Naujas etapas: koronavirusas nustatytas vienam greitosios medikų

  • Teksto dydis:

Vienam iš Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (KRGMPS) medikų nustačius naująjį koronavirusą, šiuo metu saviizoliacijoje yra šeši šios stoties medikai.

Šią žinią portalui kauno.diena.lt pranešė skaitytojai. „Vienam Kauno rajono greitosios medikui praėjusią savaitę patvirtintas koronavirusas, tik kažkodėl apie tai niekur neskelbiama. Karantinuoti keli darbuotojai“, – pranešė pakaunės gyventojas Antanas (vardas pakeistas).  Jis būgštavo, kad dėl to gali sutrikti greitosios medicinos pagalbos (GMP) paslaugų teikimas Kauno rajone. „Rajonų ir kitų mažesnių savivaldybių GMP stotyse dirba santykinai nedaug darbuotojų, todėl, iškritus iš rikiuotės vos keliems, gyventojams gali tekti ilgai laukti greitosios pagalbos medikų“, – sakė Antanas.

KRGMPS direktorė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė patvirtino, kad COVID-19 nustatytas vienam stoties medikų: „Tai yra mūsų įstaigoje dirbantis paramedikas, kuris yra medicinos universiteto studentas ir šiuo metu atliko internatūrą Ukmergės ligoninėje.“

Vienam Kauno rajono greitosios medikui praėjusią savaitę patvirtintas koronavirusas, tik kažkodėl apie tai niekur neskelbiama.

Pasak stoties direktorės, tą dieną, kai minėtas paramedikas gavo informaciją, kad Ukmergės ligoninės gydytoja išvyko atlikti tyrimo dėl COVID-19, jis, kaip kontaktavęs su gydytoja internatūros metu, iš karto buvo nuimtas nuo darbo ir nukreiptas saviizoliacijai, kol paaiškės minėtos gydytojos tyrimo rezultatai. „Jam nepasireiškė jokie ligos simptomai.  Ir šiam darbuotojui buvo atliktas testas, jam jau būnant saviizoliazijoje. Kitą dieną gavome teigiamą testo atsakymą“, – sakė stoties direktorė.

Jos teigimu, sužinojus diagnozę, buvo nedelsiant nustatyti su infekuotu kolega kontaktavę GMP darbuotojai, kurie šiuo metu yra saviizoliacijoje. Pasak N.Gudžiūnaitės-Bybartienės, dėl to stoties darbas nesutriko: „Saviizoliacijoje šiuo metu yra šeši mūsų medikai. Keturiems iš jų jau atlikti tyrimai – Covid-19 infekcija nepatvirtinta, dar du darbuotojai atliks tyrimą ir turėsime tikslius atsakymus. Šiuos darbuotojus pakeitė kolegos, kurių kol kas pakanka. Pacientus aptarnaujame įprastais pajėgumais.“

Stotyje dirba 64 darbuotojai, įskaitant ir nemedicininės srities personalą.

Į kiek iškvietimų COVID-19 susirgęs medikas galėjo vykti jau sirgdamas, nežinoma. Ar nustatyti pakaunės gyventojai, su kuriais, vykdamas į iškvietimus, užsikrėtęs medikas galimai kontaktavo ir ar jų būklė stebima, pašnekovė negalėjo pasakyti, motyvuodama tuo, kad tai yra Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, o ne KRGMPS prerogatyva. „Noriu nuraminti pakaunės gyventojus, kad medikai pas juos vyksta su daline ar pilna asmens apsauga, priklausomai nuo kvietimo pobūdžio. Kombinezonų nenaudojame, jei neturime informacijos, kad yra įtariamas koronavirusas, tačiau į kvietimus vykstame su kaukėmis, respiratoriais, veido apsauga, pirštinėmis, atskirais atvejais naudojame chalatus“, – sakė N.Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento vyriausioji specialistė Kristina Mikalauskienė informavo, kad vykdant šio koronavirusinės infekcijos atvejo židinio epidemiologinį tyrimą nustatyta 17-a didelės rizikos asmenų, turėjusių sąlytį su minėtu paramediku. Informacijos apie tai, kiek iš jų – pakaunės gyventojai, NVSC atstovė nepateikė.

„Su visais asmenimis susisiekta, jiems pateikta informacija apie saviizoliacijos taisykles, jos trukmę. Visiems sąlytį turėjusiems asmenims nurodyta stebėti savo sveikatą 14 d. laikotarpyje dėl pirmųjų COVID-19 infekcijos požymių (karščiavimo, kosulio, pasunkėjusio kvėpavimo ir kt.), o juos pastebėjus kreiptis Koronos karštąja linija 1808 bei svekti specialistų nurodymus“, – teigė K.Mikalauskienė.

NVSC informuoja, kad šio COVID-19 židinio epidemiologinis tyrimas vis dar tęsiamas.


Šiame straipsnyje: koronavirusasvirusasgreitosios medikaskoronavirusas Kauneužsikrėtęs medikasCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
Visiems, dirbantiems kenksmingomis darbo sąlygomis, turėtų būti minimum 15% "priedas prie darbo užmokesčio. Kiek lėšų, žmogiškųjų išteklių dabar išeikvojama buduliams pargabenti, apgyvendinti, maitinti, geriau šios lėšos, ištekliai būtų skiriami tiems, kurie dirba karo su užkratu priešakinėse linijose.

...

... portretas
VerslinYkai kaukių (iš įklotų?) prisiuvo, prasidėjo REKLAMA kad jos ESĄ padeda.. :/

Hamber

Hamber portretas
Nu ir kalčiausia čia yra medikė, kuri grįžo iš užsienio ir nedėjo namie karantine. Paleido užkratą visai Ukmergei ir dar iki Kauno išplito. Šaunuolė.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių