Moliūgų ir moliūgėlių metas: tendencijos ir kainos turgavietėse

Moliūgų negraibsto, bet jų poreikis išaugęs. Taip tvirtina turgaus prekeiviai, pasirūpinę, kad artėjant Helovinui ant prekystalių pūpsotų kuo daugiau oranžinių storulių.

Beveik veltui

„Pardavinėju beveik veltui. Tris eurai už bet kokio dydžio moliūgą. Čia savotiška edukacija. Malonu žmonėms gerą padaryti. Man patinka, kai prie krūvos moliūgų sustoja šeima ir su vaikais vyksta pasitarimas, koks moliūgas ar moliūgėlis tinkamiausias. Smagu, kai tėvai vaikus pamalonina“, – sakė priekabą įvairaus dydžio moliūgų iš Ariogalos rajono į Kauno pilies turgų šeštadienį atgabenęs Arūnas.

Jis, kaip ir daugelis kalbintų prekeivių, atkreipė dėmesį, kad drožinėjimui ir įvairioms dekoracijoms tinkančius moliūgus dažniausiai perka jaunos šeimos.

Tradicijos kinta

„Solidesnio amžiaus žmonėms diena, kai švenčiamas Helovinas, susijusi su rimtimi ir susikaupimu, nes tai Vėlinės, Visi šventieji. Pokštavimai ir linksmybės atrodo kone šventvagiški išsigalvojimai. Bet supratimas keičiasi. Sakykim, prieš dešimt metų Helovino tradicijos Lietuvoje buvo visiškai nepopuliarios, bet dabar moliūgai vis labiau įsiviešpatauja. Nemanau, kad tai yra blogai“, – svarstė penkių kilogramų moliūgą Pilies turguje nusipirkęs kaunietis.

Prekiautoja Rasa Žaliakalnio turguje pardavinėja smulkius trikotažinius gaminius, tačiau artėjant Helovinui šalia prekystalio išdėliojo ir keliolika moliūgų.

„Neatrodo, kad pirkėjai šiandien labai ieškotų moliūgų, tačiau susidomėjimas tikrai didesnis nei įprastą dieną. Pardaviau daugiau nei paprastai“, – sakė Darsūniškyje esančiame savo sode moliūgus užauginusi Rasa.

Kilogramas moliūgo pas ją kainavo 60 centų.

„Moliūgų ieškantiems pirkėjams labiau patinka aukštesni, pailgesnių formų. Matyt, iš tokių lengviau išpjaustyti įvairias dekoracijas“, - svarstė Rasa.

Kaip ir daugelis kalbintų prekeivių, ji pastebėjo, jog pjaustymui tinkančių moliūgų dažniausiai ieško jaunesnio amžiaus žmonės.

„Dar nemačiau moliūgų dekoracijoms ieškančio senjoro“, – tvirtino Žaliakalnio turguje prekiaujantis vyras.

Didžiulis nesugundė

Kitoje Žaliakalnio turgaus vietoje moliūgus pardavinėjusi Rita už moliūgo kilogramą prašė 50 centų. Iki vidurdienio jau buvo pardavusi beveik visus.

Parduoti moliūgų į Žaliakalnio turgų iš Kaišiadorių rajono atvykusi Vida matomiausioje vietoje padėjo trylika kilogramų sveriantį oranžinį storulį.

„Jis kainuoja 10 eurų. Puikiai tinka drožinėti, iš tokio galima bet ką išpjaustyti. Jau po 12 valandos, bet dar jo nepardaviau. Domėjosi žmonės, bet kažkas netiko, o kas netiko, nesakė. Eilinę dieną tokio sunkaus nebūčiau vežusi, tačiau artėjant šventėms galbūt kas nors nupirks“, – vylėsi prekiautoja.

Gražu ir sveika

Daržoves ir vaisius Pilies turguje pardavinėjanti Renata prieš Heloviną nedidelį plotelį ant prekystalio paskyrė moliūgams.

„Moliūgus šiandien perka neblogai. Jaučiasi, kad artėja Helovynas. Pardavinėju moliūgus, skirtus būtent pjaustymui. Jie turi būti pakankamai tvirti, tačiau nelabai kieti, minkštimo sluoksnis neturėtų būti storas, o sėklų viduje – kuo daugiau, nes jas išėmus moliūgas pasidaro beveik tuščiaviduris. Auginu „Halloween“ moliūgų rūšį, ji labiausiai ir tinka dekoracijoms“, – paaiškino savo ūkį Ringauduose turinti Renata.

Anot jos, pjaustymui skirtus moliūgus žmonės perka ne tik namams, bet ir vaikams į darželius.

Moliūgų derlius pašnekovės ūkyje šiais metais buvo nuimtas rugsėjo antroje pusėje.

„Moliūgas labai ilgai išlieka sveikas. Laukuose nenukentėjęs gali gulėti ir spaudžiant 5 laipsnių šaltukui. Tai praktiška ir, beje, sveikatai labai naudinga daržovė“,  – atkreipė dėmesį Renata.

Pasitaiko supuvusių

Ant jos  prekystalio daugiausiai rikiavosi nedideli moliūgėliai – euras už vienetą.

Nuošaliau padėtose dėžėse matėsi ir didesnių. Jauna pirkėja labai atidžiai apžiūrinėjo, ar nėra puvinio ties moliūgų koteliais.

„Puvinių pasitaiko, todėl moliūgų pjaustymą išmanantys žmonės prieš pirkdami juos labai atidžiai apžiūri“, –  paaiškino daržovėmis ir vaisiais prekiaujanti ūkininkė.

Tapo madingi

Pasak Pilies turgavietėje moliūgus pardavinėjančio ukmergiškio, akivaizdu, kad pastaraisiais metais moliūgai pasidarė madingi.

„Dabar madinga juos ne tik pjaustyti, bet ir valgyti. Moliūgus pardavinėjame ne tik prieš Heloviną, bet nuo pat rugsėjo antros pusės. Dabar perkančių daugiau, bet, manau, aktyviausias pirkimas prasidės kitą šeštadienį, kai Helovinas bus ant nosies“, –  sakė Pilies turguje daržoves pardavinėjantis Kęstutis.

Pasak jo, dėl kažkokių priežasčių moliūgai visiškai buvo dingę sovietmečiu, o pastaraisiais metais ir ant prekystalių, ir šeimose ant stalų jie užima vis garbingesnę vietą.


Šiame straipsnyje: MoliūgaikainosHelovinasturgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Verta vežti pavaišinti kareivius

Lietuvis

Lietuvis portretas
I Afriką arba i JAV vežk tuos moliūgus.Lietuvoje tiek jų nereikia. Tikri lietuviai nepripažįsta nei holovino, nei moliūgų švenčių.Protingas verslininkas neaugina didelio kiekio moliūgų. Yra vertingesnių daržovių ar vaisių kuriuos perka lietuviai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių