Painiava po avarijos: sistemos klaida merginą pavertė pažeidėja

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Mergina, pakliuvusi į eismo įvykį, netikėtai sužinojo, kad jos dokumentas, atgautas po Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo, – negalioja. Policija net pradėjo bylą.

Išklausė kursą

Pasakodama įvykių priešistorę Auksė sakė, kad teisę vairuoti ji prarado 2020 m. rugpjūtį dėl viršyto greičio. Sumokėjusi baudą už KET pažeidimą, jauna mergina tris mėnesius negalėjo sėsti prie transporto priemonių vairo.

"Mane nufotografavo trikojis greičio matuoklis. Kadangi esu pradedančioji vairuotoja, vadinamasis klevas, – trims mėnesiams praradau teises. Kai rašiau policijai, sakė, kad apribojimas baigsis gruodžio 6 d. Per tą laiką turiu baigti papildomus vairuotojų mokymo kursus", – kalbėjo pašnekovė.

Per minėtą laikotarpį Auksė išvyko dirbti į užsienį, tačiau į Lietuvą grįžo išklausyti kursų, kad sausį į svečią šalį galėtų sugrįžti savo automobiliu. Gruodžio 12-ąją mergina nuotoliniu būdu išklausė kursą ir nuvyko į vairavimo mokyklą laikyti vairavimo egzamino. Tą pačią dieną, kiek vėliau, atvyko į "Regitrą" Vilniuje, Lentvario gatvėje, kad jos vairuotojo pažymėjimas vėl būtų paskelbtas galiojančiu.

"Padaviau dokumentus, kad išklausiau kursus, ir paklausiau, kada galiu pradėti vairuoti. Pasakė, kad maždaug po 10–15 min. apribojimas bus panaikintas. Sumokėjau pinigus ir dar kartą paklausiau, ar tikrai galėsiu vairuoti, ar nebus problemų, pakartojo, kad 10–15 minučių palaukčiau ir tada viskas – galiu vairuoti", – pasakojo ji.

Dirbant pasitaiko įvairių klaidų – kartais joms įtaką daro žmogiškasis faktorius.

Kilo painiava

Atgauta teise vairuoti Auksė džiaugėsi neilgai. Po savaitės – praėjusių metų gruodžio 19 d. vakarą, Vilniuje, nereguliuojamoje Lizdeikos–Valakupių gatvių sankryžoje, Auksė pateko į eismo įvykį.

"Važiavau pagrindiniu keliu tiesiai ir iš šalutinio kelio dešinės pusės išlindo taksi automobilis. Pradėjau stabdyti – būčiau jam įvažiavusi į šoną, bet spėjau sureaguoti ir pasukau vairą į dešinę pusę. Nedaug trūko, kad atsitrenkčiau, bet jis tiesiog nuvažiavo, o aš, kai pasukau į dešinę, atsitrenkiau į bortus. Ten buvo tokios betoninės plytos, jos nebuvo pažeistos. Tiesiog labai stipriai apgadinau savo automobilį", – pasakojo ji.

Apie įvykusią nelaimę mergina pranešė policijai. Atvykus pareigūnams, Auksės laukė netikėtumas.  "Mane pasikvietė ir sako: "Panele, kokie jūsų reikalai su teise vairuoti?" Pasakiau, kad dabar jau gerai. Pareigūnai pasiteiravo, ar tikrai, ir pasakė, kad neturiu teisės vairuoti – taip rodo jų sistemoje. Nuėjau į "Regitros" interneto puslapį, suvedžiau savo asmens duomenis ir pareigūnams parodžiau, kad apribojimai man panaikinti. Jie sakė, kad jiems rodo kitaip. Paklausiau, ką jie man siūlo daryti. Patarė paskambinti į "Regitrą" ir išsiaiškinti", – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad išgirdo, jog iki vasario 1-osios ji negalės vairuoti, nes tą dieną vyks jos bylos posėdis.

Protokole, kuriuo su žurnalistais pasidalijo mergina, rašoma, kad administracinį nusižengimą ji įvykdė neturėdama teisės vairuoti transporto priemonės.

"Kai, būdama pradedančioji vairuotoja, prarado teisę vairuoti ir teisės vairuoti transporto priemones grąžinimo sąlygų neįvykdė, vairuodama automobilį BMW, Vilniuje, Lizdeikos–Valakupių gatvių nereguliuojamoje sankryžoje, kurioje vykdomi kelio darbai, ir ruožas, pažymėtas kelio ženklais Nr. 106 (Darbai kelyje), bei maksimalus leistinas greitis apribotas iki 30 km/val. Buvo neatsargi, nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio ir atsitrenkė į kelio nukreipiamąją gairę (kelio ženklas Nr. 149) taip apgadindama savo automobilį. Kelio gairė neapgadinta", – pažymima dokumente.

Kai įvyko eismo nelaimė, pašnekovė teigė rašiusi ir pasiaiškinimą, kuriame nurodė aplinkybes, kaip viskas nutiko – kad, važiuojant pagrindiniu keliu, iš šalutinio kelio atvažiuojantis vairuotojas nepraleido jos transporto priemonės ir taip sukėlė avarinę situaciją.

Painiava kilo po avarijos, kai pareigūnai apkaltino, kad mergina esą neturėjo teisės vairuoti, nors "Regitros" duomenų bazė rodė, jog vairuotojos pažymėjimas yra galiojantis. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Iš "Regitros" – į policiją

Gruodžio 20 d., sekmadienį, Auksė nuvyko į tądien dirbusią "Regitrą" Vilniuje, Perkūnkiemio gatvėje, pasiteirauti dėl nesusipratimo – kodėl gruodžio 12 d. jų darbuotojai, įsikūrę Lentvario gatvėje, teigė, kad ji atgavo teisę vairuoti ir gali už keliolikos minučių sėsti prie transporto priemonės vairo, o, įvykus eismo nelaimei gruodžio 19-ąją, pareigūnai tvirtino, jog tokios teisės mergina neturi.

"Patikrino ir pasakė, kad aš galiu vairuoti. Paklausiau, ką man dabar daryti, kai "Regitra" teigia, jog teisę vairuoti aš turiu, o jei man važiuojant sustabdys pareigūnai ir pasakys, kad tokios teisės neturiu. Pasiteiravau, ar "Regitroje" man gali atspausdinti dokumentą, įrodantį, kad turiu teisę vairuoti. Man pasakė, kad nežino, ką galėtų man atspausdinti, nes tokia situacija jiems pasitaikė pirmą kartą. Atspausdino porą dokumentų, kuriuose parašyta, kad jokių apribojimų nėra ir vairuoti galiu. Tada aš nuvažiavau į policiją, kad paklausčiau, kaip elgtis toliau. Į vidų neįleido dėl karantino, bet pareigūnui minimaliai papasakojau savo istoriją. Jis sako: "Tai tu vairuok, jei tau "Regitra" leidžia". Sakau: "Ar jūs juokaujate? Man pareigūnai pasakė, kad jei vairuosiu, gausiu baudą, nes neturiu tam teisės." Vieni sako vieną, kiti – kitą. Kur bėda, jei policijoje duomenys nesuvaikšto? Davė man kažkokį telefono numerį, kad kreipčiausi, ir išsiuntė namo", – pasakojo mergina.

Vytauto Petriko nuotr.

Kitą rytą paskambinusi nurodytu telefono numeriu ir nupasakojusi situaciją Auksė išgirdo, kad, norint viską išsiaiškinti, jai reikia atvykti į policijos komisariatą.

"Apsirengiau, išsikviečiau taksi ir ruošiausi važiuoti. Man vėl paskambino iš policijos ir pasakė, kad galiu nebevažiuoti, nes viską sutvarkė – galiu vairuoti, viskas gerai", – pasakojo mergina. Ji tikėjosi, kad ir byla bus nutraukta, nes problema – išspręsta.

Sulaukė skambučio

Sausį pradedančioji vairuotoja sulaukė skambučio, ar ši norės dalyvauti bylos nagrinėjime.

"Pasakiau, kad norėsiu. Paklausiau, kaip bus. Pasakė, kad jei su vairuotojo pažymėjimu viskas yra gerai, gausiu baudą už pažeidimą. Pasiteiravau, kodėl, juk aš padariau eismo įvykį bandydama išvengti avarinės situacijos, kurią sukėlė mano automobilio nepraleidęs taksi. Už ką turėčiau gauti baudą, jei nieko neapgadinau? Sako: "Tavęs nepraleido ir sukėlė avarinę situaciją? Ar buvo liudininkų?" Pasakiau, kad taip, nors įvykio dieną pareigūnai manęs to neklausė. Paprašė, kad mano draugė, kuri su manimi važiavo įvykus eismo įvykiui, parašytų savo paliudijimą. Ji parašė ir išsiuntė tyrėjai", – dėstė pašnekovė.

Jauna mergina neslėpė šiuo metu esanti nežinioje, kaip viskas rutuliosis toliau. Tačiau labiausiai ją piktina, kad duomenys iš "Regitros" sistemos apie jos atgautą teisę vairuoti nenukeliavo į pareigūnų matomą sistemą, ir dėl to situacija tapo sunkesne, nei galbūt turėtų būti. Auksė sakė besitikinti bent pareigūnų atsiprašymo dėl šios klaidos. Laukdama vasarį turimos nagrinėti bylos jauna vairuotoja atidėjo planus išvykti dirbti į užsienį ir liko Lietuvoje.

Techniniai nesklandumai

Aiškindamiesi Auksei nutikusį atvejį dienraščio žurnalistai kreipėsi į Vilniaus apskrities pareigūnus. Šie patvirtino, kad situacija jiems yra žinoma.

"Dirbant pasitaiko įvairių klaidų – kartais joms įtaką daro žmogiškasis faktorius, kartais – techniniai sistemų sutrikimai. Šiuo atveju iš tiesų pareigūnai patikrinę duomenų bazę nerado informacijos apie grąžintą vairuotojos teisę vairuoti. Galimai tuo metu vyko sistemos atnaujinimo darbai ar kiti trukdžiai ir duomenų bazėje nebuvo galimybės matyti naujo įrašo", – aiškino Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Julija Samorokovskaja.

Ji tvirtino, kad duomenys iš "Regitros" sistemos iš karto perkeliami į kitus registrus, todėl šie turėtų būti matomi iš karto. Tačiau pareigūnai pastebi, kad tais atvejais, kai vairuotojai baigia papildomo vairuotojų mokymo kursą ir teisė vairuoti jiems grąžinama, retkarčiais susiduriama su problemomis – duomenys registre ne visada būna matomi iš karto.

Aiškinasi aplinkybes

Paaiškėjo, kad Vilniaus apskrities pareigūnai panaikino po įvykio Auksei surašytą administracinio nusižengimo protokolą dėl vairavimo neturint tam teisės. Tačiau byloje, nagrinėtoje vasario 1 d., sprendimas kol kas nepriimtas, tikslinamos aplinkybės.

"Minėtoje situacijoje problema kilo ne vien dėl to, kad pareigūnai duomenų sistemoje nematė, jog vairuotojai grąžinta teisė vairuoti, o dėl to, kad minėta vairuotoja pateko į eismo įvykį, patyrė nuostolių. Tyrimo metu vairuotoja pateikė pareigūnams visus reikiamus dokumentus ir šis atvejis išspręstas, tačiau kitos tyrimo aplinkybės tikslinamos ir artimiausiu metu bus priimtas sprendimas", – detalizavo J.Samorokovskaja.


"Regitros" komentaras

"Kalbant konkrečiai apie jūsų skaitytojos situaciją, jei ji buvo įgyvendinusi visus teisės vairuoti susigrąžinimo reikalavimus ir kreipėsi į "Regitros" padalinį, kur užpildė prašymą bei susimokėjo už paslaugą, tuomet teisė vairuoti jai buvo sugrąžinta, t.y. vairuotojo pažymėjimas buvo vėl paskelbtas galiojančiu. Ši informacija iš karto atnaujinama ir vairuotojų registre, kurio duomenys taip pat teikiami policijai", – teigė "Regitros" atstovė Emilija Bardauskienė.

"Regitros" atstovų teigimu, sutrikimų keičiantis duomenimis sistemose pasitaiko retai. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Ji pabrėžė, kad sutrikimų keičiantis duomenimis, sistemose pasitaiko retai. Tačiau, siekiant išsiaiškinti konkrečią situaciją, būtina patikrinti duomenis identifikavus klientą. Todėl, kilus nesklandumams, vairuotojui reikėtų prisijungti prie portalo https://www.eregitra.lt/vepp-web/ ir skiltyje "Pateikti pastabą, pasiūlymą" palikti savo žinutę.

"Taip galėsime patikrinti informaciją ir, esant poreikiui, bendradarbiauti su policija, siekiant išspręsti susidariusią situaciją", – teigė E.Bardauskienė.

Primenama, kad vairuotojai apie savo vairuotojo pažymėjimo statusą, t.y. ar jis yra galiojantis, taip pat gali pasitikrinti "Regitros" interneto svetainėje https://www.eregitra.lt/viesa/iintervp/Index.php.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realistas

Realistas  portretas
Tokie paaiškinimai, kad kai kada atsiranda "klaidelės" tai nesuprantami. Jei tokios atsiranda - tai jas turi kuo skubiau ištaisyti ir sutvarkyti. O jei chirurgas papjautų per operaciją per nedidelę "klaidelę" tvarkos sergetoją ir paaiškintų - būna klaidelių mes žinom bet nieko nedarom ...

Anonimas

Anonimas portretas
baisu kaip regitra isduoda teises mergina bmw tai liga

>

> portretas
Pala,o kur pazeidimas? Kur teisingumo kriterijus? P.S Buvo toks anekdotas,-"kiek reikia, policinku, lemputes,kabinete, isukimui ...4 " .
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių