Pokyčiai Vilkijos PSPC: svarbiausia, kad juos pastebi ir teigiamai vertina pacientai

Pastaruoju metu Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) gausu pokyčių, kuriais labai džiaugiasi įstaigos darbuotojai. Svarbiausia – permainas pastebi ir teigiamai įvertina pacientai.

Vilkijos PSPC vizija – būti modernia, konkurencinga, patikima asmens sveikatos priežiūros įstaiga, teikiančia kokybiškas medicinos paslaugas, motyvuoti žmones gyventi sveikai, o susirgus – efektyviai taikyti šiuolaikiškas diagnostikos priemones ir gydymo metodus, diegti naujas efektyvias medicinos ir informacines technologijas, padedančias didinti teikiamų paslaugų kokybę, tenkinti pacientų ir darbuotojų poreikius ir lūkesčius racionaliai naudojant finansinius, personalo, technologijų ir kitus resursus. Šiemet priimta nemažai sprendimų ir žengtas ne vienas žingsnis, kad įstaigos vizija taptų realybe.

Reikšmingas startas

Itin reikšmingas buvo šiųmečių permainų startas – sausio 17 d. atidarytas 20 lovų palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius. Jis įrengtas Kauno rajono savivaldybei suteikus daugiau kaip 370 kv. m patalpas. Jose per 2,5 mėnesio atlikus remontą, įrengta dešimt palatų su vandentiekiu ir kanalizacija, trys sanitariniai mazgai, trys dušo patalpos, procedūrų kabinetas ir kitos medicinos veiklai skirtos patalpos.

Dauguma palatų yra dvivietės, viena – vienvietė ir dvi palatos skirtos trims pacientams. Jose įrengta skubaus medicinos personalo iškvietimo įranga, kuri leidžia pacientams saugiai jaustis bet kuriuo paros metu. Dalis palatų aprūpinta televizoriais ir šaldytuvais. Reikalingą medicinos įrangą ir baldus Vilkijos PSPC įsigijo ne tik už savo lėšas, bet ir sulaukė dovanos – 43 medicininių elektrinių funkcinių lovų iš Prancūzijos.

Įspūdis: darbuotojams labai patiko virtualiosios realybės filmas „Angelų takais“, kurio peržiūra surengta Vilkijos PSPC salėje. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Naujame palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje įrengtos maitinimo, socialinės veiklos ir užimtumo terapijos erdvės, personalo persirengimo ir poilsio patalpos su reikalingais baldais. Pacientams patogiau maitinti ir aptarnauti įsigyti termopadėklai su indais, kurie leidžia maistą tiekti individualiai kiekvienam jų. Skyriuje įrengtas ir veikia viešas Wi-Fi interneto prieigos taškas, kuriuo naudotis gali ir personalas, ir pacientai.

„Atnaujinome palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės procedūrų kabinetus, suremontavome patalpas, įsigijome naujų ergonomiškų baldų, pakeitėme kompiuterinę įrangą. Personalo ir pacientų patogumui procedūrų kabinetuose veikia oro kondicionieriai. Skyriuose įrengti personalo poilsio kambariai“, – pasakojo Vilkijos PSPC direktorius Danas Bortkevičius.

Dabar Vilkijos PSPC yra 70 palaikomojo gydymo ir slaugos ir penkios paliatyviosios pagalbos lovos. Šiuo metu ligoninė visiškai užimta, eilėje slaugos laukia 32 pacientai.

„Norėdami pagerinti palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių pacientų slaugos sąlygas ruošiame tris naujas palatas ir modernią socialinę erdvę“, – planais dalijosi įstaigos vadovas.

Mikroklimatas: kolektyvą labai suartino surengtos išvykos. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Akivaizdžios permainos

„Taip pat Vilkijos PSPC šiemet atnaujintas šeimos medicinos skyriaus procedūrų, EKG, chirurgijos, profilaktinių patikrinimų kabinetai, įrengti šeimos gydytojų ir slaugytojų kabinetai. Atlikus patalpų remontą, kabinetuose įrengta oro kondicionavimo sistema, įsigyta naujų baldų, kėdžių, naudojamų imant kraują, chirurginis stalas ir operacinio ploto apšvietimo sistema“, – vardijo Kauno rajono savivaldybės Gyventojų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyriaus Sveikatos reikalų koordinatorė (patarėja) Gabrielė Petraitė.

D. Bortkevičius tęsė: siekiant sumažinti poliligotų, lėtinėmis ligomis sergančių pacientų, ypatingas dėmesys skirtas profilaktikos kabinetui įrengti: klausos patikrai nupirktas audiometras, trys prietaisai regos patikrai: skaitmeninė regos patikros lentelė-monitorius, skaitmeninis tonometras akispūdžiui matuoti ir regėjimo funkcijų analizatorius, dinamometras, spirometras, vakcinavimo kėdė, laukiame skaitmeninio kūno sudėties analizatoriaus.

Nuotaika: bendrosios praktikos slaugytojos V. Ulinskienė (sėdi), D. Zažeckienė (stovi kairėje) ir V. Margevičienė džiaugiasi atnaujintu Vilkijos PSPC slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės procedūrų kabinetu. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Pagausėjo personalo

2023 m. liepos 1 d. įstaigoje dirbo 77 darbuotojai, o šiemet rugpjūčio 21 d. – 111 darbuotojų. Jie rūpinasi daugiau kaip 5 tūkst. Kauno rajono gyventojų ir 75 slaugos ligoninės pacientais. Vilkijos PSPC teikiamos šeimos medicinos ir odontologijos, slaugos ir palaikomojo gydymo, paliatyviosios pagalbos, ambulatorinės slaugos paslaugos pacientų namuose, veikia Psichikos sveikatos centras.

Vykdant Sveikatos apsaugos ministro nurodymus ir rekomendacijas, įstaigoje buvo įdarbinta naujų medicinos specialistų: medicinos gydytojų, ergoterapeutas, kineziterapeutas, bendrosios praktikos slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, šeimos gydytojo komanda pasipildė apylinkės administratoriais, atvejo vadybininku.

Naujai suformuoto ambulatorines slaugos paslaugas namuose teikiančio skyriaus specialistai vyksta pas pacientus dviem naujais elektromobiliais „Dacia Spring“. Vilkijos PSPC taip pat atsakinga už savivaldybės lygmens pavėžėjimo organizavimą ir koordinavimą, tokią paslaugą šiuo metu teikia aštuoniolikai pacientų.

„Nuo šių metų liepos 1 d. padidintas įstaigos darbuotojų darbo užmokestis: gydytojų – iki 2,5 proc., slaugytojų – iki 4 proc., slaugytojų padėjėjų – iki 7,5 proc. Įvertinus pirmojo pusmečio įstaigos veiklos rezultatus, su liepos mėnesio atlyginimais darbuotojams buvo išmokėti priedai“, – sakė D. Bortkevičius.

Poliklinikos personalas aprūpintas darbo uniformomis.

Tvarumas: ant Vilkijos PSPC stogo įrengta 30 kW saulės elektrinė žymiai sumažino įstaigos elektros sąskaitas. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Darbų sąrašas – ilgas

Siekiant atitikti VMI reikalavimus, įsigytas naujas kasos aparatas. Jis susietas su įstaigos informacine sistema ir palengvins medicinos personalo darbą.

Su steigėjo – Kauno rajono savivaldybės – finansine pagalba ant Vilkijos PSPC stogo įrengta 30 kW saulės elektrinė, kuri žymiai sumažino įstaigos elektros sąskaitas, o palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje – papildoma šildymo sistema oras–vanduo ir pakeisti radiatoriai.

Šiemet priimta nemažai sprendimų ir žengtas ne vienas žingsnis, kad įstaigos vizija taptų realybe.

Suremontuotas garažas elektromobiliams laikyti ir įkrauti, įrengta apie dvylikos vietų automobilių stovėjimo aikštelė įstaigos personalo transportui, iš kurios tuneliu galima patogiai patekti į polikliniką ir stacionaro skyrius; atlikti dalies tunelio drenažo darbai.

Vilkijos PSPC parko žolės priežiūra patikėta neseniai įsigytai žoliapjovei-robotui.

Baigiami remontuoti pacientų tualetai, kurių vienas bus pritaikytas ne tik negalią turintiems asmenims, bet ir mamoms su naujagimiais, kitas skirtas visiems pacientams. Tualetai šiuolaikiškai įrengti, jų išskirtinumas – siekiant užtikrinti infekcijų kontrolę, dauguma įrenginių bus valdomi sensoriniais davikliais.

„Šiais metais laukia dar vienas sunkus statybos projektas – reikės atnaujinti tunelio, jungiančio polikliniką ir slaugos skyrius, hidroizoliaciją ir drenažą. Šiuo metu vyksta šio projekto viešųjų pirkimų procedūros“, – planais dalijosi įstaigos vadovas.

Modernus: bendrosios praktikos slaugytoja R. Abromavičienė su gydytoju chirurgu S. Gaudėšiumi naujai įrengtame chirurgijos kabinete. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Gerina ir įstaigos mikroklimatą

Siekiant suvienyti Vilkijos PSPC darbuotojus siekti bendro tikslo, pagerinti vidinį įstaigos mikroklimatą, komunikaciją ir bendradarbiavimą, įstaigoje buvo pademonstruotas virtualiosios realybės filmas „Angelų takais“, suorganizuota išvyka į Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų.

„Vyko komunikacijos mokymai Pažaislio vienuolyne, stiprinome komandinį bendradarbiavimą išvykoje „Raketa“ į Nidą, Rugsėjo 1-osios proga su darbuotojais ir jų vaikais planuojame aplankyti Kauno zoologijos sodą“, – vardijo D. Bortkevičius.

Džiugu ir tai, kad pastaraisiais metais Vilkijos PSPC tvirtai įsiliejo į Vilkijos bendruomenės veiklą: su Vilkijos kultūros centru ir Vilkijos seniūnija dalyvavo miesto šventėje, Vilkijos ukrainiečių bendruomenės, labdaros ir paramos fondo „Nemuno kraštas“ renginiuose.

Paslauga: nauju skaitmeniniu tonometru akispūdį matuoja bendrosios praktikos slaugytoja B. Pareigienė. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

Džiaugiasi pacientų reakcija

Beatričė Pareigienė bendrosios praktikos slaugytoja dirba jau 26 metus. „Per šį laikotarpį daug kas keitėsi: darbuotojų skaičius, vyko jų kaita. Šiuos metus drąsiai galima vadinti įstaigos modernėjimo metais: teikiame daugiau paslaugų, sudarytos geros sąlygos dirbti: pradedant kabinetų remontu ir baigiant baldų, įrangos ir aparatūros atnaujinimu. Tai kelia nuotaiką ne tik įstaigos darbuotojams, bet ir pacientams, o svarbiausia – pritraukia žmones, jie tai pastebi ir pasidžiaugia, kad Vilkijos PSPC modernėja. Mums tai didžiausias pagyrimas, nes pastaraisiais metais išties stipriai žengiame į priekį“, – sakė pašnekovė.

Pasak bendrosios praktikos slaugytojos, vilkijiečiai ir aplinkinių vietovių gyventojai jau gali pasitikrinti akispūdį, akiplotį, regėjimo aštrumą, klausą. Kai kurie šių tyrimų reikalingi norint gauti medicininę vairuotojo pažymą. Neretam žmogui tai didžiulis palengvinimas, nes nereikės važiuoti į Kauną, ilgai laukti eilėse, ypač žinant, kad nuo 2025 m. sausio 1 d., baigus galioti medicininei vairuotojo pažymai, bus stabdomas vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas, kuris, pasitikrinus sveikatą, bus pratęsiamas automatiškai. „Dabar ir paslauga arčiau žmogaus, ir jos suteikimo terminas greitesnis“, – džiaugėsi B. Pareigienė.

Pacientams daug patogiau, kai registruotis galima ir pas gydytojus, ir pas slaugytojus. „Anksčiau žmogus, išgirdęs, kad nėra talonų pas gydytoją, neretai patirdavo stresą: kas dabar bus, gal jis liks be būtinų vaistų. Dabar kai kurias paciento problemas gali išspręsti bendrosios praktikos slaugytojas. Žmonių laiką taupo teikiamos nuotolinės konsultacijos. Paslaugų spektras išties labai išsiplėtė. Nesilyginame su klinikų priimamuoju, bet veiklos turime daug“, – šypsojosi pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad pacientai, ypač vyresnio amžiaus, turintys judėjimo bėdų, širdies ligų, labai vertina sprendimus, kurie liudija, kad jais išties nuoširdžiai rūpinamasi. Vienas tokių – šeimos gydytojų kabinetai perkelti į pirmą aukštą, todėl žmonės nebereikia lipti į antrą aukštą. Jaunam ir sveikam tai smulkmena, tačiau iš vyresnių sulaukiama gausybės padėkų.

Bendrosios praktikos slaugytoja buvo atvira ir kalbėdama apie atmosferą kolektyve, vadovo pasikeitimą. „Natūralu, kad pradžioje pokyčiai šiek tiek gąsdina, vyrauja nuostata, kad planai yra viena, o jų įgyvendinimas – kas kita. Tačiau kai pamatai, jog vadovas stengiasi, kad kolektyvui būtų sudarytos geresnės sąlygos dirbti, o pacientams – gauti kokybiškų ir daugiau paslaugų, pagerinti įstaigos įvaizdį, nerimas dingsta. Džiaugiuosi, kad direktoriui pavyko pritraukti jaunų specialistų – to Vilkijos PSPC labai trūko, reikėjo naujų vėjų ir žinių. Pasaulis nestovi vietoje, viskas modernėja, negalime stovėti vietoje ir mes“, – tvirtino B. Pareigienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacientė

Pacientė portretas
Labai džiaugiuosi mūsų Vilkijos poliklinikos pasiekimais. Iš tikrųjų labai reikėjo rūpinimosi seneliais ir vienišais pacientais namuose, todėl ambulatorinės slaugos paslaugos namuose viena geriausių naujovių, kuri buvo suformuota naujojo direktoriaus pastangomis . Labai jam ačiū.

Paciento sūnus

Paciento sūnus portretas
Labai noriu pasidžiaugti Vilkijos poliklinikoje atsiraduse naujove tai ambolotorones slaugos paslaugos namuose

Pacientė

Pacientė portretas
Labai džiugina teigiami pokyčiai.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių