Nauji Vytauto Didžiojo karo muziejaus projektai padės saugoti istoriją ir tradicijas

Vytauto Didžiojo karo muziejus pradeda įgyvendinti du projektus, kuriuos finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projektai „Praeityje užrašyta žinia tepasiekia ateitį“ bei „Valstybinių apdovanojimų ir pulko ženklo įsigijimas“, anot šio muziejaus atstovės Dovilės Andrijauskaitės, prisidės prie dviejų muziejaus rinkinių – Spaudos ir Numizmatikos – atnaujinimo.

Spaudos rinkinyje surinkta ir saugoma daugiau nei 52 900 muziejinių vertybių, atspindinčių Lietuvos valstybingumo raidą ir Lietuvos karybos istoriją. Pirmosios muziejinės vertybės buvo įsigytos 1921-aisiais įsteigus Karo muziejų, bet kaip atskiras rinkinys pradėtas kaupti 1954 metais.
 
„Nieko nėra amžino, o tai galioja ir knygoms, ir dokumentams. Laikas bei kiti veiksniai nulemia, kad šaltiniai, kurie mums reikalingi ir vertingi kaip intelektualus paveldas, bėgant metams, gali virsti dulkėmis. Muziejuje saugoma daug Lietuvos istorijai svarbių, vertingų dalykų, kuriuos būtina restauruoti. Projekto metu bus restauruotos trys XVII–XVIII amžių Lietuvos istorijai itin svarbios, knygos“, – teigia D. Andrijauskaitė.
 
Kitu projektu siekiama atnaujinti Vytauto Didžiojo karo muziejaus Numizmatikos rinkinį, kuriame saugomos ir tiriamos numizmatikos, faleristikos bei bonistikos grupių muziejinės vertybės.
 
Kauno centre esantis, Vytauto Didžiojo vardu vadinamas muziejus mūsų šalies ir užsienio piliečiams pristato Lietuvos valstybės karybos istoriją, kurioje gausu ne tik įspūdingų pergalių, deja, ir skaudžių išgyvenimų. Visa tai atspindi renkamos, eksponuojamos retos muziejinės vertybės.
 
Muziejaus atstovės paaiškinimu, laimėtas Kultūros tarybos projektas padės papildyti Numizmatikos rinkinį Pirmosios Lietuvos Respublikos aukščiausių laipsnių valstybiniais apdovanojimais, kurie parodo karių ir kariuomenės kūrėjų atsidavimą valstybei bei Lietuvos dėkingumą jiems. Šių apdovanojimų projektus kūrė garsūs to meto Lietuvos dailininkai, o gamino žymi Europos įmonė, todėl jie turi ne tik istorinę, bet ir išliekamąją, meninę vertę.
 
Vytauto Didžiojo karo muziejus įgyvendina įvairius projektus. ELTA primena, kad siekiant išlaikyti gražias tradicijas ir toliau pažymėti šventes pabūklo salvėmis, praėjusiais metais šiame muziejuje pradėtos rekonstruoti XVIII amžiaus Lietuvos kariuomenės artilerijos pabūklų įgulos uniformos.
 
„Uniformų rekonstrukcija yra ilgas procesas, – studijuojami istoriniai šaltiniai, nagrinėjamos nuotraukos, įvertinamos net ir smulkiausios detalės. Rekonstruojant XVIII amžiaus. Lietuvos kariuomenės artilerijos pabūklų įgulos uniformas, atsižvelgiama į smulkiausias detales, pasitelkta ir kitų valstybių patirtis. Nepaisant to, kad valstybėje paskelbtas karantinas, rekonstruoti uniformas planuojama pabaigti iki šių metų rudens.
 
Netgi numatoma pabūklų įgulos sudėtis ir pozicijos. Bus pabūklo vadas, bombardierius, oberbombardierius. Šias pareigas užims ne tik jau minimai įgulai priklausantys muziejaus darbuotojai, – jų gretas papildys ir nauji nariai, taip pat dirbantys muziejuje“, – pažymima Vytauto Didžiojo karo muziejaus pranešime.
 
 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių