Po kapų lankymo Kaune – nauji koronaviruso rekordai?

Raginimą susilaikyti nuo kapų lankymo išgirdo ne visi – jau nuo šeštadienio ryto į miesto kapines plūdo kaukėtas senjorų desantas. Sekmadienį srautai nemažėjo.

Aktyviausi – senjorai

Jei ne kaukės ant žmonių veidų, nė neįtartume, kad įprastą gyvenimo ritmą ir vėl koreguoja koronavirusas – būriai žmonių, lygiai taip pat, kaip prieš metus ar dvejus, ilgąjį savaitgalį plūdo į miesto kapines.

Jau nuo šeštadienio ryto ekipažus šalia kapinių išrikiavo ir eismą čia reguliavo policijos pareigūnai. Automobilių kapotus gėlėmis nuklojo ir prekeiviai. Tiesa, šiemet apie kainas nekalbėsime. Didiesiems prekybos centrams pažėrus nuolaidas kapų žvakėms ir dirbtinėms gėlėms, prekeivių kompozicijomis už 5, 7 ar 10 eurų gundėsi tik užuomaršos.

Kaip bebūtų, kaukių kapinių lankytojai nepamiršo, nors raginimo susilaikyti nuo kelionių, regis, neišgirdo – šeštadienio popietę šalia pagrindinio įėjimo į Seniavos kapines įrengta stovėjimo aikštelė buvo sausakimša, nors įprastai ten automobilių vos vienas kitas. Mašinų eilė nusidriekė ir gatvėje šalia antrojo įėjimo. Panašus vaizdas buvo Romainių, Eigulių ir kitose miesto kapinėse. Bene aktyviausiai į amžinojo poilsio vietas plūdo garbaus amžiaus miestiečiai. Tie, kuriems yra didžiausia rizika užsikrėsti koronavirusu. Apsiginklavę puokštėmis, grėbliukais, kastuvėliais ir plastikiniais maišais senoliai košėsi pro minią žmonių, primindami bėgikus, artėjančius link finišo tiesiosios, o paklausti, kodėl nepaiso raginimų likti namuose, tikino neturintys kito pasirinkimo.

Kada, jei ne šiandien? Tuoj vėl uždarys visus namuose ir liks kapai netvarkyti.

„Kada, jei ne šiandien? Tuoj vėl uždarys visus namuose ir liks kapai netvarkyti“, – kaunietė Agota prisiminė pavasario karantiną. Po ilgesnės pertraukos atėjusi į kapines, kur palaidoti jos tėvai ir sesuo, moteris nustėro – ant kapavietės mėtėsi tušti vazonai, varnų atneštas ir prakirstas maistui išsinešti skirtas indelis, o antkapis buvo apdergtas paukščių. Antrą kartą tokio vaizdo jos širdis esą neatlaikytų.

„Ir tėvukai su sese karste apsiverstų“, – persižegnojo kaunietė.

Važiuos į kelias vietas

Paklausti, ar Lietuvai nereikėjo sekti kaimynų lenkų pavyzdžiu ir kapines uždaryti trims dienoms, kalbinti miestiečiai džiaugėsi, kad toks scenarijus Lietuvoje net nebuvo svarstomas. Kapinių lankymas per Visų Šventųjų dieną ir Vėlines, anot daugumos – šventas reikalas, o tikimybė užsikrėsti čia esą labai maža.

„Su dauguma žmonių tik prasilenkėme. Nesibūriavome kaip kokioje „Maximoje“ ar „Žalgirio“ arenoje. O čia grynas oras“, – garbaus amžiaus miestiečių pora tikino, dėl vis aštrėjančios epidemiologinės situacijos šalyje neketinusi keisti savo planų.

Artimieji išsibarstę po visą Lietuvą. Norisi visus juos aplankyt.

Prekybos centrus, parduotuves sutuoktiniai lanko kur kas rečiau, riboja susitikimus su vaikais ir anūkais, tačiau apleisti artimųjų kapų pora neketino – ne taip juos auklėjo tėvai.

„Nėra nieko baisiau už apleistą, netvarkytą kapą, – pasiteiravus, ar toks elgesys neprilygsta žaidimui su ugnimi, sutuoktiniai tik gūžtelėjo pečiais. – Na, jei jau bus lemta, tai niekur nuo to nepabėgsi.“

Beje, dalis kalbintų miestiečių vienomis kapinėmis žadėjo neapsiriboti ir per ilgąjį savaitgalį aplankyti bent kelias, esančias skirtinguose miestuose. Antai kaunietė Ilona su vyru pirmiausiai stabtelėjo Eiguliuose. Iškart po to planavo važiuoti į Vilnių. Pirmadienį sutuoktiniai buvo pasišovę vykti į Šiaulius ir į Palangą, kur ilsisi vieno iš sutuoktinių seneliai.

„Artimieji išsibarstę po visą Lietuvą. Norisi visus juos aplankyt. Tam ir skirtas ilgasis savaitgalis. Kitais metais, kiek žinau, lapkričio 2-oji jau bus darbo diena, todėl tokio rato sukti negalėsime“, – kalbėjo sutuoktiniai.

Ne visi kaukėti

Lietuvoje kasdien fiksuojant naujus užsikrėtimų koronavirusu rekordus, valdžia, epidemiologai ir net Bažnyčia žmones ne kartą ragino šiemet susilaikyti nuo kapų lankymo ir taip bent šiek tiek pažaboti augančius skaičius.

Tuo metu nežadančius sėdėti namuose ragino laikytis visų saugumo priemonių: dėvėti kaukes, nesibūriuoti, laikytis saugaus atstumo, vengti pasisėdėjimų su artimaisiais ar pažįstamais po kapų lankymo. Pastarojo punkto žadėjo laikytis ne visi, nors kaukes ant veidų dėjo uoliai. Didžioji dauguma kapinių lankytojų kaukes dėvėjo pakankamai uoliai. Vieni, kaip tikino, dėl saugumo, kiti – dėl policijos pareigūnų patruliavimo ir gresiančių nemenkų baudų. Visgi, reaguoti į prašymą nebendrauti su artimaisiais ir nesėsti prie bendro stalo grįžus namo žadėjo ne visi.

„Man tai neaktualu, bet, tarkim, atvažiuoja žmonės iš kito miesto aplankyti kapų. Jei jie gerai jaučiasi, tai kodėl negali susitikti su giminaičiais? – išgirdęs klausimą kaunietis Vytautas net pyktelėjo. – Jūs man pasakykite, prekybos centrai dirba, sporto klubai dirba, kavinės, nors ir trumpiau, bet dirba. Žinoma, ten sukasi pinigai, o kur jų nėra, kur kalbama apie kažkokią tradiciją, apie žmogiškąsias vertybes, tada mūsų valdžia įžvelgia grėsmę.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Yu

Yu portretas
Greitai kaip žydai busim suvaryti į garda ir gausim duju

Marytė

Marytė portretas
Nu niekaip nesuprantu žmonės lankė kapus protrukis didelis,įlgąji savaitvali Palanga pilna,viešbučiai pilni,bet susirgimo nei vieno,kažkaip keista nors į Palanga suvažiuoja visa Lietuva

Nausiedianc

Nausiedianc portretas
pliurpalų Diena !
VISI KOMENTARAI 98

Galerijos

Daugiau straipsnių