Pereiti į pagrindinį turinį

Prasideda legendinio trenerio V. Buikos bokso turnyras

2016-10-06 11:39
DMN inf.

Jau šį penktadienį prasideda IV-asis Tarptautinis legendinio trenerio Viliaus Buikos vardo įvairių amžiaus grupių bokso turnyras.

Vilius Buika (1951-2011) - apdovanotas medaliu už nuopelnus Lietuvos sportui. Boksas – pagrindinė sporto šaka, turėjusi didžiulę įtaką trenerio gyvenime. V. Buika baigė KKI (dabar Kūno kultūros akademija), kur vyravo Algirdo Šociko mokykla, nuo 1976 m. pradėjo dirbti treneriu ir be galo mėgo šį darbą. Didžiąsias savo pergales Vilius Buika pasiekė dirbdamas treneriu. Tarp žinomiausių V. Buikos auklėtinių – olimpiečiai Gitas Juškevičius, Vidas Bičiulaitis, Daugirdas Šemiotas, Europos jaunių ir jaunimo čempionatų nugalėtojai bei prizininkai Alius Liutvinavičius, Darius Marčiukaitis, Vitas Paliulis, Marius Narkevičius, Žydrūnas Bernatonis, daugkartiniai šalies čempionai Audrius Gudomskas, Robertas Nomeika, Rytis Zavadskis, Stasys Balčiūnaitis, Donatas Bondorovas.

Nors bokso trenerio darbą, klajoklišką gyvenimo būdą, gali atlaikyti ne kiekvienas: „Vien Lietuvoje neužtenka sąlygų paruošti sportininkus Europos ar pasaulio čempionatams. Treniruotėms, technikos tobulinimui būtini lygiaverčiai partneriai, dėl to nuolatinės bokso stovyklos užsienyje ar kituose Lietuvos miestuose neatsiejama sportininkų ir trenerių gyvenimo dalis“, - darbo specifika dalinosi vienas buvusių V. Buikos auklėtinių, Kauno sporto mokyklos "Gaja" ir „Daugirdas gym“ bokso treneris Marius Narkevičius.

,,Treneris Vilius Buika žinojo ir mokėjo, kaip sudominti boksu, sugebėjo sportininkui perteikti savo bokso ringe sukauptą patirtį, kuria noriai dalinosi su auklėtiniais. Ne veltui daugelis auklėtinių tęsia trenerio darbą patys populiarindami šią sporto šaką ir augindami jaunąją boksininkų kartą. Nenuostabu, kad 2012 m. trenerio V. Buikos atminimui ir kilo mintis rengti kasmetinį jau tradicija tapusį, kaskart vis daugiau dėmesio ir dalyvių sulaukiantį turnyrą. „Tikiu, kad varžybų lygis kiekvienais metais vis kils, per II-ąjį turnyrą, skirtą trenerio atminimui, ryžomės išmėginti kovas atvirame ringe. Ir nepaisant oro sąlygų, kai jauniesiems boksininkams teko kovoti ir su karščiu, jie įrodė tvirtą boksininko valią ir ryžtą, tad galime pasidžiaugti kasmet tobulėjančiu jaunimu, išvysti neblogo meistriškumo kovų", - „Kauno dienai“ sakė turnyro iniciatorius M. Narkevičius.

,,Žinoma, bokso aistruoliai su nostalgija prisimena laikus, kai antrąja lietuvių religija buvo visai ne krepšinis: anksčiau susirinkusiųjų į bokso varžybas nesutalpindavo net didžiausios salės. Visgi, sudėtinga išlaikyti ir besiboksuojantį jaunimą. Moksleivius, studentus treneriai dar gali sudominti, bet sukūrę šeimas, net perspektyviausi sportininkai susiranda darbą, emigruoja. Lietuvos bokso trenerių darbas matuojamas boksininko pasiekimais, nors šlovė ir vargas mažai teįvertinami. „Reikia palaikymo, reklamos, lėšų. Besitreniruojantys mūsų šalies boksininkai – puikios formos. Lietuva rodo turinti didelį potencialą  Olimpinėse žaidynėse, Europos ir Pasaulio čempionatuose. Daug ką reiškia stiprios valios asmenybės, užkrečiantis jų asmeninis pavyzdys, todėl kiekviena mūsų boksininkų pergalė yra svarus žingsnis bokso populiarumo link“, - patirtimi dalinosi M. Narkevičius.

,,Nepaisant populiarėjančių Rytietiškų kovos menų konkurencijos, bokso šaka Lietuvoje kultivuojama beveik šimtmetį, džiugu matyti, kad šiandien šalyje vis daugiau jaunosios kartos pasekėjų. „Bokso trenerio duoną pasirenka tikri bokso fanai. Savanoriška, laiką ir jėgas eikvojanti veikla įgauna prasmę kitų žmonių pasiekimuose. Mūsų bendruomenė yra lyg didelė šeima - turime puoselėti praėjusio amžiaus sportininkų, buvusių trenerių nuopelnus, jų atminimą ir kartu su neabejingais verslininkais suteikti boksui antrąjį kvėpavimą, taip atitraukiant jaunąją kartą nuo svaigalų ar gatvės gyvenimo“ - „Kauno dienai“ sakė vienas turnyro organizatorių M. Narkevičius.

,,Net simboliška, kad treneris V. Buika su gyvenimu atsisveikino tą dieną, kai Kaune vyko penkioliktojo Algirdo Šociko vardo tarptautinio bokso turnyro finalinės kovos. „Esu laimingas, kad V. Buikos atminimo turnyro organizavimo mintis Kauno sporto mokyklos „Gaja“, Kauno ir Lietuvos bokso federacijų bendrų pastangų dėka tapo realybe ir rengiamas jau IV-tasis mano trenerio atminimui skirtas tarptautinis bokso turnyras, kur yra puiki galimybė Lietuvos boksininkams įgyti daugiau patirties“ - pasakojo M. Narkevičius.

Šiemet kovoti susirinks rekordinis šio turnyro dalyvių skaičius. Net 72 boksininkai iš Lietuvos (Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Pasvalio, Kretingos, Marijampolės, Jonavos, Vilniaus, Kėdainių), Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Airijos, Suomijos. Tarp favoritų – Lietuvos bokso čempionai ir finalistai kauniečiai Laimonas Raibikis, Airidas Staniūnas, Nedas Gudomskas, Matas Karosas, Augustas Plytnikas, Vytautas Nekraševičius, Nedas Keršulis, Karolis Karpičius.   .

   

„Spalio 7-8 d. nemokamai stebėkite kovas SM „Gaja“ bokso salėje Baršausko g. 66 B ir palaikykite jaunuosius Lietuvos boksininkus. Varžybų pradžia 14:30 val., finalinės kovos – 12:00 val. Renginį puoš Vytauto didžiojo universiteto Muzikos Akademijos magistrantų Dauros Buivydės ir Jurgio Jarašiaus pasirodymas.“ – sakė bokso treneris M. Narkevičius. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų