Permainos Domeikavoje vejasi plėtrą

Domeikava – didžiausia kaimo statuso gyvenvietė Lietuvoje – vis dar auga. To paties pavadinimo seniūnija gyventojų skaičiumi jau taikosi į antrą planą nustumti Garliavą, turinčią miesto statusą. Linai Mišeikienei, Domeikavos seniūnei, šios permainos euforijos nekelia: augant gyventojų skaičiui, atsiranda vis naujų problemų ir iššūkių. Sprendimo būdų rasti įmanoma, tik jie brangiai kainuoja ir nėra greitai įgyvendinami. Tačiau kad ir ką sakytų skeptikai, teigiamų permainų Domeikavoje netrūksta.

Statys pradinę mokyklą

Jau kuris laikas opiausia Domeikavos seniūnijos problema – per ankšta gimnazija. Joje šiais mokslo metais mokėsi per 1 000 mokinių, nors pagal projektą turėtų mokytis apie 650. Gimnazijoje labai trūksta dalykinių kabinetų ir kitų bendrojo naudojimo patalpų.

Ieškant išeities, šalia Domeikavos gimnazijos planuojama statyti naują pradinę mokyklą, kurioje būtų įrengta 20 klasių, užsienio kalbos, tikybos, pagalbos mokiniui specialistų kabinetai, universali salė, skirta mokinių maitinimui, sporto veikloms ir bendruomenės susirinkimams. Skaičiuojama, kad naujame pradinės mokyklos pastate galėtų mokytis beveik 0,5 tūkst. mokinukų.

Ko labiausiai reikia šiai gyventojų kategorijai? Patogių ir saugių gatvių pasivaikščioti su vaikais, ir, žinoma, žaliųjų erdvių.

„Projektuojamas pastatas yra vientiso tūrio su lauko žaidimų aikštele. Jo bendrąjį plotą sudaro beveik 2 120 kv. m. Vykdant projektą bus sutvarkyta pradinės mokyklos teritorija, įrengta automobilių ir dviračių stovėjimo aikštelių, autobusų stotelių, kurios sudarys galimybę mokiniams saugiai pasiekti ugdymo įstaigą. Sklype planuojama įrengti želdynų, padėsiančių riboti mokyklos teritoriją nuo intensyvaus eismo, sumažinti triukšmą“, – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius. Jis patikino, kad numatytas ir perspektyvinis mokyklos plėtros planas.

Išbandytos visos galimybės

Domeikava tebėra karštasis taškas ir dėl vietų vaikų darželiuose trūkumo, nors čia išbandyti visi sprendimo būdai. Būtent Domeikavoje buvo pastatytas pirmasis modulinis darželis, problema spręsta pasitelkiant nekilnojamojo turto projektų vystytojus, skatinant privačių darželių kūrimąsi.

Ankšta: Domeikavos gimnazijoje šiais mokslo metais mokėsi per 1 000 mokinių, nors pagal projektą turėtų mokytis apie 650. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Šiemet ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūros paslaugą Domeikavos seniūnijoje numatyta organizuoti pagal Šeimos darželio modelį. Čia veiks penkios grupės, jas lankys 25 vaikai. Be to, nauja bendradarbiavimo sutartis tarp Kauno rajono savivaldybės ir bendrovės „Aurora Group“ leis priimti dar 25 vaikučius, darželį galės lankyti ne 85, o 100 mažylių.

Didinamas saugumas

Kitos seniūnijos problemos, anot seniūnės, – gatvių asfaltavimas ir apšvietimas, šaligatvių įrengimas. „Esame miegamasis rajonas, kurio didžioji dalis gyventojų – jaunos šeimos. Ryte jos išvyksta į darbą ir vakare grįžta pernakvoti. Ko labiausiai reikia šiai gyventojų kategorijai? Patogių ir saugių gatvių pasivaikščioti su vaikais, ir, žinoma, žaliųjų erdvių“, – sakė L.Mišeikienė.

Nemažai teigiamų poslinkių jau esama saugumo didinimo srityje. Didžiausias šiuo metu vykstantis darbas – Neries gatvės  rekonstrukcija. Nors ši gatvė buvo asfaltuota, daugelyje vietų asfaltas ištrupėjęs, duobėtas. Tik dalyje judrios gatvės buvo pėsčiųjų takai, kurių parametrai neatitiko reikalavimų. Daugiausia nerimo kėlė, kad tose atkarpose, kur nebuvo pėsčiųjų takų, žmonės buvo priversti eiti važiuojamąja dalimi.

Rekonstruojamo ruožo ilgis – 0,7 km, atlikus suplanuotus darbus, Neries gatvė bus gerokai saugesnė ir patogesnė. Bus nutiesti 1,5 m pločio betoninių trinkelių pėsčiųjų takai su neregių vedimo sistema ir įspėjamaisiais paviršiais, takai nuo gatvės bus atskirti bortais, įrengta automobilių stovėjimo vietų.

„Neries gatvėje nemažai daugiabučių namų. Tai labai lauktas projektas, nes gatvė buvo baisi. Pernai įrengėme apšvietimą, o šiemet pavyks išspręsti likusias problemas“, – džiaugėsi seniūnė.

Rudenį turėtų būti pradėta asfaltuoti ir Genio gatvė.

Dėl Vandžiogalos plento rekonstrukcijos naujienos ne tokios geros. „Jei bus gautas leidimas, prie Įgulos gatvės bus įrengtas šviesoforas, kitų planų dėl Vandžiogalos plento rekonstrukcijos Lietuvos automobilių kelių direkcija neturi, – susirūpinimo neslėpė pašnekovė. – Įgulos gatvė yra tankiai gyvenama, netoli įsikūręs „Pipirų“ darželis, vieni iš kairės, kiti iš dešinės nori patekti į Vandžiogalos plentą. Prie Sargėnų mokyklos įrengtas šviesoforas stabdo eismą, spūstis formuoja ir nusukimas į Vytėnus.“

Darbai vyksta ne tik Domeikavoje. Žemynos gatvėje, Radikių kaime, baigiama įrengti apšvietimą. „Dalis apšvietimo buvo sumontuota ant esamos ESO linijos, ji kai kur įaugusi į medžius. Parengėme projektą ir problemą išspręsime. Panašūs darbai suplanuoti ir Įgulos gatvėje, jau pasirašyta sutartis jiems atlikti, laukiame atvykstančių rangovų“, – sakė L.Mišeikienė.

Sumanymas: taip turėtų atrodyti būsimasis „Muzikinis parkas“. / KRS nuotr.

Radikių kaimui išsiplėtus, permainų prašosi ir Bažnyčios gatvė, čia reikėtų pėsčiųjų tako, apšvietimo, nes vaikai į mokyklą eina nesaugia šalikele. Pažado dėl pėsčiųjų tako seniūnija sulaukė, tačiau takas bus įrengtas ne anksčiau kaip 2023 m.

Pilnėja ir kapinės

Domeikavos seniūnijoje yra net šešerios kapinės. Radikiuose planuojama įrengti kolumbariumą, tačiau šis projektas jau kuris laikas įstrigęs.

„Šios kapinės jau turi riboto laidojimo statusą. Baigiame užlaidoti Smiltynus, Eigirgalos kapinėse padėtis tokia pati, netrukus kapinės šiuose kaimuose bus riboto laidojimo. Lieka Ramaškės, Žemaitkiemis, Rožės, be to, turime 10 ha plotą, kuriame galėsime įrengti naujas kapines“, – pasakojo L.Mišeikienė.

Bendruomenės indėlis

Seniūnė pasidžiaugė, kad kuriant gerovę prisideda ir Domeikavos kaimo bendruomenė. Šiemet dviejų gerų žinių sulaukta praktiškai tuo pačiu metu. Pirmiausia sužinota, kad Domeikavos kaimo bendruomenė laimėjo projekto „Muzikinis parkas“ finansavimą „Maximos“ organizuotame konkurse „Mes – bendruomenė“. Muzikinį parką ketinta rengti greta diskgolfo parko.

Viltys: pasak Domeikavos seniūnės Linos Stragienės, Vandžiogalos plento rekonstrukcijos labai laukia ne tik vietos gyventojai. / KRS nuotr.

Sėkmė aktyvius domeikaviškius lydėjo ir pagal dalyvaujamojo biudžeto modelį surengtame aplinkos tvarkymo idėjų konkurse: vidutinės apimties kategorijoje nugalėjo projektas „Muzikos parkas“. Jis buvo numatytas tarp Aukščių gatvės ir Vandžiogalos plento. Abi idėjas ketinama sujungti į vieną, o įrengta erdvė su lauko muzikos instrumentais bus atvira visiems.

„Muzikinė erdvė po atviru dangumi – puiki galimybė bent laikinai pakilti nuo kompiuterių, atsitraukti  nuo planšečių ir mobiliųjų telefonų ekranų, gyvai susitikti su draugais, atsikratyti susikaupusių negatyvių emocijų. Parke bus galima organizuoti edukacijas, terapijas, bus skatinamas vaikų ir jaunimo užimtumas. Labai svarbu stiprinti tiek fizinį, tiek emocinį imunitetą – juk buvimas gryname ore bet kuriuo metų laiku padeda atsikratyti negatyvių minčių, kuria geras emocijas. Po šių dviejų sunkių kovidinių metų žmonėms reikia sustiprėti psichologiškai“, – mano Domeikavos kaimo bendruomenės pirmininkė Rūta Butkuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestutis

Kestutis portretas
Reiketu sporto centro. Kas padaryta kad jis butu

nu

nu portretas
Domeikavoje ir taip maisto pr. parduotuves kas 500 metru:D Silas, pora mazu parduotuveliu, maxima, vel Silas, Rimi, Expres market. Nu dar LIDL truksta:D jeigu iki Vytenu LIDL tingisi kelis km paeiti:)

Gudžius

Gudžius portretas
Reiktų elementarios Maxima arba panašios parduotuvės Domeikavoje, nes Rimi brangoka, o stato bileką tik ne parduotuves...ką daryti, kur apsipirkti, ypač pensininkams arba paaugliams...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių