„Olimpinė diena“ Kaune: „ragatkių“ iššūkis, žaibiška sporto viktorina ir medaliai už aktyvumą

Šeštadienį Kaune įsikūrė Olimpinis miestelis. Visi norintys čia galėjo išbandyti rankos taiklumą, kojų greitumą ir pabendrauti su olimpiečiais.

Laukiami visi

Ko gero, ne vienas mūsų yra bent akimirką pasvajojęs plaukti greičiau nei Rūta Meilutytė, diską sviesti toliau už Virgilijų Alekną ir šaudyti taikliau, nei tai daro Daina Gudzinevičiūtė. Norint pasiekti tokių rezultatų ir užkopti ant aukščiausios pakylos, reikia ne vienerių metų darbo ir daug kantrybės. Šiandien Nemuno ir Neries upių Santakos parke, kur po kurio laiko į Kauną grįžo „Olimpinė diena“, visi norintys galėjo paragauti olimpiečių duonos arba, kaip sakė renginyje apsilankiusi  švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė – pasimatuoti olimpiečių batus.

„Olimpinėje dienoje“ laukiami visi – nuo pačių jauniausių iki vyriausių, nuo mėgėjų iki profesionalų, laukiami ir norintys pasivaržyti, ir tie, kurie dar nėra prisijaukinę sporto rungčių. Atskirą programą yra paruošę beveik keturios dešimtys sporto federacijų, todėl ką veikti atras kiekvienas, – prieš didžiąją sporto fiestą susirinkusiuosius sveikino garsiausia šalies šaulė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė ir Tarptautinio olimpinio komiteto narė D. Gudzinevičiūtė. – Tikiu, kad kauniečiai įsitrauks, bus aktyvūs, noriai dalyvaus, o „Olimpinė diena“ taps masišku, miestų ir rajonų bendruomenes subursiančiu vasaros renginiu.“

Panašu, kad olimpinės šaudymo į skriejančius taikinius čempionės D. Gudzinevičiūtės lūkesčiai pasiteisino. Jei pirmąją valandą dalyviai rinkosi kiek vangiau, po vidudienio Santakos parkas knibždėjo nuo profesionalių sportininkų ir judėjimo entuziastų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Daugiau nei 100 veiklų

Pasaulio plaukimo čempionate Budapešte Danui Rapšiui atliekant pirmuosius, kaip netrukus paaiškėjo – nesėkmingus yrius, o Andriui Šidlauskui besiruošiant startams, Santakos parke buvo uždegta olimpinė ugnis, paskelbusi renginio pradžią.

Šiemet garbė deglą iki renginio vietos estafete paeiliui nešti patikėta šešiems sportininkams – septintą vietą 2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmusiai penkiakovininkei Gintarei Venčkauskaitei, olimpiečiui buriuotojui Juozui Bernotui, Europos čempionei, krepšinio trenerei Linai Dambrauskaitei, krepšininkei Ugnei Sirtautaitei, gimnastui Tomui Kuzmickui bei pasaulio bokso čempionei Gabrielei Stonkutei.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pirmoji bendrai veiklai dalyvius subūrė ir pirmuosius taškus į krepšelius atnešė visuotinė mankšta. Netrukus po jos startavo „Olimpinis bėgimas“. 500 metrų trasoje varžėsi vaikai, suaugusieji jėgas išbandė 1988 metrų lietuviškos olimpinės mylios bėgime, 5 ir 10 kilometrų varžybose. Norintys dar didesnių iššūkių galėjo dalyvauti ORC ekstremaliame bėgime su kliūtimis, tradicinėse „LTeam Rogaining“ orientavimosi sporto rungtyse, 3×3 krepšinio turnyre. Kol vieni tikrino savo ištvermę ir kojų greitumą, likusieji plačiai pabiro po visą Santakos parką. Čia laukė šaudymo iš lankų ir „ragatkių“ rungtys, triračių dviračių trasa, rankų lenkimo varžybos, greitojo čiuožimo žinių testas, barjerinis bėgimas, dziudo batutas ir begalė kitų iššūkių.

Pilies amfiteatras subūrė azartiškus, tačiau ne tokius judrius renginio dalyvius. Sporto viktorinos vedėjai pateikė 30 klausimų. Žinoję atsakymą, kurio sporto atstovai kovoja dėl prestižinės Sudirmano taurės, kokios plaukimo rungties nebuvo praėjusiais metais vykusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse ir kiek olimpinių medalių nepriklausomos Lietuvos sportininkai iškovojo žiemos olimpinėse žaidynėse, pelnė specialius prizus. Beje, renginio prizinį fondą sudarė net apie 15 tūkst. įvairių dovanų. Pradedant knygelėmis, baigiant Tokijo olimpinės kolekcijos marškinėliais.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Malonios pažintys

Visi norintys galėjo ne tik išbandyti įvairias sporto šakas, įsitraukti į žaidimus, prisijungti prie edukacinių, olimpinio švietimo renginių, bet ir pakalbėti su profesionaliais sportininkais ir olimpiečiais. Su renginio svečiais bendravo ir patarimus, kaip tapti geriausiu, dalijo Lietuvos penkiakovininkė, olimpinė ir pasaulio čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Lietuvos penkiakovininkas, dukart pasaulio ir vienąkart Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionas Andrejus Zadneprovskis, Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės sportininkas, olimpietis Justinas Kinderis. Apie olimpinį tatamį pasakojo Lietuvos dziudo imtynininkė Sandra Jablonskytė. Minioje buvo galima sutikti ir slidininkę Vidą Vencienę. Atstovaudama Tarybų Sąjungai 1988 metais sportininkė iškovojo aukso ir bronzos medalius. 1992-aisiais ir 1994 metais žiemos olimpinėse žaidynėse, deja, bet atkartoti to paties triumfo jai nepavyko. 

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pažintys su sportininkais, garsinusiais ar tebegarsinančiais Lietuvos vardą pasaulyje, ko gero, labiausiai imponavo jauniausiems šventės dalyviams, galvojantiems apie kokią nors sporto šaką arba ją jau kultivuojantiems. Apspitę sportininkus jie klausinėjo, kiek kartų per savaitę sportuoti, kiek valandų miegoti ir ką valgyti, kad taptų tokiais stipriais, greitais ir taikliais kaip šalies garsiausieji. Paglostyti savimeilę ir išpildyti slaptas svajones pasipuoši medaliais čia galėjo ir suaugusieji. Dalyvavę įvairiose rungtyse ir rinkę taškus, pastaruosius dalyviai galėjo keisti į renginio medalius ir kitus prizus.

Justinos Lasauskaitės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
olipinė diena tai zjbys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių