Pramoga vaikų stovykloje sukėlė tikrą audrą: siaubas ir nužmogėjimas!

Socialiniuose tinkluose aršiai aptarinėjamos nuotraukos iš vienos vaikų stovyklos – jose matomi dažais išpaišyti žirgai. Dailiojo jojimo mokykla tai pateikia kaip pramogą, tačiau ji nesužavėjo gyvūnų mylėtojų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sako, kad įstatymai to nedraudžia, tačiau ar tai yra etiška ir moralu?

Nesupranta, ko siekė

Šaršalas kilo, kai Jonavos raj., Meškonyse esanti Dailiojo jojimo mokykla savo feisbuko paskyroje pasidalijo nuotraukomis iš organizuotos vaikų stovyklos. Jose – išmarginti dažais žirgų kūnai, šalia gyvūnų stovi besišypsantys vaikai.

„Pirmoji stovyklos pamaina įsibėgėjo! Saulė, žirgai, maudynės ir žaidimai. Kas gali būti geriau?“ – prie įkeltų nuotraukų rašoma mokyklos socialiniame tinklalapyje. 

Šis viešas pasidžiaugimas užkliuvo gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos atstovams.

„Dailiojo jojimo mokykla pakvietė vaikus į vasaros stovyklą. Iš nuotraukų matome, kuo vaikai yra skatinami užsiimti ir kuo džiaugtis. Mes klausiame, ko išmokyti vaikus siekia mokykla, skatinanti dažais marginti gyvūnų kūnus?“ – viešai stebėjosi tomis pačiomis nuotraukomis pasidalijusi Gyvūnų teisių ir apsaugos organizacija (GATO).

Feisbuko nuotr.

Internautų reakcija

Būtent po šiuo įrašu feisbuke kilo arši internautų diskusija. Vieni teigė, kad čia nieko blogo – vaikai skatinami nebijoti gyvūnų. Tačiau kita dalis negailėjo kritikos dėl tokio žirgų kankinimo neaiškios kilmės dažais.

„Šlykšti plebėjų pramoga – išnaudoti gyvūnus pramogoms ir džiaugtis reginiu.  Kada į privalomojo švietimo programas bus įtrauktos gyvūnų teisių apsaugos pamokos?“ – žodžių į vatą nevyniojo Neringa.

Jai antrino ir Živilė: „Moko, kaip kankintis gyvūnus ir ypatingai išnaudoti arklius nuo mažumės. Lai nepaisto, kaip faina arkliukams ir pan. Atskleidžia požiūrį, kaip į arklius žiūri jojimo mokyklos.“

„Siaubas ir nužmogėjimas“, – piktinosi ir dar keli pasisakiusieji.

Tuo tarpu internautė Edita įžvelgė ir kitokį tokios pramogos aspektą.

Smagu? Kas per zoninių pramogos? Tie visi mokyklų, universitetų krikštai, smėlio valgymas, žeminimas. O dabar pažeminti susimanėte ir gyvūnus?

„Moko nebijoti gyvūno, turėti kontaktą su juo, galėtų dar nuprausti po to, pasimokintų vaikai, kaip prižiūrėti gyvūną... Ne kanopas gi pjauna“, – savo nuomonę dėstė moteris.

„Kai jūs savo mylimus augintinius nuvedate į kirpyklą ir ji visaip išdarkote, tai ką, norit pasakyt, jis nejaučia streso ten stovėdamas? Kai katinus kirpyklose išdažo tigriukais, ar kokiais lopais, tai čia yra normalu? O kodėl jūs savo vaikams per šventes leidžiate išsidažyti veidus? Gal žmogus, kuris ant jūsų vaiko veido piešia, išsityčioja iš jo?“ – svarstė ir Paulius.

Tokį elgesį viešai aptarė ir Fausta Marija Leščiauskaitė.

„Bet, sakykit, žmonės, kas jums yra? Kas jums yra, kad iš visų galimų linksmybių, edukacijų su gyvūnais, jūs sugalvojate juos apipeizoti? Pavyzdžiui, būtų galima arklius morkomis pamaitinti, nosis pakasyti, sušukuoti, nuvesti maudytis. Būtų galima pasimokyti apie tai, kas žirgams kenkia, apie šių gyvūnų ypatingumą. Bet jūs sugalvojate jį ištepti dažais? O nenorėtumėte sau ant kaktos nusipiešti arklio subinę? Įsivaizduokite – supančiotume kiekvieną dalyvį, po geležį į dantis, pririštumėme prie tvoros ir apkeverzotume. Smagu? Kas per zoninių pramogos? Tie visi mokyklų, universitetų krikštai, smėlio valgymas, žeminimas. O dabar pažeminti susimanėte ir gyvūnus?“ – rašė žinoma moteris.

Įstatymai nedraudžia, bet ar etiška ir moralu?

Į kilusį pasipiktinimą netruko sureaguoti ir VMVT atstovai. Jų teigimu, šiuo konkrečiu atveju įstatymų pažeidimo nėra, bet kyla elgesio etiškumo ir moralumo klausimų.

„Sulaukėme klausimų, ar leidžiama daryti renginius ar užsiėmimus, kurių metu yra piešiama ant gyvūnų. ES teisės aktais nėra draudžiama piešti ar dažais žymėti gyvūnų. Gyvūnai yra žymimi sporto varžybų metu, ženklinami siekiant juos atskirti. Draudžiama taip elgtis tik tuo atveju, jei yra naudojami žmonių ir gyvūnų sveikatai kenksmingi dažai.

Feisbuko nuotr.

Reaguodami į GATO paviešintas nuotraukas, kuriose vaikų stovyklos metu buvo dažoma ant arklių, susisiekėme su užsiėmimus organizavusia jojimo mokykla. Jų atstovė patikino, kad gyvūnai buvo dažomi saugiais dažais, o gyvūnai po užsiėmimo buvo nuprausti.

Suprantame, kad šis atvejis sukėlė nevienareikšmes reakcijas. Iš nuotraukų galima numanyti, kad gyvūnai buvo dažomi dėl pramogos. Nors įstatymai nedraudžia, tačiau ar tai yra etiška ir moralu...?“ – feisbuke rašė tarnybos atstovai.

Pasak jų, šis atvejis bus aptartas sekančiame VMVT patariamosios darbo grupės dėl gyvūnų gerovės klausimų, kurioje dalyvauja ir NVO atstovai, posėdyje.

Mokė anatomijos

Portalas kauno.diena.lt susisiekė su Dailiojo jojimo mokyklos atstovais. Pasak jų, ši vaikų stovykla vyko birželio 27 d.

Tai buvo pirmas kartas. Ir paskutinis.

„Buvo vedama anatomijos pamokėlė ir vaikai pasiprašė, pirmą kartą leidome nupiešti žalią zebrą. Įsijautė ir nupiešė daugiau. Žirgus išmaudėme iškart net dažams nesusigėrus“, – atsiųstame komentare rašė mokyklos atstovė Sandra.

Ji, kaip teigė, šioje pramogoje jokios didelės problemos nemato.

„Žirgams nepakenkė, nesualergizavo. Kai buvo margomi, valgė žolę, net nebuvo pririšti, kaip piktinosi internautai“, – toliau tęsė ji. Tačiau patikino, kad daugiau to nekartos: „Tai buvo pirmas kartas. Ir paskutinis.“

Sandra nurodė, kad žirgai buvo marginami dažais, skirtais vaikams dažyti ant veidų. Jie esą nesukelia alerginės reakcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius Daunoravičius

Audrius Daunoravičius portretas
Kadangi šiemet yra Gyvūnų gerovės metai, tai prieš savaitę matėme reportažą, kaip buvo užmūryti gyvi paukščiai Čiurliai. Čiurlys per dieną sunaikina apie 20 tūkstančių uodų ir mūsių. O mūsų statybininkai žudo juos ypatingai sadistiškais būdais. Aplinkos ministerija šitos problemos nesprendžia.

a tai kodel

a tai kodel portretas
tu urodu veidai uzdengti o arklio ne

ai

ai portretas
arkliai matyt labai isizeide ir uzpyko...
VISI KOMENTARAI 114

Galerijos

Daugiau straipsnių