Po vienu stogu – kūrėjų bendrystė

Kūrėjams individualistams irgi reikia bendrumo. Tai akivaizdu, žvelgiant į neseniai duris atvėrusio Kauno menų inkubatoriaus "Ars et mundus" bendruomenę.

Dviejuose šiuolaikinei kūrybai pritaikytuose pastatuose – Senamiestyje ir Žaliakalnyje – verda darbas: po vienu stogu telpa tapytojai, skulptoriai, grafikai, fotomenininkai, šiuolaikinių medijų kūrėjai.

Idėja, kuria pasidalijo žinomas meno vadybininkas Olegas Darčanovas, virto realybe. Buvusi Senamiesčio piktžaizdė – pastatas A.Mapu gatvėje – pasikeitė ne tik iš išorės. Šiandien čia dirba menininkai, kultūros operatoriai, veikia galerija, repeticijų salės, stiklo, keramikos fotostudijos. Naujausiu šiuolaikiniu apšvietimu aprūpintą fotostudiją jau atrado ne tik Kauno kūrėjai, o 3D dizaino studija parengta pažangiausiomis technologijomis paremtiems kūrybiniams projektams. Antrasis menų inkubatoriaus pastatas – Žaliakalnyje, Radvilėnų plente. Šis meninis "slėnis" jungia visus bendraminčius, kuriančius ir besidalijančius savo patirtimi.

Pasak erdvių dizainerio Domo Timinsko, inkubatorius suteikia galimybę turėti komfortiškas darbo sąlygas, meninę darbo aplinką kartu su žmonėmis, dirbančiais įvairiose meno srityse. "Tai vieta, kurioje galiu palaikyti nuolatinį ryšį su skirtingų meno sričių žinovais, be to, čia lengviau įgyvendinamos idėjos, užmezgami ryšiai ir kontaktai, dėl kurių darbas tampa produktyvesnis ir įvairesnis", – sako vienas pirmųjų veiklą Kauno senamiestyje esančiame meno inkubatoriuje pradėjęs kūrėjas.

Viena inkubatoriaus erdvių – "Kabinetas" – kauniečiams ir miesto svečiams pristato įvairius meno įvykius, pradedant parodomis, įvairių šokių, meno renginiais, diskusijomis ir baigiant videoprojektų peržiūromis.

"Mūsų erdvė užima tik 38 kv. m. Tokios eksperimentinės erdvės yra labai populiarios užsienyje. Ir būtent joms yra pritaikomi specifiniai projektai", – sako "Kabineto" direktorė Rūta Stepanovaitė. Vienas tokių projektų pavyzdžių – neseniai "Kabinete" vykusi skulptorės Raimondos Sereikaitės paroda "Butterflies are cool in the big, huge, green forest".

Čia pat, greta eksperimentinio meno erdvės, – tapytojos Miglės Kosinskaitės pasaulis. Ilgą laiką Žemuosiuose Šančiuose kūrusi menininkė neslepia: "Norėjau naujos aplinkos, šviežios, jaunos bendruomenės, tad šis buvimas kartu, turint asmeninę jaukią ir tylią kūrybinę erdvę, yra labai svarbus. Dizaineriai dirba komandomis, o mes, tapytojai, esame vienišiai, tad labai sveika įsilieti į tokią bendruomenę. Be to, čia miesto centras, labai patogi vieta ir man pačiai, ir kitiems žmonėms, kurie nori mane aplankyti."

E. knygų dizaineris ir leidėjas Julius Krunglevičius, užsiimantis elektronine leidyba, patvirtina, kad vienas didžiausių patogumų reziduojant inkubatoriuje yra tai, jog čia yra daug bendraminčių, dirbančių vizualinės kūrybos srityje. "Dažnai jaučiu, kad man reikalinga skirtingų kompetencijų žmonių – grafikų, iliustratorių, programuotojų ar garso inžinierių – pagalba. Todėl ir esu čia, nes šalia manęs žmonės, kurie visada gali padėti", – įsitikinęs J.Krunglevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių