Paslapties šydas skleidžiasi: kaip atrodys Kauno Kalėdų eglė

Šiemet Kauno Kalėdų eglę ir šventinę nuotaiką Rotušės aikštėje vėl kurs tekstilininkė Jolanta Šmidtienė, kurios idėjos, originalumas ir kruopštumas stebina jau daugybę metų. Tiksli šiųmetė tema dar nesuformuluota, tai palikta rinkodarai, bet kryptis – aukštyn: „Žvaigždžių takais“, „Pasivaikščiojimas žvaigždėse“.

„Realiai eglės dar nėra, bet mintyse ji buvo dar pernai suplanuota“, – „Kauno dienai“ pasakojo kūrėja. Visos reikalingos medžiagos, apšvietimo elementai jau parsivežti į dirbtuves. „Gaminami šablonai dekoracijoms. Vyksta procesas“, – apibūdino J.Šmidtienė.

Dalyvaudama konkurse dėl Kalėdų miestelio ir eglės menininkė su kūrybine komanda miestui pateikė pasiūlymą su konkrečia suma, kurios dabar negalės viršyti.

Paklausta, ar dėl pakilusių kainų teks kažką keisti, ieškoti ekonomiškesnių sprendimų, kaunietė sakė, kad laikysis pradinio plano. „Dabar viskas yra brangiau, daug brangiau, bet turime tilpti į tą kainą, kitaip neišeina. Pigiau dirbsime“, – komentavo tekstilininkė. Kalėdų eglės, Rotušės aikštės papuošimo idėjos ir joms įgyvendinti numatyti skirti 160 tūkst. eurų.

Procesas: J.Šmidtienė jau kuria naująją Kauno Kalėdų eglę. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Pasiruošimui jau įdėta darbo ir investicijų. Ką ji mano apie kalbas, kad šiemet Kaunui reikia kuklesnių dekoracijų, gal visiškai pakaktų didelės natūralios žaliaskarės, ant kurios miestiečiai sukabintų savo atsineštus žaisliukus?

„Nesuprantu. Žmonės keistuoliai. Ką reiškia žaliaskarė? Mažą eglutę pastatyti? Dovanoju eglę, auga kieme, nusipjaukite. Pabandykite. Pamatysite, kiek tai kainuoja. Didžiulius pinigus. Visų pirma, reikia technikos jai nupjauti, parvežti, pastatyti taip, kad stovėtų mėnesį. Žmonės galvoja, kad tokiu atveju eglė atskristų? Išlaidos transportavimui, technikai ir yra pagrindinės. Visa tai kainuoja, ant kupros nenuneši“, – bandė skaičiuoti J.Šmidtienė.

Žvaigždžių eglės aukštis bus toks pats kaip ir ankstesnių Kauno Kalėdų eglių – 24 m. Bus tvirtinama ant to paties stacionaraus stovo. Kaip ir priklauso žvaigždynų temai, bus spindesio, tačiau ir įvairios subtilios spalvinės žaismės.

Mane įkvėpė M.K.Čiurlionis. Tai nebus tiesioginės citatos, bet komponavimas, spalviniai akcentai… Žvaigždžių takais. Bus šilta.

„Kokios dekoracijos? Mane įkvėpė M.K.Čiurlionis. Tai nebus tiesioginės citatos, bet komponavimas, spalviniai akcentai… Žvaigždžių takais. Bus šilta“, – į detales šiek tiek leidosi kaunietė.

J.Šmidtienei kurti Kauno Kalėdų egles patikima jau dešimtmetį. Išimtis buvo tik 2017-ieji.

Nemažai Kauno viešųjų erdvių Kalėdų laikotarpiu mirga šventinėmis švieselėmis. Kauno miesto savivaldybė teigė, kad šiemet visa tai bus peržiūrėta – ieškoma būdų, kaip taupyti elektrą. Šviečiančių dekoracijų gal bus ir mažiau, gal jos bus ne tokios ryškios, kiek pritemdytos, bet miestas tikrai pulsuos Kalėdų dvasia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To tadas

To tadas portretas
Ui tu kvailys. A tau 6 aukstalipių reik ir savaitei jiems darbo apkarstuti eglę. Klaunas jei nesupranti per 8 val. Kiek du žmonės padarys. Vienas su bokšteliu važinėdamas aplin su vienu žmogum bokštelyje ir medžiagom. O yra kad pats vienas iš bokštelio valdai viską ir važiuoji ir pasikeli kur nori.

TIKRAI

TIKRAI portretas
ŠIŲ DIENŲ KONTEKSTE,KADA VYKSTA KARAS,KADA KYLA ENERGIJOS KAINOS IR DAR DAUG VISOKIŲ DALYKŲ YRA APLINK,TAI,MANAU,KAD TIKRAI PAKAKTŲ PAPRASTOS IR KUKLIOS EGLUTĖS.TIKRAI NEIŠLEISTŲ SAVIVALDYBĖ 200 000 AR DAUGIAU EURŲ.AIŠKU,KAD ČIA YRA KORUPCIJOS ELEMENTŲ...AŠ NIEKO NETURIU PRIEŠ MENO ŽMONES...BŪTŲ GERAI JEIGU TAI SUPRASTŲ MIESTO galva.DEJA...

mano nuomonė

mano nuomonė portretas
Atvirai kalbant kiekvienais metais gėda, kai iš kažkokių atliekų bandomas sukurti " stebuklas". Darbo daug, pinigai kosminiai. Rezultatas apgailėtinas. Gali visai nepuošti. Nepasigesiu visiškai.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių