Pažaislio vienuolyno parko paukščiams – dešimtys Pravieniškėse pagamintų inkilų

  • Teksto dydis:

Penktadienį Pažaislio vienuolyno parke Kauno marių regioninio parko direkcija kartu su Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos vadovais ir nuteistaisiais paukščiams medžiuose iškėlė kelias dešimtis inkilų, kuriuos pagamino Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji.

Kaip pasakojo regioninio parko biologas Mindaugas Kirstukas, bendradarbiavimas su Pravieniškėse kalinčiais nuteistaisiais tęsiasi jau ne pirmus metus. Nors šiais metais dėl vėlyvo pavasario inkilai keliami santykinai vėliau, tačiau tai nesutrukdys juose įsikurti zylėms, varnėnams ir kitiems uoksiniams paukščiams. Uoksiniai inkilai natūraliai dera prie kraštovaizdžio, įsilieja į miško visumą. Šių inkilų sienos storos, gerai sulaiko šilumą, o tai svarbu anksti perėti pradedantiems paukščiams.

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji pagamino beveik 30 uoksinių inkilų, o vieną sumeistravo itin menišką. Inkilų kėlimo į medžius metu įstaigos direktorius Dainius Sušinskas pasakojo, kad įstaigoje šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atlieka beveik 2 tūkstančiai asmenų – daugelis iš jų yra pozityvūs, dirba, dalyvauja resocializacijos programose. Pastaraisiais metais Lietuvoje diegiamas naujas požiūris į bausmių vykdymo sistemą skatina vis aktyviau nuteistuosius integruoti į visuomenę, įtraukti juos į visapusiškai naudingas, švietėjiškas iniciatyvas. Todėl tikimasi, kad bendradarbiavimas su Kauno marių regioniniu parku ateityje tik intensyvės, tai leis nuteistuosius supažindinti ir aktyviau įtraukti į visuomenei ir asmeniniam tobulėjimui naudingas veiklas.

Kauno marių regioninis parkas įkurtas 1992 metais į rytus nuo Kauno. Parko plotas sudaro 9 869 ha, iš jų vandenys užima 53 proc., o miškai – 33,5 proc. teritorijos. Parke ypatingas dėmesys skiriamas unikalaus Kauno marių tvenkinio kraštovaizdžio, pakrančių miškų augmenijos bei gyvūnijos (gamtinę ekosistemą) ir kultūros paveldo vertybių apsaugai.

Iš Pravieniškėse šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekančių asmenų atvirojoje kolonijoje (lengvesnis režimas nei pataisos namuose) yra beveik 200 nuteistųjų, Pusiaukelės namuose – dar 20. O nuteistųjų, kuriems suteikta teisė iš įstaigos vykti be sargybos, skaičius artėja prie 100. Tikimasi, kad dar šiais metais tokių pozityviai besielgiančių asmenų ir todėl lengvesniu režimu bausmę atliekančių asmenų skaičius pasieks 150. Didžioji šių asmenų dalis dirba arba mokosi, užsiima įvairia visuomenine ir prasminga veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių