Šokiravo skelbimas apie parduodamą kapavietę: bandymas pasipelnyti ar apskritai apgaulė?

Portalo kauno.diena.lt skaitytojas nusistebėjo aptikęs skelbimą, kad parduodama kapavietė. Nurodyta, jog ji Karmėlavos kapinėse. Suma – 10 tūkst. eurų.

Kauno miesto viešąsias kapines prižiūrinčios Kauno SĮ „Kapinių priežiūros“ vadovas Ričardas Čėsna portalui kauno.diena.lt sakė, kad toks skelbimas – bandymas pasipelnyti arba apskritai apgaulė. „Esame jau daug metų įvedę griežtas perrašymo taisykles. Perrašyti kapavietę galima tik giminystės ir santuokos ryšiais susijusiems žmonėms“, – aiškino R. Čėsna. 

Naujos kapavietės skiriamos be jokių trikdžių, kapinėms skirtos teritorijos dar daug likę neužpildytos. Nauja kapavietė palaikams laidoti (įskaitant balzamuotus ir kremuotus) skiriama neatlygintinai. Tiesa, anksčiau buvo kapaviečių trūkumas, kai buvo nepagalvota apie kapinių plėtrą, ir vyravo netvarka kapaviečių perrašymo sistemoje, bet viskas jau pasikeitę.

Norintiems palaidoti žmogaus palaikus Kauno miesto viešosiose kapinėse būtina kreiptis į „Kapinių priežiūrą“ ir gauti leidimą. Skiriamos kapavietės dydis vienam kapui – 3,75 kv. m (1,5 x 2,5), keliems kapams (šeimos kapavietei) – 7 kv. m (2,8 x 2,5).

Kremuotiems palaikams urnoje gali būti skiriama mažesnių matmenų kapavietė pagal kapinių planą. Leidimas laidoti turimoje kapavietėje kitų asmenų palaikus išduodamas tik įrašytam atsakingu už kapavietės ar kolumbariumo nišos priežiūrą asmeniui arba esant rašytiniam atsakingo už kapavietės ar kolumbariumo nišos priežiūrą asmens sutikimui.

Kapinės nėra uždara sekta. Vainatrakyje yra palaidotų ir klaipėdiečių, ir kitur gyvenusių žmonių.

„Šeimos vaidų nesprendžiame, nes pasitaiko nemažai giminaičių tarpusavio nesutarimų. Sprendimo teisę, ką laidoti kapavietėje, turi atsakingas už kapavietės ar kolumbariumo nišos priežiūrą asmuo“, – patikslino įstaigos vadovas.

Kauno viešosiose kapinėse gali būti laidojami nebūtinai tik Kauno miesto gyventojai. „Kapinės nėra uždara sekta. Vainatrakyje yra palaidotų ir klaipėdiečių, ir kitur gyvenusių žmonių. Kaune nėra apribojimų. Ribojimai yra ten, kur nepasirūpinta kapinių plėtra“, – sakė R. Čėsna.

Vainatrakyje šiuo metu naudojama 6 ha teritorija, o šioms kapinėms iš viso skirti 40 ha. Rezerve – dar tiek pat.

„I-osiose Romainių kapinėse šiuo metu ruošiame mažąsias kapavietes, skirtas tik urnoms. Tai bus parodomasis plotas. Amerikiško tipo kapinių kvartalas – veja ir lentelė su užrašais apie mirusįjį. Be kapo kauburėlio, be plokščių. Šiai dienai labai populiarūs ir kolumbariumai“, – tendencijas apžvelgė R. Čėsna.


Šiame straipsnyje: kapavietėkainaKapinėslaidojimasparduoda kapavietęskelbimasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Virgis

Virgis portretas
Melas. 8 000 eurų ir randama vieta kapavietei. Va taip.... Kur tam tikros tarnybos žiūri ?

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Grūto parkas laukia savu komunistuu kgb komjaunuoliu konservaraudonu ..kaina sutartinė brangiausia vip.Darom ir nuolaidas su raudonu bilietu,

Krabiene kur guli?

Krabiene kur guli? portretas
Krabo rojaus tarifai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių