Piketo eigą sujaukė policija: dabar jau nieko negalime – nei dainuoti, nei piešti, nei šokti

Antradienį minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną prie Kauno miesto savivaldybės susirinko grupelė pavienių suaugusiųjų ir kelios šeimos su vaikais. 

Akciją „Noriu į mokyklą!“, kaip apibūdino jos iniciatorius judėjimas „Šeimų sąjūdis“, skirta priminti valdžiai, kad visų vaikų vieta yra mokykloje, nepriklausomai nuo to tėvai sutinka profilaktiškai testuoti vaikus, ar ne.

„Šiandien yra Tarptautinė vaikų gynimo diena. Norime duoti vaikams pasireikšti. Kitas dalykas – vaikai stabdomi ir laikomi namuose. Norime, kad jie normaliai sugrįžtų į mokyklas. O testų, skiepų reikalai... Suprantu, kad kažkas tai kuria, ir kažkas turi tai įsisavinti. Bet gal ne ant visų reikia? Gal ne prievartiniu būdu tą daryti? Čia mes tiesiog gražią akciją vykdom. Parodyti vaikų laisvę“, – kalbėjo viena akcijos dalyvių.

 Vilmanto Raupelio nuotr.

Keliems žmonėms sutūpus su kreidelėmis ir pradėjus piešti ant grindinio prie jų priėjo akciją stebėję policijos pareigūnai. Jie informavo, kad nevalia piešti ant grindinio ir paprašė to nedaryti.

„Dabar jau nieko negalime: nei dainuoti, nei piešti, nei šokti, nei kalbėti! Ką mes tada galime? Surašykite gal tada aktus ir žinosime, ką mes galime“, – pasipiktino kita akcijos dalyvė.

Ji kalbėjo, kad buvo keista „tokią gražią dieną“, per šventę sulaukti žodžio „negalima“.

Dabar jau nieko negalime: nei dainuoti, nei piešti, nei šokti, nei kalbėti!

Dar kita moteris grįžo prie nuotolinio mokymosi temos. „Vaikai nori bendrauti su savo draugais, pasiilgo klasės draugų, ir tą emociją šitą dieną išreikšti piešiniais“, – aiškino apie akciją dar kita jos dalyvė.

Bendramintė aiškino, kad nesutinka su profilaktiniu testavimu, nes nepritaria tokioms intervencijoms. „Nenoriu ir neduodu sutikimo. Neprivalau duoti to, ko nenoriu. Kai mano vaikas sirgo, jo niekas neslaugė. Kodėl man kažkas turi pasakyti, kaip turiu gyventi. Už savo ir vaikų sveikatą esu atsakinga pati. Kaip gydysiu, kaip elgsimės. Nepatinka man šitas testavimas. Tuo labiau ir skiepai. Tai mano pasirinkimas. Neprivalau komentuoti, kodėl“, – nesileido į gilesnes kalbas moteris.

Nuotolinį mokymą tiems vaikams, kurių tėvai nesutinka dėl profilaktinio testavimo, akcijos dalyviai vadino diskriminuojančiu ir nulemtu ne epidemiologinės situacijos, o tik politinių sprendimų.

Nuotolinio mokymo grėsmė, pasak „Šeimų sąjūdžio“ atstovo žiniasklaidai Arvydo Daunio, – praleisdami daug laiko vieni namuose prie kompiuterio vaikai praranda, neįgyja socialinių, kontaktų mezgimo ir bendravimo įgūdžių.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Akcijos iniciatoriai atkreipė dėmesį, kad koncertuose, susibūrimuose, įvairiuose renginiuose vaikai iki 16 metų amžiaus turi teisę dalyvauti be jokių profilaktinių testavimų, tačiau mokyklos lankymas kažkodėl išskiriamas.

Kodėl piketuojama, kai iki mokslo metų pabaigos liko vos dvi-trys savaitės? „Ateis ir kiti mokslo metai. Jeigu numosim ranka, viskas prasitęs ir sekantiems mokslo metams. Tai ne momentinis reikalavimas“, – akcijos išvakarėse sakė A. Daunys.

Prie Kauno miesto savivaldybės pagrindinio pastato jau yra vykę dvi protesto akcijos, nukreiptos prieš profilaktinį mokinių testavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gitana

Gitana portretas
Gana vaikus traumuoti. Kenčia akys, stuburas, fizinis aktyvumas. Su savo vaikais tegul ir eksperimentuoja, bet su savo vaikais to neleisiu daryti. O grindinys nusiplaus po lietaus. Valdžia kada paklausė vaikų apie jų savijautą? Manau kad ne. Tai parodo žemą žmogaus išsiauklejimo ir bendravimo lygį ir visai nesvarbu kokias tu pareigas atstovauja. Tai maži žmogeliai kuriems reikia bendravimo-tai mūsų ateitis auga kuria privalom apginti.

Durnelių be jokios kultūros vis atsiranda

Durnelių be jokios kultūros vis atsiranda portretas
Darkyti naujai paklotą alėjos dangą tikrai kultūros stoka.

turiu giminės USA

turiu giminės USA portretas
be skiepo - nepriduosi net dokumentų mokslui. šiemet kažkur stoja, pasakojo
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių