Naujas akcentas Kaune – skulptūra prie „Romuvos“ įamžins pirmąjį lietuvišką filmą

  • Teksto dydis:

Jau greitai praeivius Laisvės alėjoje pasitiks nauja skulptūra, skirta pirmojo lietuviško vaidybinio filmo „Onytė ir Jonelis“ 90-mečiui paminėti. Po keturis mėnesius trukusio konkurso iš 11 pateiktų meninių idėjų daugiausia ekspertų bei pačių kauniečių simpatijų pelnė Kęstučio Balčiūno kūrinys „Pirmas filmas“.

Lietuviško kino „vaikystė“

Skulptūrinė kompozicija „Pirmas filmas“ vaizduos Kaune filmuoto ir 1931 m. pasirodžiusio pirmojo pilnametražio filmo kūrimo procesą. Pasak K. Balčiūno, kūrinyje bus pavaizduoti du išdykaujantys smalsūs berniūkščiai, siekiantys pažvelgti pro kino kameros objektyvą. Taip alegoriškai simbolizuojama lietuviško kino „vaikystė“. Žaisminga skulptūros nuotaika kartu atitiks ir įamžinto filmo žanrą – komediją.

„Sulaukėme daug puikių pasiūlymų, tad komisijai nebuvo lengva apsispręsti, kurio menininko darbas įamžins pirmąjį filmą „Onytė ir Jonelis“ ir jo 90 metų sukaktį. Tačiau manome, kad K. Balčiūno kūrinys puikiai atspindės tiek jo kūrimo procesą, tiek apskritai pirmuosius kino žingsnius Lietuvoje“, – dalinasi ekspertų darbo grupei vadovavęs Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, architektas prof. Jonas Audėjaitis.

K. Balčiūno kūrinys puikiai atspindės tiek jo kūrimo procesą, tiek apskritai pirmuosius kino žingsnius Lietuvoje.

Nors pagal pirminį projektą kompozicija turėjo būti suprojektuota ant postamento, visgi šios idėjos nutarta atsisakyti tam, kad kiekvienas galėtų ją patogiau apžiūrėti iš visų pusių. Taip pat šiek tiek koreguojama ir jos įrengimo vieta, siekiant kuo mažesnių pokyčių istorinėje „Romuvos“ pasažo erdvėje.

Skulptūrą „Pirmas filmas“ kino teatro „Romuva“ prieigose planuojama įrengti šį rudenį.

Papuoš žiedines sankryžas

Užbaigus kinomanišką „Kauno akcentų“ konkursą, menininkai raginami savo mintis bei idėjas teikti ir kituose.

„Dėkojame visiems dalyvavusiems autoriams ir tikimės, kad šis konkursas taps papildoma inspiracija ir toliau puošti Kauną savo darbais vis naujose miesto erdvėse. Konkursuose laureatu tampa tik vienas, tačiau visų šansai laimėti lygūs. Kaip tik šiuo metu net dešimt žiedinių sankryžų laukia savo akcentų. Menininkai jas gali papuošti instaliacijomis, skulptūromis, dizaino objektais, įdomiais tapybos kūriniais ar išskirtiniais apšvietimo sprendimais“, – priminė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Kiekvienas kūrėjas gali laisvai rinktis žiedinę sankryžą pagal erdvės dydį, formą ar geografinę vietą. Daugiau informacijos apie konkursą galima rasti interneto svetainėje akcentai.kaunas.lt, skiltyje „Idėjos“.

Erdvė kūrybai ir fantazijai

Penktus metus skaičiuojantys „Kauno akcentai“ yra unikalus idėjų konkursas, suteikiantis galimybes kūrėjams savo darbais papuošti įvairias miesto erdves.

Per visą projekto gyvavimo laikotarpį Kaune atsirado jau daugiau kaip 50 akį traukiančių menininkų kūrinių. Komisijos atrinktų ir patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Prie naujų profesionalių gatvės meno kūrinių atsiradimo mieste gali prisidėti ir patys kauniečiai, savo sumanymus teikdami specialiai tam sukurtoje platformoje akcentai.kaunas.lt. Čia taip pat rasite daugiau informacijos apie konkursą bei virtualiai susipažinsite su miestą jau puošiančia ekspozicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių