Ne, penktadienį "Kauno dienos" redakcijoje nebuvo švenčiamos vestuvės. Tai plovas.lt tinklaraščio autoriaus bei mokslų daktaro A.Požėros dovana "Kauno dienai" rytoj minimos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga.
Pasibaigus darbams patiektas įspūdingas plovas buvo kepamas kazane. 5 kilogramai ryžių, avienos, morkų, du kilogramai svogūnų, pusantro litro aliejaus. Tiek pagrindinių maisto produktų prireikė pagaminti 40-50 plovo porcijų.
Kuo vestuvinis plovas skiriasi nuo, tarkime, Taškento, Bucharos, Ferganos su devzira ryžiais?
"Vestuvinis plovas sodresnis savo skoniu, jame maksimaliai daug prieskonių ir įvairių komponentų", – aiškino Arūnas, neseniai tris savaites keliavęs po Uzbekiją ir ten apsilankęs apie 20 restoranų, kur stebėjo, kaip gaminamas plovas.
Neatsitiktinai vestuvinį plovą A.Požėra pagardino juoduoju kumynu iš Uzbekijos kalnų, uzbekiško barbariso (raugerškio) uogomis, avinžirniais, juodaisiais bei raudonaisiais pipirais, česnaku, ciberžole (kurkuma), kitais prieskoniais, o ryžiai, kad sugertų daugiau aromato bei riebalų, gaminant plovą buvo nemirkyti.
Plovo kepimas nėra A.Požėros kasdienybė ir darbas.
"Plovo gaminimas man yra tarsi meditacija. Jei lėtai ir su meile gaminsi plovą, jis negali nepasisekti", – šyptelėjo Arūnas.
Apie A. Požėrą "Kauno diena" jau yra rašiusi. Kviečiame paskaityti.
Naujausi komentarai