Nenurašyti, pasitikėti ir išklausyti (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Projekto dalyvės, kurias išsamiau pristatysime šįkart, įsitikinusios: dalydamosi gerąja patirtimi profesinėje srityje, žmogiškumu, padėdamos nešti sunkią emocinę naštą, laimi ir jos, ir visuomenė.

4. DILETA JATAUTAITĖ – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos docentė, edukologijos mokslų daktarė, atsidavusi ir didžiulę mokslinę bei pedagoginę patirtį turinti anglų kalbos dėstytoja, karinės ir bendrinės anglų kalbos specialistė, edukologė inovatorė, mokslo žurnalo vyriausioji ir atsakingoji redaktorė, kuri įsitikinusi, kad nėra negabių žmonių – užsienio kalbų gali mokytis ir išmokti visi.

Ji įvairius efektyvius tradicinius ir netradicinius mokymo(si) metodus, parengtus giliomis mokslo psichologijos ir pedagogikos teorinėmis bei praktinėmis žiniomis, sėkmingai aprobuoja mokslo pripažintuose nacionaliniuose ir ES bei NATO leidiniuose ir konferencijų pranešimuose.

Viskas priklauso nuo paties žmogaus, jo noro, pastangų ir darbo.

"Ilgalaikė dėstymo ir vadovavimo patirtis aukštosiose mokyklose kalbų mokymo srityje parodė, kad viskas yra pasiekiama. Mokslas jau seniai įrodė, kad nėra negabių žmonių. Svarbiausia yra kiekvieno besimokančiojo motyvacija. Viskas priklauso nuo paties žmogaus, jo noro, pastangų ir darbo. Vienas tikslą pasieks greičiau, o kitas – lėčiau, bet vis tiek abu pasieks tą patį tikslą, jeigu bus motyvuoti", – aiškino pašnekovė.

Dažnai dėstytojas pats gali tapti puikiu motyvuojančiu ar demotyvuojančiu veiksniu studentui. Labai svarbu išsiaiškinti studentų mokymosi motyvus, nes motyvacija, susijusi su mokslo rezultatais, taip pat yra ir priemonė siekti sėkmės moksle.

Ši kaunietė turi didžiulę patirtį vedant kalbų mokymo seminarus ir dalijasi gerąja patirtimi su Lietuvos bei užsienio šalių mokytojais ir dėstytojais. Ji dažnai konsultuoja, veda užsiėmimus nemokamai.

D.Jatautaitė yra puikiai žinoma Lietuvoje ir užsienyje, nes nuolat atstovauja savo šaliai NATO ir ES mokslinėse konferencijose, kalbų mokymo ir testavimo organizacijų veikloje, mokslo žurnalų redakcijų kolegijose ir dėstydama bei instruktuodama civiliniuose bei kariniuose universitetuose.

"Dalijuosi gerąja patirtimi, todėl ir kviečia daug kas", – kalbėjo D.Jatautaitė, kuri Lietuvos krašto apsaugos sistemoje yra vienintelė apgynusi disertaciją iš užsienio kalbų mokymo ir testavimo.

"Esu aktyvistė", – neslėpė mokslininkė, per karantiną sulaukusi daug skambučių iš pažįstamų ir nepažįstamų žmonių, kurie sėdėdami namie jautė ir vis dar jaučia poreikį mokytis ir išmokti kalbų, todėl ji daug laiko skiria dalydama patarimus, kaip geriau ir greičiau išmokti kalbą.

"Daug kas pažįsta mane kaip empatišką žmogų, galintį ištiesti pagalbos ranką, tiesiog pasišnekėti, padėti suvaldyti stresą. Karantinas išryškino žmonių vienišumo problemą, kuri kamuoja net ir turinčiuosius šeimas ir draugų", – kalbėjo kaunietė.

Dažnai viena efektyvių priemonių nuo streso gali tapti labai paprastas dalykas – reikia rasti žmogų, kuris išklausytų ir išgirstų tave. Juk yra menas ne tik kalbėti, bet ir girdėti kitus, primena D.Jatautaitė.

10. INGA PETRIKAITĖ – menininkė, už savo kūrinius gautas lėšas aukojanti moterims, sergančioms krūties vėžiu. Daugybę metų ji savanoriauja Jaunimo linijoje.

I.Petrikaitės savanorystė emocinę paramą telefonu teikiančioje tarnyboje prasidėjo prieš aštuonerius metus ir tęsiasi iki šiol. "Tyliai darau tai, ką reikia, bet žinau, kad reikia ir kalbėti apie tai", – sakė I.Petrikaitė. Nuoširdžiai išklausyti skambinantįjį jai lengviau, nei papasakoti apie tai, kas vyksta pakėlus telefono ragelį ir kaip jaučiasi pokalbiui pasibaigus.

Skambina žmonės, susidūrę su įvairiomis gyvenimiškomis situacijomis ir problemomis, patiriantys įvairių sunkumų. Svarbiausia – juos išklausyti, leisti jiems išsikalbėti ir išsakyti, kas guli ant širdies.

Jaunimo liniją Inga pasirinko atsitiktinai. Tai buvo pirmoji savanoriavimo galimybė, kurią pasiūlė interneto paieškos sistema. Ieškojo, kur galėtų savanoriauti, nes norėjo prasmingai paaukoti dalį savo laiko kaip padėkos ženklą už iš gyvenimo gaunamas dovanas, taip pat ir užsimiršti po iširusios draugystės.

Menas į kiekvieno gyvenimą ateina reikiamu metu, būtent tam žmogui tinkamu metu, nes šiaip sau niekas nevyksta.

Lemtingais atsitiktinumais ji visuomet pasikliovė. "Aš – kaip upė. Kur man reikia, ten ir nuplauksiu. Tas pats ir su kūryba. Ką mūzos diktuoja, tam rankos ir kūnas paklūsta. Nieko neplanuoju ir savęs neverčiu kurti", – dėstė menininkė. Kartais būna minčių štilis, o kartais jų tiek prisikaupia, kad sprogsta ir gimsta daug kūrinių per labai trumpą laiką. Taip ji yra nutapiusi net 60 paveikslų vos per du mėnesius.

Menas gali ne tik prisidėti prie sergančiųjų gerovės, kai tam skiriamos už kūrinius gautos lėšos, kaip yra nusprendusi I.Petrikaitė. Menas ir pats savaime turi gydomosios galios. Tai ji yra pastebėjusi ir asmeniškai. "Jeigu būnu sudirgusi ir imuosi siuvinėti, nurimstu savaime", – pateikė pavyzdį kaunietė.

Išgirdusi skeptišką repliką apie tai, kad menas – greičiau laisvalaikio užsiėmimas, nerimtas reikalas, ji nepuola įrodinėti, kad yra kitaip. "Kiekvienam – savo. Menas į kiekvieno gyvenimą ateina reikiamu metu, būtent tam žmogui tinkamu metu, nes šiaip sau niekas nevyksta. Tas pats – kaip su suvokimu, kas yra gražu", – kalbėjo I.Petrikaitė.

Menininkė pridūrė, kad pažįstami ir nepažįstami žmonės jai dažnai sako, jog savo spalvotu stiliumi ir gėlių lankeliais jiems pakelia nuotaiką, jų veiduose nušvinta šypsena. "Dar viena mano misija – pakelti žmonėms nuotaiką", – su poveikiu to, kaip rengiasi, mielai sutiko kūrėja.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Bosca“, rėmėjams „Baltic Transline“, „Volfas Engelman nealkoholinis, partneriams „Clinic DPC“, „SDG“, renginio draugui „LNK“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur žiūri lygios teisės?

Kur žiūri lygios teisės? portretas
Seksistinis cirkas tęsiasi,žulikų kontoros plauna babkes ir tyčiojasi iš demokratijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių