Pereiti į pagrindinį turinį

Neįveikiama bėda – kapinių vartai

2013-10-31 03:00

Laikinai leidus mirusiuosius laidoti naujose Ledos kapinėse, senoji jų dalis kenčia dėl automobilių, niokojančių kapavietes. Kauno savivaldybės valdininkai savo kapinių dalyje treti metai niekaip neįrengia vartų.

Laikinai leidus mirusiuosius laidoti naujose Ledos kapinėse, senoji jų dalis kenčia dėl automobilių, niokojančių kapavietes. Kauno savivaldybės valdininkai savo kapinių dalyje treti metai niekaip neįrengia vartų.

Kaunietis Gražvydas Ceinorius, stovėdamas senojoje Ledos kapinių dalyje prie suniokoto jo šeimos kapavietės granitinio apvado, piktinosi, kad, nepaisant jo ilgo vaikščiojimo po valdiškas institucijas, beveik niekas nepasikeitė.

"Jei Kaunas per porą metų nesugeba įrengti vartų į jam paskirtą kapinių teritoriją, tai bent įvažiuoti draudžiantį ženklą pakabintų prie senųjų vartų. Praverstų ir spyna. Jau nekalbu apie tai, kad būtina šias kapinių teritorijas – Užliedžių seniūnijos ir Kauno – atskirti tvora", – kalbėjo G.Ceinorius.

Kauniečių automobiliai su naujoms kapavietėms įrengti reikalingomis medžiagomis važinėja pro senajai kapinių teritorijai priklausančius vartus, ardo čia esančių kampinių kapaviečių apvadus ar net pačias kapavietes. "Tiesa, greičiausiai kauniškė "Kapinių priežiūra" padėjo kibiro dydžio akmenį prie nuolat niokojamos mūsų kapavietės kampo, tačiau tokia apsauga tik juoką kelia – galingi sunkvežimiai geba net tvirtas metalo konstrukcijas, kurias įbetonavau prie kapavietės kampo, nulenkti", – piktinosi vyras.

Užliedžių seniūnė Jūratė Truncienė aiškino, kad senieji vartai buvo nerakinami, nes per metus Užliedžių seniūnijai priklausančioje kapinių dalyje palaidojama vos keliolika seniūnijos gyventojų. Tad čia nereikalingas nuolat budintis kapinių prižiūrėtojas. Po G.Ceinoriaus skundo pradėta rakinti vartus, tačiau spynos nuplėšiamos.

Pernai Kauno savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" vadovai aiškino, kad vartų neįrengė dėl to, jog savivaldybė tam neskyrė lėšų. Šiemet "Kapinių priežiūros" direktoriaus pavaduotojas Valdemaras Olšauskas vėl pakartojo tą patį. Ir apskritai, jo nuomone, kapaviečių niokojimą galima sustabdyti kitu būdu.

"Draudimo įvažiuoti į kapinių teritoriją nepaisančiuosius laikinai galėtų sudrausminti  Kauno rajono valdžia. Ji galėtų ir turėtų – taip yra Kauno mieste – reikalauti iš seniūnijų, kad kapinių vartai būtų rakinami, kad statybines medžiagas į kapines įvežti būtų galima tik su seniūnijos leidimu", – atsakomybės mėgino atsikratyti V.Olšauskas.

"Kadangi daugiausia laidojama būtent Kauno miestui priklausančioje kapinių dalyje, tai Kauno valdininkai, o ne mes išduodame leidimus laidoti ir statyti paminklus. Todėl kapinių vartus atrakinti, įleisti į kapines jose dirbančius žmones ir juos prižiūrėti turi Kauno kapinių dalies prižiūrėtojas. Jei būtų pastatyti vartai, problemos neliktų, – sakė J.Truncienė ir nusistebėjo: – Juk mes nekeliame problemos dėl to, kad kiekvieną savaitę turime visoje kapinių teritorijoje rinkti šiukšles, šiltuoju metų laiku šienauti, atlikti kitus kapinių priežiūros darbus."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų