Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai nusprendė, kaip Kauno mokiniai turi giedoti himną

2013-12-05 13:15

Miesto politikai patvirtino tvarkos aprašą, pagal kurį dabar Kauno moksleiviai privalės giedoti valstybės himną. Pačioms mokykloms palikta nuspręsti, ar Vinco Kudirkos „Tautiška giesme“ pradėti kiekvieną darbo savaitę.

Tomo Raginos nuotr.

Miesto politikai patvirtino tvarkos aprašą, pagal kurį dabar Kauno moksleiviai privalės giedoti valstybės himną. Pačioms mokykloms palikta nuspręsti, ar Vinco Kudirkos „Tautiška giesme“ pradėti kiekvieną darbo savaitę.

„Raginimas giedoti himną kiekvieną savaitę yra rekomendacinio pobūdžio“, – aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Keturiose miesto mokyklose valstybės himnas kiekvieną pirmadienį giedamas jau senokai.

Klausimo svarstymas miesto taryboje sukėlė audringas diskusijas. Kai kuriems tarybos nariams užkliuvo, ar reikia himno giedojimą įsprausti į biurokratinius dokumentus, tačiau A.Bagdonas ragino atskirti žmogaus ugdymą nuo reglamentavimo.

„Jeigu vaikai gimtų suaugusiais žmonėmis, nereikėtų nei mokytojų, nei tėvų. Vaikus mes turime ugdyti“, – sakė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas. Jis ragino ir tarybos narius pradedant posėdžius ar juos baigiant giedoti „Tautišką giesmę“.

Tarybos narys Gediminas Budnikas paragino sugiedojus himną neploti, kaip tai daroma sporto renginių metu „Žalgirio“ arenoje.

„Reglamentavimas yra rekomendacinio pobūdžio. Seniau žmogus, pradėdamas arti, berdamas grūdą į žemę, persižegnodavo, o girdėti Kaune keliamus klausimus dėl himno man nejauku“, – sakė Vytas Bancevičius.

„Padiskutuokime, kaip žvaigždes nuo tilto nukrapštyti, kaip dar kokį paminklą Kaune pastatyti. Iki kur mes nusiritome? Ar nebėra svarbesnių klausimų svarstyti taryboje?“ – klausė Rimantas Mikaitis.

Tarybos narys Vygantas Gudėnas paragino neskubėti ir atkreipė dėmesį, kad atsakomybė už himno giedojimą tenka direktoriui, o už pasityčiojimą iį himno bus baudžiama. „Ar neprasidės raganų medžioklė ir bausmės kažkokiam pasivaipusiam mokiniui? Geriau neskubėkime, rimtai pažiūrėkime į šį klausimą, atsiklauskime mokyklų bendruomenių. Juk ir kitais klausimais rengiame apklausas“,  – ragino V.Gudėnas.

„Siūlau prieš kiekvieną tarybos posėdį giedoti himną“, – į kolegas kreipėsi Ona Balžekienė ir sulaukė tarybos narių plojimų.

„Jūs paklauskite, ar vaikai apskritai nori eiti į mokyklą? Manau, kad atsakymas jus nustebins. Pagal tai ir priimkite sprendimus“, – ironizavo Stasys Buškevičius.

Gintarė Skaistė atkreipė dėmesį, kad himno giedojimo tvarkos parašui kiekvienoje mokykloje turėtų pritarti Mokinių taryba. Miesto politikai tam pritarė ir galiausiai palaimino visą A.Bagdono pateiktą himno giedojimo tvarkos aprašą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų