Pereiti į pagrindinį turinį

Naujoji valdžia žada gerai apsišluoti

2015-05-08 02:05

Naujoji Kauno valdžia žada per mėnesį gerokai prašluoti savivaldybei pavaldžias bendroves, bet tarp koalicijos partnerių jau plieskiasi kibirkštys, kaip tos įmonės bus valdomos. "Vieningo Kauno" noras kontroliuoti visas bendroves patinka ne visiems.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Naujoji Kauno valdžia žada per mėnesį gerokai prašluoti savivaldybei pavaldžias bendroves, bet tarp koalicijos partnerių jau plieskiasi kibirkštys, kaip tos įmonės bus valdomos. "Vieningo Kauno" noras kontroliuoti visas bendroves patinka ne visiems.

Nugalėtojams – viskas?

"Po penkis – mūsų, po vieną – jūsų", – toks pasiūlymas formuoti savivaldybei pavaldžių bendrovių valdybas, "Kauno dienos" žiniomis, nuskambėjo iš miesto mero Visvaldo Matijošaičio komandos atstovų. Paprastai bendrovių valdybos suformuojamos iš septynių asmenų, tad koalicijos partneriai socialdemokratai ir liberalai siūlys tik po vieną atstovą, o teisę teikti po kitus penkis sau pasilieka "Vieningas Kaunas".

Iškart po rinkimų, dar nepradėjęs eiti mero pareigų, V.Matijošaitis žadėjo iš peties imtis peržiūrėti savivaldybei pavaldžių įmonių ir įstaigų valdymą, taip pat užsiminė, kad kauniečiai per daug moka už savivaldybės bendrovių teikiamas paslaugas.

"Gal ir natūralu, kad "Vieningas Kaunas" nori viską kontroliuoti –  jie juk nugalėtojai", – prasitarė vienas tarybos narys iš valdančiosios koalicijos, prašęs neviešinti jo pavardės, tačiau patvirtino, kad tokių proporcijų formuojant valdybas bus paisoma.

Pozicijų užleisti neskuba

"Mes po vieną narį į pagrindinių įmonių valdybas pasiūlėme. Taip buvome sutarę. Pagaliau ir proporcingumo kriterijus galioja. Galutinės valdybų sudėties dar neaptarėme", – tikino  socialdemokratų deleguotas vicemeras Vasilijus Popovas.

Jis neskubėjo komentuoti sklandančių kalbų, kad naujoji valdžia per mėnesį ketina pakeisti visų įmonių vadovus ir jų pavaduotojus. "Kalbų visokių yra, šiek tiek konkrečiau kalbėjome pirmadienio ryte. "Kauno vandenų" direktorius lieka tas pats. Technikos direktorius greičiausiai pasikeis dėl suprantamų priežasčių. Daugiau vadovų nebuvo minėta. Matyt, bus žiūrima, kaip jiems sekasi vadovauti, ir žmonėms reikia laiko persiorientuoti, nes kiekvienas vadovas kelia kitokius reikalavimus. Staigių judesių niekas nedaro", – aiškino V.Popovas.

Į valdančiąją koaliciją įsilieję socialdemokratai niekada neslėpė ambicijų išsaugoti praėjusią kadenciją turėtas pozicijas. Jų deleguotas Linas Baltrėnas buvo paskirtas vadovauti "Kauno vandenims". Technikos direktorius Valys Venslovas, laikinai sustabdęs narystę Socialdemokratų partijoje, dėl teisėsaugos mestų kaltinimų kyšininkavimu kurį laiką turėjo apleisti Technikos direktoriaus pareigas šioje bendrovėje, tačiau neseniai teismo sprendimu į darbą buvo grąžintas. Atrodo, kad naujųjų miesto vadovų toks V.Venslovo karjeros epizodas nežavi.

Įmonės tik pūtėsi

Praėjusią kadenciją opozicijoje dirbę liberalai ne kartą ragino pirmuoju smuiku griežusius konservatorius keisti įmonių valdybų formavimo principus ir tvarką. Verslo tarybos spaudžiamas buvęs meras Andrius Kupčinskas pasižadėjo depolitizuoti įmones iki 2014 m. gegužės 1-osios, tačiau realiai niekas nevyko. Svarbiausiu tariamos pertvarkos pavyzdžiu buvo laikoma "Kauno energija", į kurios valdybą buvo pakviesta energetikos specialistų.

"Vis pritrūkdavo politinės valios, nes savivaldybės įmonėse dirbo du trečdaliai valdančiųjų. Dabar pokyčių tikrai bus. Ir visai nesvarbu, kokiomis proporcijomis bus suformuotos bendrovių valdybos. Svarbiausia, kad tai būtų žingsnis depolitizuoti įmones ir į jų valdymą įtraukti tų sričių specialistus", – pastebėjo  Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Rimantas Mikaitis. Anot jo, nuo dabar priimamų spendimų priklausys, kiek paslaugas kauniečiams teikiančios įmonės dirbs efektyviau.

"Kad permainų reikėjo, tai akivaizdu. Pastaraisiais metais tos įmonės tik pūtėsi įdarbindamos politikus ar jiems artimus žmones. Tai rodo, kad įmonės dirbo neefektyviai, nes už tai per padidintus tarifus sumoka miestiečiai, kurie naudojasi bendrovių paslaugomis", – svarstė R.Mikaitis.

Pradėjo nuo didžiųjų

Ir V.Popovas, ir R.Mikaitis tikino, kad pirmiausia sprendžiami didžiausių savivaldybei pavaldžių bendrovių reikalai ir dar nespėta susitikti su visų jų vadovais, o viešosios įstaigos dar laukia savo eilės.

Jau aišku, kad Damoklo kardas pakibo virš S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo direktoriaus Eugenijaus Raubicko. Debesys kaupiasi ir koncertinės įstaigos "Kauno santaka" vadovo Arvydo Buto padangėje. Jis teismo buvo pripažintas kaltu švaistęs iš miesto biudžeto išlaikomo Kauno bigbendo lėšas ir klastojęs dokumentus, tačiau praėjusios kadencijos valdžiai tai neužkliuvo.

 

Teisėsaugos šešėlis persekioja ir Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro vadovą Sigitą Sidaravičių. "Su juo dar nekalbėta, bet preliminari nuomonė jam tikrai nepalanki", – prasitarė vicemeras V.Popovas.

Žada valdyti skaidriai

"Pakeitimų tikrai bus. Apie juos pranešime pirmadienį", – nebuvo linkęs atskleisti visų kortų meras V.Matijošaitis.

Paklaustas, ar tikrai "Vieningas Kaunas" nori kontroliuoti visas savivaldybės įmones, Kauno vadovas žodžių į vatą nevyniojo. "Jeigu visus partijoms nepriklausančius kauniečius, savo sričių specialistus, kurie dirbs įmonių valdybose, galima pavadinti "Vieningu Kaunu", tada taip. Be abejo, norime kontroliuoti ir sieksime, kad apie įmonių valdymą ir jų rezultatus kauniečiai nuolat būtų informuojami. Nebus taip, kad meras ar "Vieningas Kaunas" valdys įmones", – pareiškė V.Matijošaitis.

Jis tikino nesilaikantis nuostatos, kad visi įmonių vadovai yra blogi ir juos visus reikia keisti. "Daugiausiai saviškių buvo įdarbinta žemesniuose lygmenyse. Įmonės neskirtos politikuoti, jos turi dirbti", – nukirto meras. Anot jo, kai kurie jų jau palieka pareigas savivaldybės bendrovėse savo noru. Nuo balandžio 17-osios "Kauno švaroje" nebedirba vienam iš skyrių vadovavęs konservatorius Vytas Bancevičius. Logistikos vadovo pareigas ėjęs konservatorius Vygantas Gudėnas gegužės 4 d. paliko šią bendrovę šalių susitarimu

Mero priekaištų nesuprato

Atrodo, kad Visvaldo Matijošaičio akys krypsta ne vien į įmones. Meras užsiminė, kad reikės peržiūrėti ir savivaldybės Turto skyriuje esantį Įmonių valdymo poskyrį. "Nematome įmonių valdymo kokybės", – pridūrė naujasis miesto vadovas, tačiau kokie konkretūs pokyčiai laukia šio poskyrio, neatskleidė.

"Aš nežinau, ką meras turėjo omeny", – teisinosi Įmonių valdymo poskyrio vedėjas Vytautas Jurkevičius, paprašytas pakomentuoti V.Matijošaičio priekaištus.

Anot V.Jurkevičiaus, bus visos savivaldybės administracijos pertvarka, tad gal poskyrį ketinama stiprinti, nes naujoji miesto valdžia kalba apie tai, kad daugiau dėmesio reikia skirti savivaldybės įmonėms. Poskyrio vedėjas pasiguodė, kad, be jo, padalinyje dirba tik du specialistai, iš kurių vienas – neseniai atėjęs pakaitinis.

Paklaustas, ar tokios pajėgos ne per mažos, V.Jurkevičius nuo tiesaus atsakymo išsisuko. "Kaip čia pasakius... Seniau buvo septyni", – priminė tarnautojas. Jis pats tikino kol kas priekaištų iš naujųjų vadovų nesulaukęs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų