Kauno mokyklose – atminimo žvakelės ir dainos Sausio 13-ajai paminėti

Sausio 13-osios rytas ir šiemet šviesesnis ir šiltesnis nei kiti sausio rytai. Jį prašviesino atminties, vienybės ir pergalės žvakutės gyventojų ir ugdymo įstaigų languose, o kartu ir sušildė širdis – mes laisvi, mes vieingi, mes dėkingi, mes prisimename. 

Lietuvai pagerbiant laisvės gynėjus, žuvusius prieš 29 metus per sovietų agresiją, šiandien 8 val. ryto dešimčiai minučių buvo uždegtos žvakutės.

Kauno Jono Pauliaus II gimnazijoje degant žvakutes skambėjo dainos, eilės, po to vyko pilietiškumo pamokos.

Specialiąsias pamokas vedė ir mokytojai, ir kruopščiai tam rengęsi 11-12-tų klasių mokiniai. 

„Tai mums visiems labai svarbi diena“, – neabejojo Jono Pauliaus II gimnazijos vienuoliktokė Milda. Svarbi, nes tie įvykiai mus suvienijo, žmonės net paaukojo gyvybę dėl tautos ir valstybės laisvės. „Svarbu tą prisiminti. Svarbu branginti savo laisvę“, – kalbėjo gimnazistė.

Jos bendramokslė Aistė, su draugais dalyvavusi minėjime, taip pat akcentavo tai, kad galimybė patiems nuspręsti, ką veikti, dirbti, kur keliauti, yra didžiulė dovana, o ne savaime suprantamas dalykas.

„Esu labai dėkinga, kad galime gyventi ten ir taip, kaip norime, kalbėti tokia kalba, kokia norime, kad galime laisvai išsakyti savo nuomonę. Šis minėjimas –tai proga dar kartą prisiminti, kad laisvė ir nepriklausomybė yra didžiulė privilegija, kurią mums įteikė žuvę laisvės gynėjai ir kiti žmonės, dėję ir tebededantys pastangas vardan Tėvynės“, – dėstė dešimtokė skambant mokinių atliekamai dainai „Laisvė“.

Šis minėjimas –tai proga dar kartą prisiminti, kad laisvė ir nepriklausomybė yra didžiulė privilegija, kurią mums įteikė žuvę laisvės gynėjai ir kiti žmonės, dėję ir tebededantys pastangas vardan Tėvynės.

Gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė pasakojo, kad mokiniai apie Sausio 13-osios įvykius daug ką sužinojo ne tik iš mokytojų, bet ir iš tėvų, senelių bei žiniasklaidos. Pedagogai su mokiniais kasmet apsikeičia ir asmeniniais bei artimųjų papasakotais įspūdžiais.

„Tais metais buvau vienuoliktokė“, – pasakojo direktorės pavaduotoja neformaliajam švietimui Kristina Žilienė. Per sausio įvykius ji su draugais nusprendė neiti į mokyklą, o važiuoti į Vilnių. Pasirinktą dieną praleidę prie Seimo jaunuoliai vakare grįžo namo, o po to sužinojo, kad sostinėje prasidėjo tragiškieji įvykiai. 

Pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ metu visoje Lietuvoje tradiciškai uždegamos žvakės simbolizuoja laisvės gynėjų laužus prie parlamento, apgintos laisvės šviesą ir pergalę prieš brutalią jėgą, atmintį ir susikaupimą pagerbiant žuvusius ir nukentėjusius.

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius Ronaldas Račinskas  1991 m. sausio 13 d. įvardijo viena svarbiausių dienų naujausioje Lietuvos istorijoje. „Tai buvo esminis lūžio taškas nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje. Tomis dienomis susitelkusi pilietinė visuomenė apgynė valstybės nepriklausomybę. Tomis dienomis iš esmės sprendėsi visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, galima sakyti, kad sprendėsi Europos ateitis. Mes privalome prisiminti šią dieną kaip mūsų istorinę pergalę ir ja didžiuotis. Tai mūsų 20 a. Žalgirio mūšis“, – yra sakęs R. Račinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xvv

Xvv portretas
jei dabar tai pasikartotu, niekas negintu. Laisve iskovota vagims. Is darbo zmogus vos pragyvena. Pensininkai badauja. Kas gali bega i uzsieni
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių