Pereiti į pagrindinį turinį

Nuspręsta, kur bus perlaidoti Kauno forte rasti žydų palaikai

2014-10-02 08:52
DMN inf.

Kauno VII forte 2012 metais rastus žydų palaikus spalio antroje pusėje numatoma perlaidoti jų radimo vietoje.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno VII forte 2012 metais rastus žydų palaikus spalio antroje pusėje numatoma perlaidoti jų radimo vietoje.

Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) ketvirtadienį pranešė, kad su paveldosaugininkais ir Kauno VII fortą valdančiu Karo paveldo centru rastas „visas puses tenkinantis sprendimas: palaidoti palaikus jų radimo vietoje, ant esamo žemės lygio užpilant papildomą grunto sluoksnį“.

Sprendimas perlaidoti palaikus jų radimo vietoje aiškinamas žydų religine teisine nuostata, kad tuo atveju, kai palaikai randami vietoje, kur žmonės buvo nužudyti ar palaidoti, jie negali būti iškeliami iš tos vietos. Taip pat pažymima, kad palaidojus palaikus kitoje vietoje iškiltų klausimas dėl galimai to paties žmogaus palaikų atskyrimo, nes rasti palaikai yra ne iš pavienio atskiro palaidojimo, bet iš masinės kapavietės, kur be jokios tvarkos užkasti, kaip spėjama, 5 tūkst. nužudytų žmonių palaikai.

„Kapavietės neužpylus grunto sluoksniu, išliktų tikimybė, kad ir ateityje pasikartotų palaikų radimo virš žemės paviršiaus atvejai“, - pabrėžia LŽB.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas sakė, kad perlaidojimo ceremonija planuojama spalio 24 dieną.

Vykstant Antrajam pasauliniam karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų