Pereiti į pagrindinį turinį

Netalentingų mokinių nėra (Metų kaunietės rinkimai)

2017-02-07 07:12
DMN inf.

Kauno jėzuitų gimnazijos atstovai, pasiūlę šiandien pristatomų Rigondos Skorulskienės ir Loretos Latvienės kandidatūras, teigė, kad geriausias darbas savo miestui yra jauno piliečio ugdymas.

LORETA LATVIENĖ LORETA LATVIENĖ

Ugdymas būti dvasingu, kūrybingu, socialiu, išsilavinusiu, pasauliui atviru demokratinės valstybės piliečiu, siekiančiu socialinio teisingumo ir skiriančiu savo gabumus Dievui, artimui ir savo gimtajam miestui.

Anot gimnazijos, Metų kaunietės rinkimai galėtų prisidėti prie mokytojo profesijos prestižo kėlimo, atkreipdami dėmesį, kad Kaune yra gerų mokytojų, kuriuos verta branginti ir jais didžiuotis.

Kalbėdami apie R. Skorulskienę ir L. Latvienę gimnazijos atstovai teigė, kad būtina paminėti ir jų pedagoginę lyderystę: aktyvumą už klasės ribų, organizuojant papildomas veiklas, dirbant ekspertinį darbą, leidžiant vadovėlius, kitaip padedant kolegoms.

20. Loreta Latvienė

Kauno jėzuitų gimnazijos geografijos mokytoja ekspertė, Kauno miesto geografijos mokytojų asociacijos pirmininkė, 2016 m. išrinkta šalies inovatyviausia socialinių dalykų mokytoja.

Jai su mokiniais dažnai tenka džiaugtis aukštais pasiekimais įvairiuose konkursuose, olimpiadose, aukščiausiais valstybinio egzamino įvertinimais.

"Viena įsimintiniausių mokytojų iš mano mokyklos laikų! Kupina idėjų, sugebanti pritraukti dėmesį. Dar kartą ačiū už įskiepytą meilę geografijai, kelionėms ir pasaulio pažinimui", – apie L. Latvienę atsiliepia viena buvusių mokinių.

"Būti geru mokytoju labai sunku, nes neįmanoma 100 proc. pateisinti visų lūkesčių. Mano nuomone, geras mokytojas pirmiausiai turi būti paprastas ir nuoširdus, žinantis, bet ne demonstruojantis savo žinias, nebijantis klysti kartu su mokiniais ir pripažinti, kad suklydo. Geras mokytojas turi gerbti savo mokinius, nepaisant jų amžiaus, lyties, gabumų, įsitikinimų. Žodis yra labai stiprus ginklas!" – teigė L. Latvienė.

Anot jos, mokytojas turi būti lyg menininkas, jaučiantis, kokias spalvas galima sumaišyti, o kurių – nevalia.

L. Latvienė atkreipė dėmesį ir pedagogų pareigą būti savo šalies patriotais, pilietiškais žmonėmis ir tokiais ugdyti savo mokinius.

Mano nuomone, geras mokytojas pirmiausiai turi būti paprastas ir nuoširdus, žinantis, bet ne demonstruojantis savo žinias, nebijantis klysti kartu su mokiniais ir pripažinti, kad suklydo.

Šalies inovatyviausia socialinių dalykų mokytoja išrinkta pedagogė visus savo kolegas skatina nuolat domėtis savo dalyko naujienomis ir naujovėmis, ieškoti ir taikyti naujus metodus, nuolat kelti savo kvalifikaciją.

"Noriu labai pasidžiaugti, kad mūsų gimnazijoje mokytojai yra skatinami tobulėti, kelti savo kvalifikaciją ne tik Lietuvoje, bet ir už šalies ribų!" – dėkojo už galimybes L. Latvienė, kuriomis pati mielai naudojasi, tobulėjimui skirdama ir laisvalaikį.

Anot jos, ypač svarbu tikėti mokinio sėkme. "Netalentingų mokinių nėra, yra tik neatskleisti talentai. Be abejonės, kiekvienas mokinys yra individualus, o kad atrakintum jo talentus kartais reikia ne vieną raktą pakeisti", – aiškino pedagogė ir priūdrė: blogas mokytojas tas, kuris nesimoko iš savo mokinių, o geras tas, kurį mokiniai pralenkia.

Tėvams ji linkėjo priimti ir mylėti vaikus tokius, kokie jie yra, jais tikėti, leisti klysti, prisiminti, kad laimė ir sėkmė ne pažymiais matuojama, bei prašė labiau pasitikėti mokytojais.

25. Rigonda Skorulskienė

Viena tokių pedagogių, kuria verta didžiuotis, yra ir ši Kauno jėzuitų gimnazijos fizikos mokytoja ekspertė, 2016 m. išrinkta šalies inovatyviausia fizikos mokytoja.

Ji išsiskiria taikomais moderniais ugdymo metodais, pavyzdžiui, mokomasi eksperimentuojant ir žaidžiant. Pastarojo esmė – mokiniai atlieka paprastus eksperimentus, kuriems nereikia specialių prietaisų ar brangių medžiagų, be pradinio teorinio pasirengimo. Vaikai kelia klausimus, stebi, kas vyksta, daro išvadas ir be vargo patys suformuluoja atitinkamus dėsnius.

R. Skorulskienės mokinių įgūdžiai eksperimentuoti išeina iš klasės ribų ir mokyklinės programos rėmų – mokiniai dalyvauja ir dažnai tampa laureatais įvairiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Treti metai mokslo festivalyje "Erdvėlaivis Žemė" mokytoja su savo mokiniais organizuoja fizikinių eksperimentų šou VII forte Kaune, o savo gimnazijoje organizuoja STEAM dieną, kurios metu mokytojos pamokose dalyvauja kitų Kauno mokyklų mokiniai ir mokytojai.

Jau septinti metai mokytoja Rigonda su savo mokiniais veda atviras pamokas parodoje "Mokykla" (LITEXPO).

Kol Lietuva tik derasi dėl narystės CERN'e (Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija), mokytoja tiesiogiai bendradarbiauja su CERN'o mokslininkais bei ambasadoriumi Ryčiu Paulausku, norėdama mokinius sudominti elementariųjų dalelių fizika. Vasario 13–14 d. pirmieji mokiniai CERN'e iš Lietuvos bus kauniečiai. Ir tai nėra vienintelė iniciatyva, kuria mokytoja skatina mokinius rinktis su gamtos mokslais bei inžinerija susijusias profesijas.

Mokymasis yra nuolatinė šios mokytojos veikla. Pavyzdžiui, ji neseniai sėkmingai baigė mokymus nuotoliniu būdu "The Scientix Ambassadors Training Course" ir tapo tarptautinio projekto ambasadoriumi Lietuvoje.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų