Nenustebkite išvydę kitos spalvos greitosios pagalbos automobilius: laukia ir daugiau pokyčių

  • Teksto dydis:

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) padaliniams visuose Lietuvos regionuose perduodama 15 naujų geltonai mėlyna schema pažymėtų pagalbos automobilių.

Kaip teigia sveikatos apsaugos sistemos atstovai, ši efektyvesnė spalvinė gama nuo šiol bus standartinė naujiems GMP automobiliams.

„Greitosios medicinos pagalba yra pirmoji linija žmonių gyvybių gelbėjime, todėl būtina užtikrinti, kad ši paslauga būtų teikiama naudojant modernią, patikimą techniką“, – pranešime sakė sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas.

Jis dalyvavo renginyje Kaune, kur minimi automobiliai buvo perduoti GMP tarnybos padaliniams kituose miestuose, iš kur jie pasklis po visą Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių regionus.

Pasak laikinosios GMP tarnybos vadovės Ilonos Kajokaitės, naujos transporto priemonės pakeičia seniausius trasoje esančius automobilius ir paskirstyti per visus penkis regionus, nebūtinai miestams.

Automobiliai bus pradėti eksploatuoti šią savaitę arba spalio pradžioje.

„Automobiliai paskirstyti pagal nusidėvėjimo lygį, trasoje esantys patys seniausi yra pakeičiami naujais. Dėl to kai kam buvo du, kai kam – trys, kai kam – penki“, – žurnalistams pristatyme sakė I. Kajokaitė.

Pakeisti senieji automobiliai, dirbę su vidutine 323 tūkst. 194 kilometrų rida, bus laikomi GMP tarnybos rezerve.

A. Pečkausko teigimu 15 transporto priemonių kainavo apie milijoną eurų. Tikimasi, kad dar 200 tokių automobilių pasieks GMP tarnybą per artimiausius dvejus metus, jų įsigijimą finansuojant Europos Sąjungos lėšomis.

„Reformos kontekste daugiau nei 50 mln. eurų skiriama infrastruktūrai, automobilių parko atnaujinimui, informacinėms technologijoms. Tikimės, kad per artimiausius dvejus metus dar apie 200 tokios pat spalvinės gamos automobilių pasieks GMP tarnybą ir tai, matyt, bus ženklus postūmis atnaujinant visos tarnybos automobilių parką, kuris yra poreikyje būti atnaujintas“, – sakė ministras.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Kitąmet tikimasi pakeisti ir paramedikų aprangas

Anot I. Kajokaitės, raudonai baltą automobilių dizainą keičia geltonai mėlynos spalvos, nes jos ryškiai matomos dienos metu, šio dizaino automobilis turi daugiau šviesą atspindinčių elementų ir taip pat yra geriau matomas naktį.

„Šie 15 automobilių atitinka tokios paskirties transporto priemonės pasaulyje ir Europoje keliamus reikalavimus. (...) Visi nauji automobiliai greitojoje medicinos pagalboje nuo šiol bus tokio dizaino“, – sakė laikinoji GMP tarnybos vadovė.

„Labai stipriai komplektacija nesikeičia. Vietoje krepšių (įrangai) susidėti yra kuprinės, nes tai yra ergonomiškiau, saugiau, ne tiek patogiau, bet sveikiau nešioti ant dviejų pečių negu persimetus per petį. (...) Kuprinės yra pats saugiausias darbuotojui variantas“, – pridūrė ji.

Reformos kontekste daugiau nei 50 mln. eurų skiriama infrastruktūrai, automobilių parko atnaujinimui, informacinėms technologijoms.

I. Kajokaitės teigimu, GMP tarnyba taip pat planuoja įsigyti mėlynas, tamsiai mėlynas, galbūt juodas su geltonos spalvos atšvaitais aprangas, derančias prie naujo automobilių dizaino.

„Tikimės jau kitais metais turėti. Dabar turime pasirinkę dizainą, turime pradinę partiją rūbų, kuriuos išbandys viena Kauno GMP brigada. (...) Tada darysime apklausą, kas tinka, kas netinka“, – sakė laikinoji vadovė.

Iš viso GMP tarnyba turi 218 greitosios pagalbos automobilių, I. Kajokaitės duomenimis, naujieji 15 sudarys apie 6–7 proc. transporto priemonių parko.

„Planuojame 2029–2030 metais palaipsniui pakeisti absoliučiai visus automobilius ir tai yra projektinės lėšos automobiliams įsigyti“, – sakė I. Kajokaitė.

„Laikai gali būti ambicingesni“

Pasak A. Pečkausko, greitosios pagalbos reakcijos laikai yra gerėjantys. Su naujais automobiliais, pasikeitusia darbo organizavimo tvarka, pernai liepą įsteigus 12 naujų GMP pastočių, jį siekiama dar gerinti.

„Įvertintas geografinis Lietuvos principas, pamatytos pilkosios zonos, kur GMP tarnybos reakcijos laikas objektyviai buvo prastesnis, ir būtent tuose taškuose atidarytos naujos pastotės, siekiant, kad laikas būtų kiek įmanoma trumpesnis“, – sakė ministras.

„Su tuo žemėlapiu yra nuolat dirbama, žiūrima į brigadų skaičius, kurie išvažiuoja kiekvieną dieną į gatves, tiek į pastočių išdėstymą, kad būtų kiek įmanoma geresnis rezultatai“, – pažymėjo jis.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

A. Pečkausko teigimu, mieste greitoji pagalba turėtų atvykti per 15 minučių, regione – 25 minutes. Šiuo metu toks atvykimo laikas, anot ministro, pasiekiamas devyniais iš dešimties atvejų, bet „tolimoje perspektyvoje tie laikai gali būti dar ambicingesni“.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu naudojamų GMP automobilių amžiaus vidurkis yra septyneri metai. Pradėjus eksploatuoti naujus 15 automobilių, GMP tarnybos specializuoto transporto amžiaus vidurkis taps 6,25 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mediką visada puošė balti rūbai , chalatai.... . Juodi ar tamsiai mėlini..... ? Belieka ant galvų užsidėti kaukes su išpjautomis akių skylėmis.....

O, varge.

O, varge.  portretas
Savęs rimta ligone tikrai nelaikau, bet man tos geltonai- mėlynos spalvos absoliučiai nepriimtinos. Gal mes jau prijungti prie Ukrainos? Vis akcentavom, kad mes, lietuviai, su ukrainiečiais" broliai-seserys", tai dabar. šast ir net GMP automobiliai mums jau privalomi?

Anonimas

Anonimas portretas
Visam pasaulyje greitosios pagalbos automobiliai yra baltos- raudonos spalvų žaisme ... net raudonas medicininis kryžiukas... Išskirtinės paskirties ne kitaip.... . ? Bus baisiau negu tie pavėžėjai ..... .
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių