Nuo suniokotos tarpukario vilos pagaliau patraukta sunkioji technika (vaizdo įrašas)

  • Teksto dydis:

Praėjusį mėnesį nemažą visuomenės ir institucijų pasipiktinimą sukėlė griaunamas Perkūno al. 11 namas. Dabar pranešama, kad sunkioji technika palieka teritoriją, tad gyventojai gali lengviau atsipūsti, mat nebus tikimybės, kad vėl bus pradėti griovimo darbai.

Architektas Audrys Karalius su portalu kauno.diena.lt pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip tarpukario vilą griovusi technika yra išvežama. Architektas tikino, kad tai  – laimingiausia diena. Pašalinus šią techniką, gerokai sumažėja tikimybė, kad art deco stiliaus vila bus toliau griaunama.

Portalas kauno.diena.lt primena, kad spalio viduryje buvo pradėta griauti šį Žaliakalnio pastatą. Nei savininkas, nei darbus vykdžiusi įmonė neturėjo griovimo leidimu. Į įvykio vietą buvo iškviesti paveldosaugininkai ir darbai buvo sustabdyti, tačiau neilgam. Kitą dieną vėl buvo užkurta sunkioji technika, kuri nunešė dalį stogo, darbus vėl teko stabdyti. Tuomet vieną dieną buvo ramu, o darbai trečią kartą atnaujinti savaitgalį, kuomet nedirba dalis institucijų. Tuomet darbus sustabdė aplinkosaugininkai, mat buvo skaldomas šiferio stogas ir visame mikrorajone pasklido pavojingos asbesto dulkės. Po tokio įžūlaus trečiojo griovimo, visuomenės pasitikėjimas savininku visai išnyko, tad kol teritorijoje buvo sunkioji technika, buvo rizika, kad vėl bus nusispjauta į visus draudimus ir darbai bus atnaujinti.

 

 

Paveldo sergėtojai aiškino, kad pastatas nėra įtrauktas į Kultūros paveldo registrą, tačiau jis vis tiek buvo saugomas, turėjo vertingųjų savybių, be to yra kultūros paveldo apsaugos zonoje, kur taikomi specialūs reikalavimai. Pastato savininkas Artūras Dankovskis visą laiką dėstė esą namas nėra vertingas, o griovimo darbams neva nereikia leidimo.

Artūras Dankovskis/Redakcijos montažas

Dabar konflikto sprendimas patikėtas teisėsaugai. Beje, ir visuomenė rinko parašus tam, kad būtų išsiaiškinta tiek institucijų, kurios nesugebėjo užkirsti kelio griovimui, tiek savininko, kuris užsakė įmonę, kad būtų nugriautas tarpukario pastatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bus ziurkiu

Bus ziurkiu portretas
Ir slimoku rezervatas,su tuo ir sveikinu.

O tuo

O tuo portretas
Metu senamiestis virsta nedanesiotu architektu poligonu.

O Monstras

O Monstras portretas
Prie banko- labai grazus,ane.Ir ne 7,o5 aukstu
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių