Nauji mokslo metai be rūpesčių: ką reikia žinoti keliaujantiems viešuoju transportu?

  • Teksto dydis:

Nepaprastoms vasaros atostogoms artėjus į pabaigą, o iki mokslo metų pradžios likus vos kelioms dienoms, viršų ima pasiruošimo jiems rūpesčiai. Bendrovė „Kauno autobusai“ skuba į pagalbą tiems, kuriems kyla klausimų, kaip reikės nukeliauti į mokymo įstaigą: kaip susiplanuoti kelionę ar susimokėti už važiavimą viešuoju transportu, kur rasti tvarkaraščius ir kt. Taigi, trumpai primename, ką svarbu žinoti pradedant keliauti viešuoju transportu.

Pasirengimas iš anksto – mažiau streso

Tam, kad keliavimas viešuoju transportu būtų lengvas ir keltų mažiau streso, svarbu susidėlioti optimalų kelionės maršrutą, o tai paprasta padaryti interneto svetainėje www.stops.lt/kaunas. Čia pat rasite ir viešojo transporto tvarkaraščius.

„Pradinukams, tik pradedantiems savarankiškas keliones viešuoju transportu, rekomenduojame keletą kartų maršrutą įveikti kartu su tėveliais, – pataria bendrovės Keleivių  aptarnavimo centro vadovė Irma Stankevičienė. – Tuomet vaikas jausis užtikrintai ir žinos, kaip reikia elgtis keliaujant miesto autobusais ar troleibusais.“

Pradinukams, tik pradedantiems savarankiškas keliones viešuoju transportu, rekomenduojame keletą kartų maršrutą įveikti kartu su tėveliais. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Pasak Maršrutų ir tvarkaraščių planavimo skyriaus inžinierės Janinos Baranauskaitės, nuo rugsėjo 2 dienos keičiasi viešojo transporto tvarkaraščiai: „Pasibaigus atostogų metui, į autobusus ir troleibusus grįžta keleiviai, tad tvarkaraščius pritaikome prie gausesnių jų srautų, transportas važiuos gerokai dažniau.“ Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad pasibaigus kelių remonto darbams, keičiasi ir kai kurių maršrutų trasos.

Pigi kelionė ir paprastas atsiskaitymo būdas

Būtinai reikėtų iš anksto išsiaiškinti, kaip reikės mokėti už keliones, kokios moksleiviams ir studentams taikomos lengvatos. Apie tai visą detalią informaciją galima rasti interneto svetainėje www.kvt.lt.

Kelionės viešuoju transportu pigios ir paprastos. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Kauno miesto mokyklų moksleiviams rekomenduojame pildyti mokymosi įstaigoje nemokamai išduodamą elektroninį moksleivio pažymėjimą – kelionės bus gerokai pigesnės nei perkant bilietą iš vairuotojo. Pažymėjimus galima papildyti spaudos kioskuose, prekybos centrų Rimi, Maxima kasose arba atvykus į Keleivių aptarnavimo centrą (Laisvės al. 114).

Pažymėti bilietą galima ir programėle „Žiogas“. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Tiems, kurie įpratę naudotis mobiliaisiais telefonais, bilietą bus paprasta pažymėti programėle „Žiogas“, galima naudotis ir viešojo transporto kortele. Visais šiais atsiskaitymo už kelionę būdais  taikomos priklausančios lengvatos: studentams ir moksleiviams – 80 proc. nuolaida terminuotajam bilietui, o vienkartiniams bilietams, perkamiems transporte ir elektroniniams – 50 proc.

Pažymėti bilietą paprasta – tereikia priglausti prie komposterio. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Perkant vienkartinį bilietą iš vairuotojo kelionė su lengvata kainuos 0,50 Eur, o štai pildant moksleivio pažymėjimą pinigais – tik 0,35 Eur, vadinasi, per visą mėnesį moksleivis teišleis 5,60 Eur. Galima įsigyti ir terminuotuosius bilietus 92, 365, 1095 dienoms.

Mokėti už kelionę Kauno viešuoju transportu ypač paprasta – tereikia priglausti pinigais papildytą kortelę ar pažymėjimą prie komposterio. Jei komposterio ekranas bus žalias, vadinasi, viskas tvarkoj, jei raudonas – galbūt nepakanka lėšų? Jei kelionę prireiks tęsti persėdant, kitoje transporto priemonėje būtina dar kartą priglausti kortelę – pinigai už persėdimą vienąkart per 30 min. nuskaičiuoti nebus. Tiesa, bilietas iš vairuotojo persėdimo galimybės nesuteikia.

Žalias ekranas reiškia, kad mokėjimas sėkmingas. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Keleivių kontrolės reikalavimai

Naudojantis lengvata, kontrolei būtina pateikti tai įrodantį dokumentą. Mokslo metų pradžioje ne visi turi naujus galiojančius pažymėjimus, tačiau dėl to jaudintis nereikia: moksleiviai ir studentai rugsėjo mėnesį galės naudotis jiems suteikiamomis lengvatomis, jei su savimi turės pažymą iš ugdymo įstaigos, patvirtinančią apie moksleivio ar studento statusą.

Moksleiviams ir studentams taikomos lengvatos. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Jei moksleivio pažymėjimas galioja iki rugpjūčio 31 d., visą rugsėjo mėnesį, kol bus pagamintas naujas, jis galės naudotis nuolaidomis, bet keleivių kontrolei privalės pateikti senąjį. Praradęs pažymėjimą, moksleivis ar jo tėveliai turi pateikti užsakymą mokslo įstaigai dublikatui gauti.

„Žiogu“ pažymėjus bilietą, reikia parodyti vairuotojui. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

Nesidžiauk radęs, neverk pametęs

Ne paslaptis, kad rugsėjo mėnesį jaunieji keliautojai dar būna išsiblaškę, tad „Kauno autobusų“ vairuotojai „renka“ transporte paliktus, pamirštus, pamestus daiktus.

„Įprastai troleibusuose ir autobusuose randami palikti ar pamesti moksleivių ir studentų pažymėjimai, viešojo transporto kortelės, neretai – krepšiai su sportine apranga, – pastebėjo „Kauno autobusų“ duomenų apskaitos dispečerė Ieva Čiukaitė. – Buvo rasta paliktų muzikos instrumentų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, belaidžių ausinių ir kitų daiktų.“

Vairuotojas, atvykęs į galinę reiso stotelę, paprastai apžiūri autobuso / troleibuso saloną ir, radęs paliktą daiktą, iškart apie tai informuoja parko dispečerinę. Jeigu palikto daikto savininkas neatsiranda ir jo neatsiima dar reiso metu, radiniai darbo pabaigoje pristatomi į autobusų ar troleibusų dispečerinę, kur saugomi apie porą mėnesių. Moksleivio pažymėjimus stengiamasi perduoti mokymo įstaigoms, kad jie būtų grąžinti jų savininkams.

Keleivių aptarnavimo centro vadovė Irma Stankevičienė. „Kauno autobusų“ archyvo nuotr.

„Paskambinę nemokamu „Kauno autobusų“ telefono numeriu 8 800 20 000, ne tik gausite informaciją apie radinius, bet atsiliepusios darbuotojos suteiks bet kokią su kelionėmis viešuoju transportu jus dominančią informaciją ir konsultaciją,“ – priminė Keleivių  aptarnavimo centro vadovė I. Stankevičienė.

Tad „Kauno autobusai“ visiems keliautojams linki saugių ir lengvų kelionių!

Visą informaciją apie Kauno viešąjį transportą galima rasti interneto svetainėse https://kaunoautobusai.lt/, https://www.kvt.lt/, informacija nemokamai teikiama telefonu 8 800 20 000.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Update: skaičiai sueina, jeigu 80% lengvata, gal tą turėjo omeny? Būtų vienas pravažiavimas 14 centų

G

G portretas
"pildant moksleivio pažymėjimą pinigais – tik 0,35 Eur, vadinasi, per visą mėnesį moksleivis teišleis 5,60 Eur" Čia turbūt klaida, arba aš kažko nepagaunu. Skaičiai nesueina

Kodėl

Kodėl portretas
ukrainiečiams transportas nemokamas,o lieuvaičiams mokinukams (panaikinus mokyklas)mokamas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių