Po žinios dėl vaiko izoliacijos tėvai sutrikę: kaip elgtis patiems?

  • Teksto dydis:

Diagnozuojant vis daugiau užsikrėtimo koronavirusu atvejų ne vienas kaunietis pasakoja susidūręs su nežinia, ką daryti. Kaip elgtis šeimai, kai vaiko klasės draugui, darželio darbuotojui buvo diagnozuotas Covid-19? Atsakymus turi Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), tačiau su jo specialistais sudėtinga susisiekti dėl didžiulių jų apkrovų.

Nepavyko susisiekti

„Suprantu, kad daugiausiai dėmesio skiriama ir pirmenybė susisiekti yra su tais žmonėmis, kuriems tyrimas yra teigiamas. Bet jau ne pirma diena, kai matoma, kad nespėjama laiku susisiekti su kontaktais. Reikėtų būti pasirengus B planą, nes dabar algoritmas, nurodymai yra painūs ir ne iki galo išdirbti“, – pastebėjo portalo kauno.diena.lt skaitytoja.

Ji papuolė į sudėtingą situaciją, kai prireikė izoliuotis jos mažametei dukrai. Nepavykus susisiekti su NVSC negaunamas nedarbingumo pažymėjimas ir t.t. Teko ir dukrą slaugyti, ir dirbti iš namų. O ką būtų reikėję daryti, jeigu nuotolinis darbas būtų neįmanomas?

„Dukra rugsėjo 14 d. Kauno lopšelyje-darželyje „Spindulėlis“ kontaktavo su asmeniu, kuriam rugsėjo 17 d. buvo patvirtinta COVID-19 infekcija. Rugsėjo 17 d. telefonu mums buvo pranešta apie šią situaciją, buvo liepta dukrą izoliuoti ir laukti skambučio iš NVSC dėl tolimesnių nurodymų, kaip kad ir rašo NVSC parengtas algoritmas“, – į portalą kauno.diena.lt pirmadienio vakarą kreipėsi  kaunietė.

Šeimai kilo daugybė klausimų, tačiau su visuomenės sveikatos specialistais niekaip nepavyko susisiekti. „Prisiskambinti bendru NVSC numeriu, nurodytu algoritme (852649676) nepavyksta. Darželio administracija pasidalino priskirto specialisto kontaktu, tačiau ir jam prisiskambinti šiandien nepavyko. Sąlytį turėjusių asmenų anketa internete nėra pritaikyta rinkti informaciją iš vaiko tėvų ar globėjų (mano mažoji tikrai dar neturi sugebėjimų pati prisijungti, įvesti savo telefono numeri, el. paštą ir t.t.), – dėstė skaitytoja.

Kaip man arba vyrui paaiškinti savo darbdaviui, jog negalime atvykti į darbą, nes turime izoliuotis kartu su savo mažamete dukra? Nes be NVSC specialistų pažymos mums nedarbingumo niekas nesuteikia.

Specialistų skambučio sulaukė tik antradienio rytą. Aiškino, kad jai bandė skambinti dar ketvirtadienį.

Iki šio ryto moteriai su sutuoktiniu patiems teko spręsti, ką daryti. Kontaktą su sergančiuoju turėjusi poros atžala – trejų metų dukra, turinti sunkią fizinę negalią dėl cerebrinio paralyžiaus. Mergaitei reikalinga nuolatinė slauga. „Kontaktuota su asmeniu buvo tikrai arčiau nei 2 m ir tikrai ilgiau nei 15 min., kadangi pati savarankiškai nesėdi, nevaikšto, nesugeba išlaikyti žaislo ir pan. Ji pati savarankiškai izoliuotis negali, ją turime slaugyti mes. Kaip man arba vyrui paaiškinti savo darbdaviui, jog negalime atvykti į darbą, nes turime izoliuotis kartu su savo mažamete dukra? Nes be NVSC specialistų pažymos mums nedarbingumo niekas nesuteikia“, – iškilusius nepatogumus aiškino moteris.

Ji klausė, ką reikėjo daryti asmenims, su kuriais šeima kontaktavo iki to momento, kai sužinojo, jog dukra turi saviizoliuotis? „Tarp kontaktų – visa eilė medikų, kurie konsultavo dukrą. Čia taip mes saugome savo medicinos personalą antros COVID bangos akivaizdoje? Kaip turi elgtis mano vyresnioji dukra, kuri šį rugsėjį pradėjo lankyti pirmą klasę: ar ji gali lankyti mokyklą kaip lankiusi?“ – klausė kaunietė.

Darželio direktorė, informuodama apie atvejį bei pateikdama algoritmus kaip elgtis, darželio bendruomenei elektroniniu laišku buvo nurodžiusi, kad „2020-09-21 d. įstaiga dirbs įprastu režimu, atvykti į įstaigą negali tik tie vaikai ir darbuotojai, su kuriais susisiekė NVSC specialistai“.

NVSC ne kartą viešoje erdvėje yra skelbęs, kad kontakto kontaktams, jeigu jie nejaučia jokių simptomų, izoliuotis nereikia, jie gali toliau gyventi jiems įprastą gyvenimą. Tačiau vyresniosios dukros mokykla, saugodama savo personalą ir kitus mokinius, prašė, kad pradinukė liktų namie.

Moteris teigė, kad kol kas nė vienam šeimos nariui nepasireiškė jokie infekcijos požymiai, tačiau nežinomybė dėl to, kaip elgtis, išmušė iš vėžių.

Ji liko namuose slaugyti mažosios dukros. Vyresniąją taip pat nuspręsta izoliuoti – liko mokytis namie.

Prašo nevesti

Apie panašią situaciją pasakojo ir kita kaunietė. „Penktadienį, rugsėjo 19 d., vienam iš mano dukros klasės draugų patvirtintas Covid-19. Informacija, kuri pasiekė iš ugdymo įstaigos, sausa. Laukite NVSC skambučio, jei nustatys artimą kontaktą, susisieks per 24 val. Pateiks saviizoliacijos datas. Nuotolinis mokymas 14 d. Laukiame... Kaip sąmoningi piliečiai pateikiame informaciją darbdaviams, kitoms ugdymo įstaigoms, izoliuojame vaikus kambariuose ir laukiame... Deja, iki pirmadienio, 21 d., pietų nesulaukiame nieko. Nė vienas iš 30 klasėje besimokančių vaikų. Vadinasi, jie neturėjo artimo kontakto?“ – retoriškai klausė kita kaunietė, kurios dukra lanko Kauno Kazio Griniaus progimnaziją.

„Daugelis darbdavių ir kitų mokymosi, sporto organizacijų atstovų, kuriems sąžiningai apibūdinome situaciją, prašė, kad namie liktų ir kiti šeimos nariai, kol mūsų izoliuotam vaikui nebus paneigtas covidas“, – pasakojo moteris. Anot jos, tik po grasinimų viešinti situaciją „gavo kodą vaikui ištirti“.

„Be to, tik tada, kai parašiau belekiek laiškų, gavome tikslią informaciją, iki kada vaikui privaloma izoliacija”, – pasakojo kaunietė, pasigedusi konkrečios informacijos.

Ji žino mokyklų ir darželių, kurie, anot jos, nepriima vaikų, kurie yra kontaktų kontaktai ir kurie atsiduria pilkojoje zonoje – izoliuotis jiems kaip ir neprivaloma, jie netiriami, bet galimai yra pavojingi. „Ar gaila atlikti testus artimą kontaktą turėjusiems žmonėms? O po to kaip Radviliškyje prasideda masinė psichozė ir testuoti pradedamas visas miestas“, – kalbėjo moteris.

Komentaro paprašėme Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Gavę atsakymus, jais papildysime tekstą.


Šiame straipsnyje: koronavirusasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijamokykladarželistėvaivaikaimokiniaiNacionalinis visuomenės sveikatos centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

bla

bla portretas
Siulyciau vaika apvynioti izoliacija ir viskas. Vaika reik izoliuoti, o ne tevus. Tevai fali gyventi savo gyvenima

LAIMA

LAIMA portretas
Tėvams irgi reikia daugiau domėtis rekomendacijom ir jas žinoti, o ne kaltinti darželio ir mokyklų vadovus, kad nenurodė ką daryti . Kažkoks košmaras užėjo ir pabaigos dar nematyt.Visiems dabar labai sunkus laikas, tai mažiau panikuokim.

kaunietis

kaunietis portretas
Pirma varyga tegul padaro tvarką savam darže, o paskui jau šokdina žmones su visokiais algoritmais. Ministrėlis visiškai nesuvaldo situacijos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių