Širsta dėl saviizoliacijos nesilaikančio kaimyno: iškvietus policiją, ėmė grasinti

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į redakciją kreipėsi kaunietis Vytautas – pasak vyro, jo kaimynas rugpjūčio pabaigoje grįžo iš Jungtinės Karalystės, tačiau nesilaiko privalomos dviejų savaičių saviizoliacijos. Pilietiškas vyras ne tik užfiksavo kaimyną vaikštantį į parduotuvę, bet ir apie incidentą pranešė policijai. Dėl šio savo veiksmo kaunietis net sulaukė grasinimų.

Kaip portalo žurnalistams pasakojo Vytautas, apie neseniai iš Jungtinės Karalystės grįžusį ir saviizoliacijos nesilaikantį kaimyną pareigūnams jis pranešė rugpjūčio 30 dieną. „Pamačiau, kad jis eina į maisto prekių parduotuvę Panemunėje. Nufilmavau jį, o grįžęs namo iškviečiau policiją. Pareigūnai atvažiavo, iš mano telefono persikėlė filmuotą medžiagą ir pasakė, kad elektroniniu paštu bus kreiptasi į kaimyną ir jam bus paskirta bauda“, – pasakojo kaunietis.

Vytautas nusprendė paklausti pareigūnų, ką jam reikėtų daryti, jeigu dar kartą pamatys privalomos saviizoliacijos nesilaikantį kaimyną. „Sakiau: esu tikras 100 procentų, kad jis nesilaikys režimo. Jie patarė iškart kviesti policiją“, – pareigūnų patarimus prisiminė Vytautas.

Jie atėjo aiškintis santykius pas mane – kaip aš drįstu prie jų kabinėtis, pažeidinėti jų privatumą. Po kiek laiko trečią kartą iškviečiau policiją – bet jie jau net nebeatvažiavo.

Tačiau dar tą pačią dieną kaunietis į saviizoliaciją ranka numojusį kaimyną sutiko dar kartą. „Kieme buvau kemperyje, sėdėjau ant lovos, jis atėjo, atidarė kemperio duris ir keikdamasis pradėjo su manim kalbėti: tau bus kapiec, aš sutvarkysiu tave, nesielgsi šitaip. Puoliau filmuoti – palydėjau jį iki namų filmuodamas. Grįžęs į kemperį paskambinau Bendruoju pagalbos numeriu 112 ir kviečiau policiją. Atsiliepęs žmogus sakė, kad įvykį perduos policijai ir jie priims sprendimą. Bet antrą kartą niekas neatvažiavo“, – situaciją komentavo Vytautas.

Saviizoliacijos nesilaikantis vyras/Skaitytojo Vytauto nuotr.

Tos pačios dienos – rugpjūčio 30-iosios – vakarą kaunietis kaimyną sutiko trečią kartą. „Vakare sutikau koridoriuje. Atvažiavo pas jį ir jo brolis. Jie atėjo aiškintis santykius pas mane – kaip aš drįstu prie jų kabinėtis, pažeidinėti jų privatumą. Po kiek laiko trečią kartą iškviečiau policiją – bet jie jau net nebeatvažiavo“, – kritikos strėles dėl pareigūnų abejingumo leido vyras.

Kaunietis piktinosi neatsakingu kaimyno elgesiu. Pasak Vytauto, žmogus turėtų pagalvoti ir apie artimuosius ir kitus asmenis, kuriems galimai kelia grėsmę. „Jo mama dirba, yra rizikos grupėje“, – kalbėjo Vytautas.

Vyras sutiko pasidalyti ir vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip jo užfiksuotas kaimynas eina link parduotuvės, o pamatęs, kad yra filmuojamas – sutrinka ir skuba užsidengti veidą. Kitame vaizdo įraše saviizoliacijos režimą pažeidžiantis kaimynas užfiksuotas stovintis judrioje gatvėje.

Susisiekus su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičiene, buvo patikinta, kad pareigūnai apie saviizoliacijos nesilaikantį asmenį pranešimus gavo kelis kartus. „Minimu adresu nuo rugpjūčio 30 d. iki šiandienos gauti devyni pranešimai. Penki (du rugpjūčio 30 d., vienas rugpjūčio 31 d., vienas rugsėjo 1 d. ir vienas rugsėjo 7 d.) iš jų dėl asmens, kuris grįžo iš užsienio ir galimai nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, kiti keturi – dėl triukšmo, įvykių, susijusių su nesutarimais tarp kaimynų“, – vardijo O. Vaitkevičienė.

Šiuo metu nutarimas dar nepriimtas, bauda nepaskirta.

Policijos atstovė teigė, kad rugsėjo 3 dieną pradėta administracinio nusižengimo teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinio nusižengimo kodekso 526 straipsnio trečią dalį: straipsnio pirmoje dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo vieno tūkstančio penkių šimtų iki šešių tūkstančių eurų.

„Šiuo metu nutarimas dar nepriimtas, bauda nepaskirta“, – informavo O. Vaitkevičienė.

„Pareigūnai saviizoliacijoje esančius asmenis tikrina ne tik sulaukę skundų iš gyventojų. Nuolat atnaujinami sąrašai apie saviizoliacijoje esančius asmenis, šia informacija dalinamasi su teritoriniais policijos komisariatais, kurie, pagal turimas pajėgas ir jų užimtumą, formuoja aktyvioms pajėgoms užduotis ir tikrina tiek vykdami į vietą, tiek papildomai asmenims skambindami ir telefonu. Per dieną, žinoma atsižvelgiant į galimybes ir resursus, patikrinama iki maždaug 100 asmenų. Gyventojai, fiksuojantys galimus saviizoliacijos pažeidimus, gali informuoti policijos pareigūnus, vaizdinę medžiagą ir informaciją perduoti per elektroninę policijos paslaugų sistemą arba informuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistus“, – kovos su neatsakingais piliečiais priemones vardijo O. Vaitkevičienė.

NVSC atstovai portalo žurnalistams tvirtino, kad saviizoliacijos laikymosi pažeidimus ir laikymąsi fiksuoja pareigūnai. „Pagal adresą neturime galimybės patikrinti, ar yra izoliuojamų asmenų. Asmenų, grįžusių iš užsienio, kuriems privaloma saviizoliacija, izoliacijos sąlygų laikymąsi kontroliuoja policija. Nustačius izoliacijos sąlygų laikymosi pažeidimų, pradedama administracinio nusižengimo teisena“, – NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė


Šiame straipsnyje: skaitytojo naujienaKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaprivaloma saviizoliacijasaviizoliacijos nesilaikymasneatsakingas elgesyspagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

[

[ portretas
del visuomenes saugumo pandemijos metu privalau pranešti: pasisaugokit tokio išsigimėlio Aivaro Znamensko, gyvenančio Taikos pr.84-4, važinėjančio juodu automobiliu BMW XS valst. nr. LYE 489, kuris pasiveja žmogų lauke prie parduotuvės ir spjauna jam ant veido grasindamas apkrėsti virusu, už tai kad žmogus drįso jam ir jo šliundrai Simonai pasakyti pastabą kad jie laikytūsi atstumo prie kasos, išsigimėliui Znamenskui policija už tai jau yra surašiusi protokolą nr. 24-ANR_P-1056-2020...už tokią situaciją šalyje galit "padekoti" tokiems kaip Znamenskas....iveskit į googla Znamenską, pamatysit kur dirba tas išsigimėlis.. pasidalinkit šiuo pranešimu su kuo daugiau žmonių...

Jh

Jh portretas
Ne kaimynais gaidys,slykstus padaras tokius tik bausti už skundimus yra įstatomas ilgiems šlykštynes aš manau kad tokiems dievas padės ateityje šliuzus reikia ...

rapolas

rapolas portretas
Va dėl tokių gryžusių "MOROZŲ" visi vargt turi.Tiems silkių žarnų valytojams atrodo, kad jie visagaliai ir ant nustatytos tvarkos nusispjaut... Geriau jau jie ten ir bezdėtu.
VISI KOMENTARAI 68

Galerijos

Daugiau straipsnių