Prasidėjo rudeninė Kauno mugė – lankytojus retina prastas oras

  • Teksto dydis:

Gražiu rudens įvykiu mieste tapo naująjį sezoną pasitikti „Kauno mugėje – Ruduo“. Penktadienį prasidėjęs šurmulys truks visą savaitgalį.

Nuo ankstaus penktadienio ryto Kauno senamiestyje jau buvo galima matyti besiruošiančius prekeivius, o gerokai po pietų mieste jau pastebėti ir lankytojai.

„Ko kas žmonių nėra daug, tačiau tokia praktika dažniausiai būna pirmąją mugės dieną“, – įspūdžiai portalui kauno.diena.lt dalijosi mugę organizuojančios VšĮ „Sukurta LT“ vadovas Darius Straigis.

Rugsėjo 13-15 dienomis vyksiantis renginys miestiečius ir miesto svečius stebins tradicinėje erdvėje – nuo E. Ožeškienės gatvės iki pat Kauno rotušės aikštės – vyksiančiais netradiciniais renginiais, pramogomis ir išskirtiniais mugės dalyviais. „Kiekvieną organizuojamą mugę stengiamės atnaujinti, padaryti įvairesnę. Kasmet važiuoju į kalėdines muges Italijoje, seku informaciją apie muges, kurios vyksta aplinkui: Lenkijoje, Ukrainoje ir dalyvius, kurie nustebina, sudomina kviečiu atvykti į Kauną ir į mūsų organizuojamą renginį įnešti kažką naujo, savito, unikalaus“, – sako D. Straigis.

Netikėta įžanga ir šiuolaikinis menas

„Kauno mugė – Ruduo 2019“ prasidėjo tikrai netikėtu renginiu. Šiais metais su muge susivienija tarptautinis ralis „Aplink Lietuvą 2019“ Prezidento taurei laimėti. Ankstyvą penktadienio rytą ralio dalyviai startavo iš Rotušės aikštės. Ir profesionalai, ir mėgėjai, ir negalią turintys sportininkai savo automobiliuose tapo akiai malonia ir azartą kurstančia įžanga į tris dienas truksiančią mugę. 

Dar vienu netikėtumu mugės lankytojams taps šeštadienį Vilniaus gatvėje vyksiantis gatvės meno festivalis, kuris yra tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo projekto „CreArt“ dalis. Scenoje, įrengtoje greta restorano – alaus daryklos „Avilys“ vizualaus, performatyvaus meno pasirodymus surengs jaunieji kūrėjai, o neseniai duris atvėrusioje, tačiau jau kauniečių pamėgtoje erdvėje – Kauno švč. Sakramento bažnyčioje – performansus surengs tarpsritinio meno atstovas, garso menininkas Hugo'as Paquete'as iš Aveiro (Portugalija).

„Mugė taps galimybe jauniems menininkams sulaukti gausaus žmonių dėmesio ir supažindinti juos su šiuolaikiniu menu, jo formomis. O mums jų dalyvavimas svarbus siekiant šiuolaikinti renginį, įsileidžiant į jį naujų pasirodymų formatų. Esame atviri“, – pabrėžia organizatoriai.

Socialinė iniciatyva ir dėmesys senjorams

Tačiau „Kauno mugė – Ruduo 2019“ skirta ne tik pramogauti, pamaloninti akis ar išragauti šimtus rudens gėrybių. Tai – socialiai atsakingas renginys, nes šeštadienį jo akcentu taps masinė muaythai Tailando bokso treniruotė, vyksianti Kauno rotušės aikštėje, kurios tikslas – susivienyti prieš smurtą. Lietuvos Muaythai federacija su Kauno kovos menų klubais bei treneriais, organizuodami masinį judesį, atskleis tikrąsias šio kovos meno vertybes. Treniruotės iniciatoriai užtikrina, jog jos dalyviai ne tik išjudins kūną, bet ir paaštrins protinę galią bei sustiprins sielą.

Ypatingo dėmesio mugėje sulauks energijos nestokojantys ir gyvenimo džiugesiu besidalinantys senjorai, kurie yra kviečiami į poetinę „Senjorų popietę“. Jos metu bus galima pasidalinti savo kūrybos vaisiais (registracija vyksta el. paštu: info@kaunomuge.lt; tel.: +370 687 91310). Taip pat mugės metu jų lauks ir turininga koncertinė programa.

Gastronominiai Lietuvos ir užsienio šalių turtai

Maisto zona mugėje – tarptautiška. Joje lankytojai sutiks daugybę dalyvių iš svečių šalių. Organizatoriai prasitaria, jog Viduržemio jūros skanėstais lankytojus žavės prekeiviai iš Graikijos, estai stebins prieskonių įvairove, o latviai vilios sūriais. Gastronominiais savo kraštų turtais dalinsis prekeiviai iš Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos. Lietuvos kulinarinis paveldas taip pat nebus pamirštas – netrūks tradicinių lietuviškų kepinių, medaus, ekologiškais produktais prekiaus ūkininkai. Nustebinti mugės metu žada ir tradicijas puoselėjantys amatininkai, kurie lankytojus supažindins su kalvyste, drožyba, pynimu.

„Nors Lietuvoje rengiamų mugių netrūksta, tačiau „Kauno mugė – Ruduo 2019“ išsiskirs tuo, jog joje nebus jokių masinės gamybos dirbinių, o ne pirmą kartą renginyje apsilankysiantys miestiečiai jau žino, kad čia atras daug rankų darbo gaminių“, – mugės išskirtinumą įvardino D. Straigis.

Norintiems susipažinti su šiuolaikine lietuvių menininkų kūryba – visas tris dienas prie Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos bus atviras Dizaino paviljonas, kuriame originaliausi dizaineriai mugės lankytojams pristatys drabužius, aksesuarus, juvelyrikos dirbinius.

Muzika ir pramogos mažiesiems

Netrūks mugėje ir muzikos. Lankytojus šokdins atlikėjai, tautiniai ansambliai, vaikų muzikinės grupės. Savo pasirodymus jie rengs Rotušės aikštėje įsikūrusioje scenoje, kuri atvira ir visiems menininkams, kūrėjams, norintiems prisistatyti gausiai susirinkusiems „Kauno mugė – Ruduo 2019“ lankytojams. Neįgaliųjų organizacijoms bus taikomos specialios dalyvių nuolaidos bei sukonstruojamos jų poreikius atitinkančios prekybos ir pasirodymų vietos, kad mugės metu jie atskleistų savo talentus. O mažiausiųjų laukia nuotykių kupina Kakės Makės pramogų erdvė prie Kauno pilies ir žadą atimantys atrakcionai Rotušės aikštėje.

Organizatoriai kviečia rugsėjo 13-15 dienomis nepraleisti tradicijas puoselėjančio, tačiau į jas šiuolaikiškai žvelgiančio renginio „Kauno mugė – Ruduo 2019“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

retina

retina portretas
...vis augantis rengėjų apetitas kuo brangiau laikinai išnuomoti gabalėlį VALSTYBINĖS MIESTO ŽEMĖS. Ką iš to gauna savivaldybė, kuri atsisako mokėsčio už laikinos prekybos plotą?

vladas

vladas portretas
Ar Hanzos dienos,ar kaziuko,ar kita mugė tas pat per tą patį.

Violeta

Violeta portretas
Labai geras oras tokioms vaikštynėms...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių