Pašaukimas, nulemiantis ateitį (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

3. DALIA LAPĖNIENĖ – Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, veikiančios kaip daugiafunkcis centras, direktorė, kurios vadovaujamoje mokykloje daug dėmesio skiriama visų socialinių grupių poreikiams. Mokyklos veikloje vadovaujamasi bendruomeniškumo, pilietiškumo, dvasingumo, intelektualumo, kūrybiškumo vertybėmis, derinamas tradicinis akademinis ugdymas ir inovatyvus informacinių technologijų integravimas.

Pagarba mokytojo profesijai

D.Lapėnienė neslėpė, kad turėjo abejonių, ar dalyvauti projekte, tačiau projekto metu ne tik ji kitiems tapo atradimu, bet ir jai pačiai netrūko atradimų.

"Niekada nesitikėjau tokių atsiliepimų ir vertinimų ne tik iš artimųjų, bet ir iš kolegų, sutiktų bendrose projektinėse, kitokiose ugdymo veiklose ir man asmeniškai esančių autoritetais. Dirbu taip, kaip suprantu ir kaip manau, kad yra reikalinga, todėl šis viešas vertinimas labai sustiprina ir motyvuoja", – prisipažino mokyklos vadovė.

Ji aiškino, kad dirbdama kasdienį darbą, kurį myli ir mato jame prasmę, yra įsipynusi į kasdienių sprendimų, tikslų įgyvendinimo verpetą, tad neturėjusi progos susimąstyti, įsitikinti, kaip visa tai atrodo kitiems, iš šalies.

D.Lapėnienė atkreipė dėmesį, kad į dešimtuką, o vėliau ir į finalą pateko įvairių profesijų ir socialinių grupių moterys, jaunimo atstovė. "Gražus Andrėjos Veličkaitės (beje, ir mano buvo tokia mergautinė pavardė) poelgis rodo, jog Lietuva tikrai turi perspektyvą, nes yra tokio puikaus jaunimo. Tokiems jaunuoliams, kaip Andrėja, ir priklauso ateitis", – apie kitą finalininkę kalbėjo kaunietė.

D.Lapėnienė sakė esanti maloniai nustebinta aktyviu balsavimu šiame projekte apskritai ir tuo, kad vertinama pedagogo profesija. Į projekto finalą jau ne pirmus metus išrenkamos švietimo bendruomenių atstovės, o tai, anot finalininkės, rodo pagarbą mokytojo profesijai.

Skatina pozityvumą ir suvokimą

D.Lapėnienę žavi, kaip Kaunas suderina garbingą savo istoriją ir modernumą. Tad ne veltui šis senos kultūros miestas kartu yra ir būsimoji "Europos kultūros sostinė 2022". "O jame ir švietimo darbuotojų veikla ypač svarbi!" – dėkojo moteris visiems už tai, kad pati ir kolegos sulaukė tokio palaikymo.

"Metų kaunietės" projektas, anot jos, iškelia aikštėn moterų reikšmę šiandieninei visuomenei. "Ne veltui sufražisčių judėjimo pradininkė, pasisakiusi už lygias moterų teises ir už jų teisę balsuoti, Emma Goldman kilusi iš Kauno (1869–1940)", – pastebėjo mokyklos vadovė.

Anot jos, šis projektas, skatina kauniečius pagalvoti, matyti, aptarti ir dalyvauti kitokioje pilietinėje veikloje. "Kartu mums, pasiūlytiesiems, sutvirtina jausmą, kad tai, ką darai, kuo tiki, kam skiri savo laiką ir jėgas, – svarbu, prasminga aplinkiniams. Kartu formuoja pozityvesnį matymą ir gyvenimo prasmės suvokimą, plečia jaunosios kartos akiratį", – dėstė D.Lapėnienė.

Mokytojo ir mokinio santykis – dažnai trumpas, bet galintis nulemti žmogaus gyvenimą.

Didžiulė atsakomybė

Mokyklos vadovė įsitikinusi, kad pedagogika yra viena iš pačių svarbiausių profesijų. "Man labai svarbu yra tikras žmogaus santykis su žmogumi. Dirbdamas mokytoju matai vaiką tokį, koks jis yra, – su jo emocijomis, elgesiu, pasirinkimais. Mokytojas dažnai gali daryti įtaką vienokiam ar kitokiam elgesiui, atsižvelgdamas į to priežastis, tad mokytojo ir mokinio santykis – dažnai trumpas, bet galintis nulemti žmogaus gyvenimą", – įsitikinusi D.Lapėnienė.

Ji kalbėjo, kad mokytojo darbe viskas tikra, nėra dirbtinumo ar vaidybos, pedagogas padeda vaikams ugdytis tas vertybes, kurios, jų manymu, yra svarbiausios šiandienos žmogui.

"Mane motyvuoja iššūkiai, susiję su asmenybės atradimu, pastebėjimu, pastūmėjimu skleistis", – atkreipė dėmesį moteris.

Mokytojo darbas, anot jos, ypatingas tuo, kad jis ateina ugdyti ne tik dalykinės kompetencijos, bet dar labiau – bendrųjų kompetencijų, t.y. bendradarbiavimo, iniciatyvumo, kūrybiškumo, mokėjimo ir noro mokytis ne tik mokykloje – visą gyvenimą, ir tai yra tikroji šio pašaukimo vertė.

D.Lapėnienės vadovaujamoje mokykloje dirba daug pasaulinio tinklo MICROSOFT švietimo technologijų ekspertų, kurie taiko IT, įgyvendina į STEM orientuotą ugdymą, globalaus švietimo projektus, kūrybiškai įtraukia mokinius į fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos ugdymo veiklas.

"Mokykla yra tokia, kokia yra ir Lietuvos visuomenė, štai kodėl labai svarbu išmokyti mokinius bendrauti ir bendradarbiauti su įvairiais žmonėmis", – įsitikinusi mokyklos vadovė.


Nugalėtoją kviečiame rinkti iki kovo 3 d. 12 val.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“, "Bosca" (be alkoholio).

Renginio automobilis: naujasis "Peugeot 2008".

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija Jenukevičienė

Marija Jenukevičienė portretas
Žaviuosi, vertinu, myliu!! Balsuokit už nuostabią kaunietę!

Živilė

Živilė portretas
Šaunuolė,Dalia L.,visą gyvenimą veikli ir rūpestinga!

ramunas

ramunas portretas
Sveiki.Mano Ramūno Šulco dukterį pagrobė 2011 metų gruodį jos vardas Smiltė pavardė dabar pakeista Švegždaitė buvusi Šulcaitė.Veiksmas vyko Charlie picoje...Ginkluotas Tomas Kuzma man grąsino pistoletu priglaudęs prie nugaros sakė jeigu nepasirašysiu tevystes atsisakymo sutarties mirsiu.Dalyvavo šitam nusikaltime taip pat ir Kazimieras Lebionka..,Jolanta Švegždienė ir Arūnas Švegždys ,Germa Kuzmienė ir Vygantas Kuzma...Korumpuoti pareigūnai taip pat dalyvavo dukters nusavinime(grobime) juos papirko Kazimieras Lebionka,Kuzmai, ir kiti priešai.Mano dukra iki šios dienos yra išnaudojama net seksualiai.. mušama ir įtariu prievartaujama.Būkit geri padėkit kovoti su gangsteriais ir nusikalteliais jeigu galite.. Lietuvoje klesti korupcija , o mane sužlugdė mafija ir aš negaliu surasti net darbo ,sužlugdė iki benamio .... būkit geri padėkit jei galit...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių