Nelygybė Kauno gydymo įstaigose: vieniems reikia mokėti, kitiems – ne

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno gydymo įstaigose už tas pačias paslaugas galioja nevienodi standartai. Profilaktinis darbuotojų sveikatos patikrinimas vieniems yra nemokamas, kitiems tenka susimokėti vien dėl to, kad pažymą išrašo ne šeimos gydytojas.

Dvigubi standartai

Kaunietė Evelina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) susirado naują darbą, todėl teko apsilankyti pas gydytojus, kad jie patikrintų sveikatą ir išrašytų pažymą.

Moteris mokėjo privalomojo sveikatos draudimo mokesčius ir buvo vienos Kauno poliklinikos pacientė. Dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo kreipėsi į savo šeimos gydytoją. Tikėjosi, kad pažymą išrašys būtent ji, nes ligos istorijoje yra visi duomenys apie sveikatą, kurią neseniai tikrinosi, ir buvo nustatyta, kad rimtomis ligomis moteris neserga. Tačiau nuėjusi pas šeimos gydytoją, Evelina sužinojo, kad reikia eiti į kitą kabinetą, nes šeimos gydytojas tokios paslaugos neteikia.

Prie profilaktinių patikrų kabineto durų buvo žmonių eilė. Vieni laukė pasitikrinti sveikatos taip pat dėl darbo, kiti – norėdami gauti vairuotojo pažymėjimą. Užėjusi į kabinetą, Evelina sužinojo, kad paslauga kainuoja 7,30 euro. Sumokėjo, tačiau grįžusi į darbą iš kolegų išgirdo, kad ne vienas jų pažymą gavo iš savo šeimos gydytojo ir nemokamai. Evelina pasijuto apgauta.

"Dirbame tą patį darbą, tik esame prisirašę prie skirtingų poliklinikų. Kolegos sakė, kad kas metus profilaktiškai tikrinasi sveikatą pas savo šeimos gydytojus. Kadangi darbas nereikalauja papildomų tyrimų, šie padaro įrašą darbo medicinos knygelėje, ir nei papildomai tikrintis, jei tai buvo padaryta neseniai, nei papildomai mokėti už patikrą nereikia", – apie situaciją darbovietėje pasakojo kaunietė.

Evelina įsitikinusi, kad ir kitose darbovietėse yra tokių darbuotojų, kurie už sveikatos patikrinimą sumoka du kartus: į Privalomojo sveikatos draudimo fondą bei į gydymo įstaigos kasą.

Priklauso nuo rizikos

Kaune veikiančių poliklinikų vadovai tikino, kad socialiai draustiems asmenims profilaktinis sveikatos patikrinimas yra kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Gydytojai ragina ateiti ir pasitikrinti sveikatą nemokamai. Kai reikia pažymos dėl darbo, šeimos gydytojai sveikatą tikrina taip pat nemokamai, jei nereikalingos papildomos specialistų konsultacijos.

"Jei žmogus pas mus prisirašęs ir jo sveikatos tikrinimas sutampa su prevenciniu pasitikrinimu, kurį kompensuoja ligonių kasos, bei jam nereikia specialistų konsultacijų, mokėti nereikia. Viskas priklauso nuo patikrinimo sudėtingumo. Jei privaloma pasitikrinti regėjimą, apsilankyti pas ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojus, atlikti audiogramą bei privalomos radiologo, pulmonologo konsultacijos ir tyrimai, naudojant mėginius, tai tikrai yra brangu, ir tam, kad nepatirtume nuostolių, šios paslaugos yra mokamos", – apie Centro poliklinikoje galiojančią tvarką aiškino šios gydymo įstaigos direktorė Danutė Pavilionienė.

Viskas priklauso nuo patikrinimo sudėtingumo.

Panašios nuomonės laikėsi ir kitų Kauno gydymo įstaigų vadovai. Anot jų, mokestis už sveikatos patikrinimą dėl darbo priklauso nuo to, ar pacientas dirbs kenksmingomis sąlygomis bei ar yra prisirašęs prie tos gydymo įstaigos, kurioje nori gauti pažymą. Vis dėlto kiekvienu atveju sprendžiama individualiai. Poliklinikų atstovai tikino, kad kai kuriais atvejais už paslaugą gali sumokėti ir darbdaviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilija

Vilija portretas
Šiandien buvau kalniečių poliklinikoj profilaktiniam kab. pratęsti med. kortelę. Irgi turėjau susimokėti 7.30 eu, nors reikejo tik į rentgeną. O už žinių atestavimo pažymą pakraščio 22 sumokėjau net 10 eu., kur teisybė?!

makaronų kabinimas

makaronų kabinimas portretas
visada moku už antspaudą į med.knygutę ar pažymą.Tam,kad nevyktų tokio tipo aferų reik įvesti atsiskaitymo kortelę į kurią kapsėtų sveikatos draudimo mokestis.Pvz.atėjo žmogus pas šeimos gydytoją dėl sveikatos pažymos įsidarbinant,gydytoja po apžiūros išrašo čekutį,nueina žmogelis prie kasos brūkštelna kortele ir pinigėliai nusiskaičiuoja.Gavus sumokėtos sumos čekutį nueini pas gydytoją ir uždeda antspaudą. Tokia sistema būtų teisingesnė ir baigtusi visa korupcija.

R

R portretas
Ką reiškia ta pažyma,jei Kauno Akropolyje iš esančios picerijos bėga parūkyti moterys su virtuvės darbiniais baltais rūbais į kiemą ,o po to smirdančios tabaku grįžta gaminti maisto,galimai net rankų nenuplovusios!šlykštu!!!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių