Nemokama ramybės oazė: čia nebūna kalbų apie ligas, o tai padeda sveikti

28 rajonų onkologiniams ligoniams, besigydantiems Kauno klinikose, nuo praėjusių metų gegužės suteikiama nemokama ramybės oazė Kauno arkyviskupijos kaimynystėje.

Gyvena šešias savaites

Po onkologinės operacijos šiaulietis Jeronimas turėjo du pasirinkimus – po kiekvienos chemoterapijos procedūros gulėti vienoje iš Kauno klinikų palatų arba keliauti į svečių namus "Villa Kaunensis" Kauno arkivyskupijos kaimynystėje. Iš savo gydytojos sužinojęs apie nemokamos nakvynės ir kitų paslaugų paketą onkologiniams ligoniams, šiaulietis ilgai nesvarstė.

"Pirmadieniais atvažiuoju, penktadieniais išvažiuoju atgal į Šiaulius. Bus šešios savaitės, kai gyvenu tokiu ritmu. Esu laisvas paukštis", – Jeronimas tikino nė akimirkos nesigailėjęs savo pasirinkimo ir mielai papasakojo, kaip pastarąsias šešias savaites atrodo jo dienotvarkė.

Po sočių pusryčių "Šokoladinėje" vyras autobusu keliauja į Kauno klinikas. Susilašinęs chemijos lašelinę, po trumpo atokvėpio savo kambaryje šiaulietis bando pažinti Kauną. Lanko vietos muziejus, bažnyčias, kyšteli nosį į įdomesnius Senamiesčio skersgatvius. Kartą per per savaitę vyriškis bendrauja ir su Kaniterapinės pagalbos centro keturkojais, kurie į Kauno arkivyskupijos kiemelį ateina praskaidrinti ligonių kasdienybę. Tądien, kai susitikome, visai netikėtai patekome į vieną tokį pasimatymą – lauke lakstė trys šunys, o Jeronimas jiems ne tik kasė paausius, bet ir vaišino atneštais skanukais.

"Čia smagu. Šalia kelios bažnyčios, Nemuno ir Neries santaka, Kauno pilis. Yra ką pamatyti", – Jeronimas tikino, kad prie savijautos, kuri kasdien vis geresnė, prisidėjo ne tik procedūros Kauno klinikose, bet ir nuostabi aplinka. – Sako, kad namų sienos gydo, bet šiuo atveju gydo ir vieta, kurioje dabar esu."

Nors kambariai dviviečiai, pagal projektą juose apsistoja po vieną žmogų. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Netiki nemokamais dalykais

Svečių namai "Villa Kaunensis" onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms atviri nuo praėjusių metų gegužės. Pagal projektą, ligonius jie turėtų priimti 20 mėnesių.

"Karantinas viską išderino, todėl prašysime, kad terminas būtų pratęstas. Tokia pagalba labai svarbi. Vietų ligoninėse ne visuomet būna", – kiemelyje palikusi Jeronimą ir kitus kaniterapinės popietės svečius, viena iš idėjos iniciatorių, Kaniterapinės pagalbos centro vadovė Iveta Šikšniuvienė pakvietė užsukti vidun apsižvalgyti.

Žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis, gyvena pirmame aukšte. Čia jie gali naudotis holo minkštasuoliais ir mini biblioteka, jaukia virtuve ir visa joje esančia įranga. Norintys gali pasišildyti maistą, pasivaišinti kava, arbata. Pusryčiai tiekiami vos už kelių šimtų metrų įsikūrusioje "Šokoladinėje". Jeronimas pasakojo, kad kavinės merginos jį gerokai išlepino, todėl grįžęs namo žmonos prašo traškių šiltų kruasanų, kokių gauna Kaune, omleto arba vaisiais ir sirupu gardintos grūdų košės.

Smagiausia, kad priešingai nei palatose, čia nebūna kalbų apie ligas, o tai padeda sveikti.

Svečių namuose iš viso yra 21 kambarys. Pagal projektą, penki kambariai skirti sergantiesiems onkologinėmis ligomis. Visi jie šviesūs ir erdvūs, su nuostabiu vaizdu pro langus.

"Nors turi būti laisvi penki kambariai, manau, esant reikalui, administracija rastų dar vieną, – pašnekovė stabtelėjo prie kambario, kuriame gyvena Jeronimas. – Vietų ligoninėse ne visuomet būna. Gerai, jei žmogus po operacijos, tuomet jis gali kažkiek luktelėti, bet jei švitinimo ar chemijos procedūros prieš operaciją. Tuomet labai svarbu nedelsti."

Žmones kausto baimės

Tądien, kai lankėmės "Villa Kaunensis", buvo užimtas tik vienas – Jeronimo kambarys. Likusieji tušti tebelaukė, kol kas nors ant komodų išdėlios savo daiktus.

"Per kelias dienas paaiškės, ar atvyks dar viena moteris", – I.Šikšniuvienė apgailestavo, kad pandemija gerokai sumažino patekimo pas medikus galimybes ir ligonių, kurie galėtų pasinaudoti nemokamo apgyvendinimo galimybe.

Tiesa koją kiša ne tik COVID-19, bet ir žmonių baimės. Dauguma jų negali patikėti, kad šiais laikais būna nemokamų dalykų. Juolab tokių.

"Buvo viena moteris, kuri turėjo atvykti čia, bet po pokalbio su namiškiais apsigalvojo ir išvažiavo į Klinikas, o be reikalo. Čia niekas nieko nekainuoja, todėl žmonėms sakome, kad gali iš vakaro atvažiuoti į Kauną, ryte atlikti tyrimus ir pernakvoję grįžti į namus", – I.Šikšniuvienė žmones ragino būti atkaklesnius ir daugiau domėtis.

Nors Kauno klinikų medikai informuoti, dėl apkrovos jie neretai pamiršta ligoniams priminti apie nemokamo apgyvendinimo galimybę. Todėl projekto vykdytojai kaip įmanydami stengiasi skleisti šią žinią. Prie to esą sėkmingai prisideda ir ligoniai, kurie čia jau buvo apsistoję. Projekto vykdytojų skaičiavimu, tokių yra kiek daugiau nei pusšimtis.

"Žinoma, visos Lietuvos mastu tai yra labai nedidelis skaičius", – tikino pašnekovė.

Susitikimai su keturkojais – itin laukiami. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Yra tam tikrų sąlygų

Norint pasinaudoti nemokamu apgyvendinimu ir kitomis priklausančiomis paslaugomis, reikia pristatyti sveikatos priežiūros specialisto – gydytojo arba medicinos psichologo išduotą F27a formos siuntimą, su nurodytu ligos kodu TLK-10 C00-C97. Šis siuntimas – svarbiausias dokumentas, padėsiantis suteikti paslaugą.

Tiesa, dalyvauti projekte gali ne visos Lietuvos, o tik gyventojai iš 28 savivaldybių: Akmenės, Alytaus, Biržų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Kelmės, Kupiškio, Kėdainių, Lazdijų, Molėtų, Pagėgių, Pakruojo, Pasvalio, Radviliškio, Rokiškio, Šakių, Šalčininkų, Šiaulių, Šilutės, Širvintų, Trakų, Varėnos, Vilkaviškio, Zarasų rajonų.

Pacientai apgyvendinami vienviečiuose kambariuose su pusryčiais darbo dienomis, jiems teikiamos individualios ir grupinės onkopsichologų konsultacijos, vyksta užsiėmimai su specialiai paruoštais terapiniais šunimis, teikiama kasdienė dvasinė parama ir pagalba iš šalia gyvenančių pranciškonų vienuolių ir dvasininkų.

"Gyveno čia anksčiau dvi moteriškės, tai Kunigų seminarijos klierikai davė raktus nuo vartų, kad šios ateitų ir pasiskintų šilauogių. Ne kartą kvietė pietų. Nepatogu moterims buvo dykai naudotis visomis dovanomis, tai viena jų pasisiūlė mainais žoles tarp plytelių paravėti, – Kaniterapinės pagalbos centro vadovė prisiminė ir daugiau užsimezgusių draugysčių. – Būdavo, kažkas susikooperuoja ir kartu važiuoja į procedūras Klinikose, juolab jei vienas ratuotas, o kitas – ne. Būdavo drauge eina pasivaikščioti ar į Mišias. Smagiausia, kad priešingai nei palatose, čia nebūna kalbų apie ligas, o tai padeda sveikti."


Svarbi informacija

Išankstinė registracija: darbo dienomis 10–16 val., tel. +370 686 42 377

Papildoma informacija teikiama e.paštu: onkotarnyba@gmail.com arba www.kaniterapija.center.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pagirtina,,nuostabi pagalba zmonems is tolimu vietoviu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių