Parodoje „Inno panorama 2019“ – inovatyvūs sprendimai ūkiui

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijoje prasidėjo inovacijų paroda „Inno panorama 2019“, truksianti tris dienas. Parodos metu pristatomos naujausios technologijos, skirtos palengvinti ūkininkų darbą bei paskatinti regionų plėtrą.

Atidarymo akimirkos

Ketvirtadienį Akademijoje startavo įvairias inovacijas ir naujoves vienijanti paroda „Inno panorama 2019“. Renginyje dalyvauja daugiau nei 300 dalyvių, kurie pristato naujausius išradimus. Pastarieji palengvins darbą ne tik stambiesiems ūkininkams, bet taip pat ir leis atrasti būdų, kaip padėti mažiau išvystytiems Lietuvos regionams.

„Šių metų parodos šūkis – sprendimai regionų plėtrai. Norima, kad būtų išvystyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet visi regionai galėtų augti tolygiai. Čia po vienu stogu apjungėme verslo įmones, mokslo, viešojo sektoriaus nevyriausybinių organizacijų atstovus. Parodos akcentu taps „Inovacijų alėja“, į kurią tikimės ateityje matysime dar augiau dalyvių, kurie pristatys naujoves“, – atidarymo metu kalbėjo VDU Žemės ūkio akademijos kancleris Antanas Maziliauskas.

Atidarymo metu vertingiausius eksponatus parodoje demonstruojančios įmonės ir organizacijos, eksponatų vertinimo komisijos sprendimu, apdovanotos parodos medaliais ir diplomais.

Parodos „Inno panorama 2019“ tikslas – lankytojams pademonstruoti moderniausią žemės ūkio techniką ir technologijas, aplinkos priežiūros ir aplinkosaugos naujoves, inovatyvaus biožaliavų panaudojimo pavyzdžius, kurie gali būti panaudoti nuo šių žaliavų įdarbinimo jėgainėse iki funkcinio maisto. Taip pat pristatomi rekreacijos objektai, socialiniai verslai, teikiamos konsultacijos apie viešąją paramą inovacijų plėtrai.

Pristatomos naujovės

Parodoje išrikiuota technika, pristatyta įvairių stendų, o konsultantai pasiruošę apie savo išradimus bei rinkos naujoves pasakoti visiems susidomėjusiems. Akis užkliūna už stendų, kuriuose pristatomos išmaniosios technologijos, kurios integruojamos į ūkius.

„Pristatome išmanią programinę įrangą, su kurai galima matyti savo pasėlius jei naudojami purkštukai, kombainai. Štai azoto sensoriai realiu laiku pagal augalo spalvą mato, kuriuose lauko plotuose kiek trąšų reikia purkšti. Kombainai matuoja drėgmę, trąšų kiekį ir taip sudaromas lauko žemėlapis. Visus duomenis apdoroja programinė įranga ir leidžia agronomui spręsti, ką kitais metais daryti, kaip optimizuoti kaštus“, – kalbėjo bendrovės „Agrokonceno technika“ atstovas Tomas Ragauskas.

Kitame stende taip pat siūloma stebėti pasėlius, sudaryti augalų žemėlapį, pagal kurį nustatoma, ko jam trūksta. Tik šiuo atveju siūloma laukus stebėti bepiločio orlaivio ir specialių kamerų pagalba.

„Hiperspektrinės kameros pagalba vykdomi laukų stebėjimai. Mes žiūrime, kiek augaluose yra mikro ir makro elementų. Tai inovatoriška technologija ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Šiai dienai mes elementus galime matyti rapsuose, kviečiuose, miežiuose. Pradėjome daryti bandymus ir su bulvėmis. Toks stebėjimas leidžia sumažinti nereikalingų trąšų pylimo, taip pat gelbėja, jei augalo išvaizda pasikeitė, tuomet galime matyti, ko jam trūksta“, – pristatė bendrovės „Agrifood Lithuania“ vadovė Kristina Šermušknytė-Alešiūnienė.

Tačiau parodoje galima atrasti ir paprastesnių, tačiau buičiai reikalingų prietaisų. Štai naujosios žoliapjovės demonstruoja naujas vejos pjovimo galimybes. Yra ir įrankių, trąšų ir kitų prietaisų pristatymo stendų.

Parodoje atskiras paviljonas skirtas amatininkams bei gyvūnų augintojams, kurie siūlo ne tik įsigyti kokybiškos vilnos, tačiau ir pasigrožėti išskirtinėmis naminių paukščių ar triušių veislėmis.

Praktiškos žinios

Parodos lankytojai gali gauti daug praktiškų žinių apie saulės, vėjo ir kitus atsinaujinančius energetikos išteklius. Organizatoriai nemažai dėmesio skiria švietėjiškai programai.

Parodos lankytojai gali nemokamai dalyvauti įvairios tematikos seminaruose, kuriuose – žinios ir apie pluoštines kanapes, ir ekologiškas statybas ar vertikali žemdirbystė.

Šių metų šviečiamosios programos naujiena – dalis renginių keliasi tiesiai į pagrindinį parodos paviljoną, kur įkurtoje diskusijų erdvėje lankytojai galės bendrauti su seminarų lektoriais. Čia pat veiks „B2B zona“, kurioje vyks konsultacijos su konkrečių sričių ekspertais. Parodos lankytojai, norintys patekti į konsultacijas, turės iš anksto užsiregistruoti parodos interneto svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių