Pereiti į pagrindinį turinį

Pašto ženkle – ketvirtis amžiaus draugystės

Lietuvos trispalvė Dovydo žvaigždėje – tokia dviejų tautų santykių 25-metį įamžinantis Kaune besimokančios studentės kurtas logotipas jau kitų metų sausį virs pašto ženklu.

Kotryna Opanovičiūtė Kotryna Opanovičiūtė

Rizika pasiteisino

"Niekada nesijaučiau stipri kurdama logotipus. Mano stiprioji pusė – iliustracijos. Nors peržiūrų stresas dar nebuvo atslūgęs, surizikavau, o rizika pasiteisino", – apsigobusi šiltu šaliku kukliai šyptelėjo Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto Grafinio dizaino specialybės trečiakursė Kotryna Opanovičiūtė.

Izraelio valstybės ambasadai kartu su VDA ir Lietuvos paštu daugiau nei prieš mėnesį paskelbus konkursą kurti pašto ženklą, kuris įprasmintų Lietuvos ir Izraelio 25-erių metų diplomatinių santykių sukaktį, Kotryna buvo viena iš daugiau kaip pusšimčio Kauno ir Klaipėdos VDA studentų, surėmusių popieriaus lapus ir pieštukus.

"Iš 56 pateiktų darbų klaipėdiečių projektų buvo trylika, likusieji – kauniečių", – jaunųjų menininkų aktyvumu džiaugėsi Izraelio ambasados Lietuvai viešųjų ryšių specialistė Liana Jagniatinskytė.

Domėjosi istorija

Savo eskizuose konkurso dalyviai piešė abiejų valstybių heraldiką, vėliavų spalvas, draugystę ir partnerystę vaizduojančius simbolius, o galutiniai rezultatai popieriuje esą liudijo ne tik studentų meistrystę, bet ir puikų abiejų šalių istorijos išmanymą.

"Oi, ne vieną knygą perverčiau ruošdamasi konkursiniam darbui. Ne vieną valandą sugaišau ir prie kompiuterio", – kūrybines kančias prisiminė K.Opanavičiūtė.

Rezultatas – bent dvidešimt logotipų su lietuviška rūta, alyvmedžio šakelėmis iš Dievo sodo ar taiką nešančiu balandžiu. Logotipe, kuriam dvidešimtmetė autorė jautė daugiausia simpatijų, susipynė žydų karaliaus Dovydo ir žydų simbolis – žvaigždė su šešiais geltonos, žalios ir raudonos spalvos trikampiais. Baltas ornamentas tarp jų, pasak idėjos autorės, vaizduoja lietuviškos medinės verpstės fragmentus.

"Pradžioje eskizas buvo kiek griežtokas, todėl nusprendžiau piešti laisva ranka. Aš ir pati tokia – be rėmų", – rezultatu džiaugėsi pašnekovė.

Siųs daugiau laiškų

Gruodžio 1-ąją ant stalo išskleidusi šūsnį studentų darbų ir kiekvieną jų įvertinusi balais, trišalė komisija išrinko logotipų konkurso nugalėtoją. Juo tapo kaunietės K.Opanovičiūtės darbas.

"Sveikino ir mama, ir bendramoksliai ir pedagogai", – lemtingą dėstytojos skambutį prisiminė K.Opanavičiūtė, kurios laukia ne tik simbolinė piniginė premija, bet ir kvietimas apsilankyti Izraelio ambasadoje. Tiesa, kol kas jauna mergina kelionę į Vilnių atidėjo – šiuo metu ji intensyviai ruošia logotipą spaudai: derina šrifto dydį, komponuoja piešinį rėmuose pagal specialius pašto ženklams keliamus reikalavimus.

Kitąmet apyvartoje pasirodysiantis 0,97 euro nominalo pašto ženklas bus išleistas 200 tūkst. egzempliorių tiražu. Lietuvos pašte jis turėtų pasirodyti jau sausį.

"Tikėtina, kad kitąmet laiškų siųsiu kur kas daugiau nei iki tol. Vienas dėstytojas net mestelėjo mintį, kad asmeninis ženklas – puiki galimybė tapti filateliste", – juokavo studentė.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų