Pakaunėje paskleista Kalėdų dvasia nuvilnijo į kitus žemynus

Trys karaliai netrukus išsineš Kalėdų eglutes. Tačiau Kauno rajono savivaldybės skelbto konkurso nugalėtojai jau puoselėja naujas idėjas, kaip dabins žaliaskares kitais metais ar praėjusių švenčių puošmenas panaudos kitomis progomis. Ir visi vienbalsiai tvirtino: svarbiausia ne prizinė vieta, o tai, kad pavyko suteikti bendruomenei džiaugsmo.

Fiksavo ir rekordą

Kauno rajono savivaldybės iniciatyva, gruodžio pradžioje raginusi puošti lauko eglutes, dalytis jų nuotraukomis feisbuko paskyroje ir balsuoti už gražiausias, sulaukė didžiulio susidomėjimo. Nuotraukas siuntė pakaunės įstaigos, organizacijos, bendruomenės ir gyventojai.

"Sulaukėme gausybės laiškų su skirtingomis, bet šiluma ir jaukumu dvelkiančiomis Kalėdų eglių fotografijomis. Konkurse dalyvavo eglutės, kurias gyventojai ir bendruomenės papuošė lauke, todėl jos džiugina ne tik kūrėjus, bet ir kaimynus, praeivius. Kalėdų eglučių galerija feisbuke grožėjosi daugiau kaip 112 tūkst. žmonių! Tai 2020 m. Kauno rajono bendruomenės feisbuko paskyros rekordas. Kalėdos – ne sporto varžybos, todėl ir šiuo konkursu siekėme skatinti ne konkurenciją, o kūrybiškumą ir džiugią nuotaiką. Juk siaučiant pandemijai, šilumos ir šviesos visiems labai reikia", – sakė Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Iki gruodžio 21 d. 12 val. feisbuko paskyroje vyko balsavimas, o prieš šv.Kalėdas paskelbti konkurso rezultatai. Pirmąją vietą ir 500 eurų piniginį prizą laimėjo 2 091 patiktuką surinkęs Neveronių bendruomenės centras, prie Kalėdinio pašto išrikiavęs net keturias gražuoles eglutes. Antroji vieta ir 300 eurų čekis (2 065 patiktukai) atiteko Ringaudų bendruomenės centrui už tradicinę žaliaskarę, o trečioji ir 100 eurų piniginis prizas (1 043 patiktukai) Batniavos bendruomenei, sukūrusiai "Spalvotą pūgą".

Originalumas: snaigės ir papildomos šviesos Lietuvos šimtmečio bokštą pavertė „Spalvota pūga“.

Sulaukė Kalėdų Senelio atsakymų

"Norėjome ne tik papuošti gyvenvietę, bet ir nustebinti vaikučius, turėti grįžtamąjį ryšį su bendruomene. Viena eglutė tėra grožis važiuojant pro šalį ar einant. Todėl ir nusprendėme padaryti Kalėdinį paštą. Jis užregistravo per 100 laiškų ir visi parašiusieji gavo personalinius atsakymus iš Kalėdų Senelio. Juos vaikams vakarais rašydavo Kalėdų Senelio pagalbininkai. Kai kurie norėjo sulaukti Kalėdų Senelio skambučio, ir jis vaikučiams paskambino", – pasakojo Neveronių bendruomenės centro pirmininkas Laimonas Teresa.

Šįkart Neveronių bendruomenės centras apsiribojo seniūnijos teritorijoje gyvenančiais mažyliais, tačiau jau planuoja, kad kitais metais laiškai galbūt pasieks ir vienišus garbaus amžiaus neveroniškius, laišką Kalėdų Seneliui galės parašyti ir atsakymą gaus ir kitų vietovių vaikučiai.

Idėja: arką ringaudiškiai ketina išpuošti ir Šv.Valentino dienai.

"Norėjome Kalėdinį paštą padaryti skoningą ir gražų, todėl įgyvendinti idėją šiek tiek užtruko: vieni pagamino pašto dėžutę, kiti ją skoningai apipavidalino, treti surentė tvorelę, dar kiti papuošė eglutes. A.Virbickienės ūkis "Sodo rožė" padovanojo girliandų, noriai talkino Neveronių seniūnija ir Neveronių laisvalaikio salė. Visi sutelktai dirbome ir dalijomės teigiamomis emocijomis, jos mums teikė didžiausią įkvėpimą", – tvirtino L.Teresa.

Kalėdinio pašto namelį šventinės nuotaikos kūrėjai apsupo keturiomis eglutėmis, taip buvo sukurta mistiška miško aikštelė. "Teko stebėti mažylių reakcijas, jie, patekę į tokią jaudinančią atmosferą, iš džiaugsmo net imdavo šokinėti", – šypsojosi Neveronių bendruomenės centro pirmininkas.

Kalėdinį paštą neveroniškai uždarė Kūčių išvakarėse, nes atsakymai jau nebūtų spėję pasiekti iki šv.Kalėdų, o pašto namelį nuims ir eglutes nupuoš per Tris karalius.

"Džiaugiamės pirmąja vieta, tačiau dar labiau džiaugiamės bendruomenės pademonstruotu solidarumu ir atkaklumu einant link pergalės. Tikrai nesitikėjome tokio skaičiaus patiktukų, jis mus nustebino. Dar labiau nustebino, kad Kalėdų dvasia pasklido gerokai plačiau, o žinia apie mūsų projektą nuvilnijo per įvairias Lietuvos vietas, gavome palaikančių žinučių net iš Kanados, Australijos, Norvegijos ir kitų šalių", – džiaugėsi L.Teresa.

Pasirinko tradicinę eglutę

"Paskelbėme feisbuko paskyroje, kad renkame paramą, nes norime bent kartą papuošti gražią eglutę. Situacija Lietuvoje liūdna, norėjome, kad bent žaliaskarė džiugintų Ringaudų gyventojus. Ankstesniais metais ji būdavo kreiva šleiva su penkiais žaislais. Sulaukėme įvairių komentarų: vieni purkštavo, kad eglutės puošimas prieš šventes – seniūnijos reikalas, kiti tyliai aukojo lėšų", – gruodžio pradžios nuotaikas prisiminė Ringaudų bendruomenės centro pirmininkė Rūta Slivinskienė.

Ringaudų bendruomenės centrui pavyko surinkti 700 eurų, ši suma buvo išleista žaisliukams įsigyti, o seniūnija nupirko girliandas. Kieme augusią eglę bendruomenės reikmėms padovanojo šios seniūnijos gyventoja, kita paskolino arką, o bendruomenės centro nariai viską papuošė. Norint pamatyti Ringaudų žaliaskarę, net nereikėjo eiti iš namų: bendruomenės narys sukūrė šventinį filmuką ir įkėlė jį į jutubą.

"Labiausiai džiugina tai, kad bendruomenė susivienijo ir atliko šį gražų darbą. Neapsakomas džiaugsmas, kad mes patys sau sukūrėme stebuklą. Antra vieta konkurse bet kokiu atveju mums yra pirma, mums mūsų eglutė gražiausia. Apskritai, šiemet graži visa aikštė. Džiaugiamės šia diena ir kol kas negalvojame, kaip aikštę puošime kitąmet. Bet jei savininkė dar leis pasilikti arką, ją papuošime Valentino dienai, bandysime įvesti tradiciją aikštę papuošti kiekvienai šventei. Tačiau visa tai – dar tik pamąstymai, juk nežinome, kada vėl galėsime būriuotis ir švęsti kartu", – sakė R.Slivinskienė.

Išsiskiria originalumu ir tvarumu

Trečiąją vietą užėmusi Batniavos bendruomenės šventinės puošybos idėja išsiskiria originalumu ir tvarumu. Anksčiau Bubiuose būdavo puošiama gyva eglė, tačiau prieš porą metų ji nulūžo. Jau pernai Batniavos bendruomenė aikštėje prie seniūnijos sukūrė eglę iš malkų, o šiemet vietos menininko Tado Vosyliaus Lietuvos šimtmečio bokštas virto "Spalvota pūga".

"Patys pagaminome žaisliukus, patys papuošėme bokštą. Ypač vaikams patiko užeiti į jaukų vidų, tačiau smalsūs buvo ir suaugusieji. Aišku, mūsų gyventojai laikosi karantino reikalavimų, nesibūriuoja, tačiau išėję pasivaikščioti nepraleidžia progos nusifotografuoti "Spalvotos pūgos" fone. Teigiamos emocijos liudija – rezultatas pasiektas", – džiaugėsi Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis.

Nors Lietuvos šimtmečio bokštas Bubių centre nuo pat pastatymo šviečia šalies vėliavos spalvomis, šiųmetėms šv.Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms buvo įrengtas papildomas apšvietimas. "Galvojame, kad šventiškiau bokštas švies ir per kitas šventes – Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją", – sumanymus atskleidė seniūnas.

Prizą teko išskaidyti

Savo piniginį prizą įsteigęs meras Valerijus Makūnas labiausiai vertino kūrybiškumą ir bendruomeniškumą. Meras sakė, kad jam buvo labai sunku apsispręsti, todėl savo prizą padalijo į tris dalis: 200 eurų skirta originaliai Batniavos bendruomenės eglutei, kitas 200 eurų čekis atiteko Kristinos Rimkuvienės šeimai, kuri jau penkerius metus džiugina Šlienavos gyventojus šviečiančiu 25 m "Eifelio bokštu", o 100 eurų premija – Pagynės bendruomenės centrui už spindinčią, daug kruopštaus rankų darbo pareikalavusią eglę.

Tradicija: Rimkų šeima jau penkerius metus Šlienavos gyventojus džiugina šviečiančiu 25 m „Eifelio bokštu“.

"Buvo gražu stebėti, kad puošiant eglutes susitelkė Batniavos, Kulautuvos, Domeikavos, Neveronių, Ežerėlio seniūnijų, bendruomenių centrų ir laisvalaikio salių atstovai", – pasakojo E.Mališauskas.

Į savo miestelių puošybą ypač aktyviai įsitraukė Raudondvario, Ringaudų, Panevėžiuko, Pažėrų, Lapių ir Pagynės bendruomenės. Išradingumu pasižymėjo ir gyventojai: Kristina Rimkuvienė su "Eifelio bokštu", Jurgita Vyštartienė, į kūrybinį procesą įtraukusi du keturkojus draugus, mažoji Austėja Sinkevičiūtė, atradusi būdą, kaip sukurti eglę jos neturint. Smagiai nuteikė Gražvitos Kazakovienės "Besmegenių fiesta", Zapyškio angelai, Gailos Tulušienės kūryba.

Pastangos: spindinti Pagynės bendruomenės centro eglutė pareikalavo daug kruopštaus rankų darbo.

Išskirtines rankų darbo puošmenas sukūrė Rita Chaladauskienė su sūnumi, taip pat Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinukai. Komplimentų verti ir autentiški papuošalai, kuriais spygliuočius padabino Pilėnų g. 2-ojo namo gyventojai ir Laima Trapeckienė iš Voškonių.

"Apgailestaujame, kad pirmą kartą organizuotame konkurse nepavyko išvengti nesklandumų. Atsiprašome, jei kažko svarbaus nepastebėjome. Ačiū visiems už kūrybiškas idėjas, susitelkimą ir skleidžiamą šventinę nuotaiką. Atsiradus laikinų ribojimų judėti, jūsų nuotraukos suteikė galimybę virtualiai pamatyti ir saugiai pasigrožėti nuostabiai pasipuošusiu Kauno rajonu. O mūsų kraštas yra nuostabus pirmiausia todėl, kad jame gyvena kūrybinga ir draugiška bendruomenė", – džiaugėsi Kauno rajono mero patarėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Kiek originalių idėjų vis dėlto turi žmonės. Smagu matyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių