų pertvarka, kai savivaldybė nori tris savo įsteigtus teatrus ir kino studiją sujungti į dvi įstaigas, neatneš siekiamų rezultatų.

„Kultūros ministras Arūnas Gelūnas laišku kreipėsi į Kauno miesto merą Andrių Kupčinską, atkreipdamas dėmesį į tai, kad savivaldybės planuojama kultūros įstaigų pertvarka ne tik nesutelkia kultūros žmonių spręsti iškylančias problemas, bet ir akivaizdžiai neduos planuojamų rezultatų“, – teigiama ministerijos pranešime.

Savivaldybė planuoja reorganizuoti tris teatrus: Kauno šokio teatrą „Aura“,  Kauno mažąjį teatrą bei Kauno pantomimos ir plastikos teatrą. Pastarąjį norima prijungti prie „Auros“, o Kauno mažasis teatras galėtų būti jungiamas su Kauno kino studija.

„Panašu, kad tas sujungimas ekonominio, kokybinio efekto galėtų neduoti. Tai tvirtina ekspertai, žada streikus. Aš manau, kad to nereikia, prie apskrito stalo galima išspręsti daug dalykų", – sakė ministras.

A.Gelūno nuomone, kultūrininkai turėtų būti įtraukti į planuojamų pertvarkų planavimo procesą ir įvertinta jų ekspertinė nuomonė. Be to, ministras siūlo, kad į procesą būtų įtraukta ir ministerija.

Ministras tvirtino, kad Kauno Kultūros ir meno taryba jam yra sakiusi, kad kaip institucija ji nėra įtraukta į diskusijas.

„Aš girdėjau, kad jie visai neįtraukti į procesą, absoliučiai su jais nepalaikomas ryšys, ruošiant tuos sprendimus ir juos priimant", – kalbėjo A.Gelūnas. Jis tvirtino, kad toks staigus projekto pateikimas kelia abejonių ir yra žalingas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis yra sakęs, kad reorganizavimu norima sutaupyti pinigų ir racionaliai naudoti savivaldybės lėšas.

Kauno Mažojo teatro, „Auros“, Pantomimos ir plastikos teatro likimas spręsis ketvirtadienį vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

Rytoj vidurdienį Kauno menininkai prie miesto savivaldybės rengia savotišką protesto akciją.

„Menininkai kurs filmą „Kaip savivaldybės napoleonai per kultūrą kėlėsi“. Jei valdžia vis dėlto nuspręstų nenagrinėti kultūros įstaigų jungimo klausimo, kino scenarijų perrašysim ir padėkosim savivaldybei“, – paskelbė akcijos organizatoriai, pažadėję filmą vėliau demonstruoti nemokamai.

„Kauno diena" rašė, kad kultūros ir meno bendruomenę labai papiktino vasarą organizuojama Napoleono žygio inscenizacija ir jai skiriama įspūdinga suma – 250 tūkst. litų, kai tuo pat metu Kauno valdžia bando taupyti meno kolektyvų ir teatrų sąskaita.

„Napoleonas buvo toks pat okupantas kaip ir kiti. Kiek jie išnešė traukdamiesi iš Lietuvos? Jie plėšė bažnyčias, bet šiandien juos palaikome ir duodame pinigų, o meno kolektyvai, kurie galėtų duoti naudą, miršta“, – sakė Kauno valstybinio choro vadovas, dirigentas prof. Petras Bingelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų